Zelf of door middel van de bank beleggen?

amerikaanse_bankHet percentage mensen dat de bank gebruikt om te beleggen is dit jaar sterk gedaald. Dit is niet zo vreemd wanneer we in ons achterhoofd houden dat banken grote risico’s nemen en daardoor met regelmaat failliet gaan. Daarnaast is het zo dat de beleggingsfondsen het behoorlijk slecht doen waardoor het rendement meer dan eens onder de magische grens van de nul procent komt te liggen. Is zelf beleggen een betere oplossing?

Beleggingsfondsen

Mensen die weinig van beleggen afweten en geld over hebben gaan al snel voor een beleggingsfonds. Ze storten hun geld in een fonds dat vorig jaar goede resultaten behaald heeft en wachten het vervolgens af. In deze economisch moeilijke tijden worstelen deze beleggingsfondsen echter behoorlijk en maken ze vaak verliezen. Is zelf beleggen via een bank dan geen goede optie?

Beleggen via de bank

Beleggen door middel van de bank is in sommige gevallen interessant. Bij de bank betaal je voor iedere transactie een vaste prijs, waardoor het niet interessant is om met kleinere bedragen te beleggen. Daarnaast is het zo dat je het vermogen voor de belegging per direct moet inleggen waardoor je met een gering vermogen ook maar weinig kan verdienen. Beleggen bij banken is hierdoor alleen interessant vanaf een euro of twintigduizend. Dat moet toch anders kunnen?

Zelf online beleggen

Dat klopt, het is namelijk mogelijk om zelf online te beleggen. Je kan gebruik maken van een online broker waarbij je slechts een kleine spread (percentage van de aankoopprijs) hoeft te betalen voor iedere geopende positie. De kosten liggen hierdoor erg laag (vaak 0,01-0,04 procent) waardoor je ook met kleinere bedragen een leuke winst kunt behalen.

Dankzij de hefboomregeling van veel brokers is het mogelijk om met een relatief laag vermogen een relatief grote investering te doen. Er zijn zelfs brokers waarbij je met duizend euro per keer 200.000 kunt investeren! Het is echter verstandiger om het rustiger aan te doen, aangezien je anders je geld kunt verliezen.

Waar kan je goed zelf beleggen?

  • Plus 500: bij Plus 500 kan je door middel van simpele software beleggen in de populairste effecten. Naast Nederlandse aandelen kan je er ook terecht voor indexfondsen, valuta' s en grondstoffen. Wanneer je vandaag een account aanmaakt ontvang je per direct een demo van 20.000 euro om mee te beleggen.
  • Markets.com:Markets.com is er voornamelijk voor de professionele belegger. Qua snelheid wint Markets het van Plus 500: houd er echter wel rekening mee dat Markets.com ingewikkeldere software heeft dan Plus 500.
  • ZuluTrade: de perfecte vervanger van het beleggingsfonds: bij ZuluTrade kan je gratis signalen van professionele beleggers volgen waardoor de kansen op winst sterk toenemen. Je kunt gratis een account aanmaken bij ZuluTrade en wanneer je er klaar voor bent kan je vanaf 300 euro beginnen met automatisch beleggen.

Conclusie: zelf beleggen of bij banken?

Het is je nu waarschijnlijk ook wel duidelijk dat ouderwets beleggen via een bank erg duur is wanneer je als particulier in kleine hoeveelheden wilt handelen. Wanneer je geld wilt overhouden raad ik je dan ook aan om zelf te beleggen door middel van de moderne online brokers: je kan immers nooit meer dan je inzet verliezen en de mogelijkheden zijn erg groot dankzij de hoge hefboom. En wanneer we toch bezig zijn: vervang je falende beleggingsfond dan ook direct even voor ZuluTrade!