Wat is de meest winstgevende belegging?

Mensen zijn altijd op zoek naar de heilige graal die ze rijk zal maken. Er zijn letterlijk miljoenen opties waar je geld in kunt beleggen of investeren. Maar wat is nu eigenlijk de meest winstgevende of perfecte belegging? In dit artikel bekijken we enkele opties.

Elke belegging beter dan sparen?

Sommige mensen vragen ons of de perfecte belegging sparen is. Dit lijkt misschien een veilige optie. Het geld staat immers veilig op een bank en het geld lijkt niet minder waard te worden. In de praktijk zal sparen echter gegarandeerd tot een vermindering van waarde leiden. Dit komt doordat de rente niet opweegt tegen de inflatie en de vermogensrendementsheffing.

Wanneer je een vermogen wilt opbouwen, is beleggen dus eigenlijk altijd winstgevender. Wat de perfecte belegging is hangt veelal af van je eigen situatie.

Maar wat is dan wel de perfecte belegging?

Mogelijkheid 1: aandelen

Aandelen wordt door veel mensen als de perfecte belegging gezien. Op de korte termijn hoeven aandelen niet de beste belegging te zijn. Tijdens economisch moeilijke tijden dalen sommige aandelen immers flink. Toch laat het verleden zien dat de aandeelmarkten zich altijd weer herstellen.

Aandelen kunnen voor veel mensen dus de perfecte belegging zijn. Wel is het belangrijk om genoeg spreiding toe te passen. Op die manier bescherm je jezelf tegen de grillen van de marktomstandigheden. Ook is het belangrijk om een goede strategie toe te passen wanneer je aandelen gaat kopen. Je kan bijvoorbeeld analyses toepassen:

Wil je weten waar je kunt beleggen in aandelen? Klik dan hier voor het overzicht van de beste brokers alwaar je aandelen kunt kopen.

Aandelen als perfecte belegging

Mogelijkheid 2: vastgoed als perfecte belegging

Voor mensen die aan veel vermogen kunnen komen (via de bank of via bijvoorbeeld een bedrijf) is vastgoed vaak de beste belegging. Dit komt doordat vastgoed op twee manieren bijdraagt aan een positief rendement:

  • Je krijgt een inkomen door bijvoorbeeld huurders in een huis te zetten.
  • Je beschermt jezelf tegen inflatie door de waardestijging.

Op de lange termijn stijgen de prijzen. Het geld op je spaarrekening staat stil en neemt in waarde af. Ondertussen stijgen de huizenprijzen waardoor het een goede verzekering is tegen de inflatie. Wel is het een stuk lastiger om te spreiden met vastgoed. Serieuze vastgoedbeleggingen zijn daardoor vaak meer weggelegd voor de meer vermogenden onder ons.

Tip: meer weten over vastgoed? In onze vastgoed handleiding lees je er alles over.

Mogelijkheid 3: speculeren

Wanneer je echt veel geld wilt verdienen met beleggen, kan speculatie de perfecte belegging zijn. Speculeren kan je bijvoorbeeld doen met opties of CFD’s. Door te speculeren kan je enorme winsten behalen. Wel moet je onthouden dat hier ook een groter risico tegenover staat. Het lukt maar weinig mensen om de markten te verslaan.

Wanneer je echter een buitenkansje pakt, kan je in één keer een rendement van tientallen procenten realiseren. Dit maakt elke vorm van speculatie de perfecte belegging voor de waaghalzen onder ons.

Mogelijkheid 4: goud

De doemdenkers onder ons zien edelmetalen zoals goud en zilver als de perfecte belegging. Tijdens economisch zwakke tijden krijgen ze misschien wel gelijk. Edelmetalen worden dan vaak als veilige haven gezien waardoor de koersen flink kunnen stijgen. Toch is goud zelden de beste belegging.

Dit komt doordat edelmetalen geen directe waarde creëren. Je ontvangt geen inkomen uit je goud, waardoor bij een gelijke goudprijs je vermogen afneemt. Het is een stuk interessanter om te beleggen in zaken die daadwerkelijk waarde creëren. Investeer daarom alleen in goud wanneer je het echt flink somber inziet.

Goud als perfecte investering

Mogelijkheid 5: Bitcoins

Ook Bitcoins worden door sommige mensen als de perfecte belegging gezien. Mensen die cryptovaluta’s zoals de Bitcoin als een perfecte belegging zien, zijn vaak ook enthousiast over goud. Ook Bitcoins zijn ontwikkeld om buiten het systeem om te opereren. Wanneer de boel flink ontspoort kan je door middel van Bitcoins buiten de autoriteiten om een stabiele munt gebruiken.

In de praktijk is de Bitcoin nog niet echt een perfecte belegging. De Koers is enorm volatiel en daardoor is hij in de praktijk niet erg bruikbaar. Het is daarom vooral interessant om actief te speculeren in de koers van de Bitcoin. Mensen hebben miljoenen gemaakt, maar nog meer mensen hebben veel geld verloren. Waag je daarom alleen aan de Bitcoin als je stalen zenuwen bezit!

Mogelijk 6: obligaties

Obligaties zijn de perfecte belegging voor mensen die beleggen wel een beetje spannend vinden. In de praktijk hebben obligaties het zelden beter gedaan dan aandelen. De bewegingen omlaag zijn echter een stuk minder scherp en door de rentebetalingen weet je wel op elk moment waar je ongeveer aan toe bent.

Vanwege het lagere rendement, zijn obligaties echter zelden de beste belegging. Wanneer je al wat ouder bent kan het wel verstandig zijn om langzaam je aandelenportefeuille af te bouwen en meer obligaties te kopen. Op die manier weet je zeker dat je rond je pensioenleeftijd het bedrag bij elkaar hebt verzameld dat je nodig denkt te hebben.

obligaties als winstgevende belegging

Mogelijkheid 7: fondsen als beste belegging

Uiteindelijk zal voor het grootste deel van de mensen een fonds de beste belegging zijn. Dit komt vooral doordat er veel minder kennis en tijd voor nodig is. Niet iedereen heeft zin om uitgebreide analyses uit te voeren. Het volgen van de markt met een indexfonds werkt in veel gevallen beter dan het proberen te verslaan van de markt. Slechts weinig mensen lukt dit.

Toch moet je niet al te lui zijn bij het selecteren van een fonds. Het is nog steeds belangrijk om de juiste optie te kiezen zodat je perfecte belegging niet verandert in een nachtmerrie. In ons artikel over beleggingsfondsen lees je alles over het selecteren van goede fondsen.

Conclusie: wat is de beste belegging?

Wat de beste belegging is, kan nog wel eens verschillen van persoon tot persoon. Wanneer we kijken naar de perfecte belegging gebaseerd op het gemiddelde rendement, dan komen we uit op aandelen en vastgoed.

Wanneer we kijken naar het hoogste potentiële rendement, zijn derivaten echter het meest interessant. Door middel van derivaten kan je immers veel hogere rendementen behalen.

Ben je echter een zenuwachtige belegger en wil je vooral niet te veel openstaande verliezen hebben? Dan zijn veiligere beleggingen zoals obligaties een betere keuze.

Er bestaat dus geen perfecte belegging; het is vooral belangrijk om te bepalen wat voor jou persoonlijk het beste werkt.