Weinig geld beleggen: beleggen met €100, €500 of €1000?

Heb je een klein bedrag en wil je daarmee beleggen? Dat kan! Tegenwoordig is het mogelijk om met de kleinste bedragen te beleggen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld €10, €50 of €100. Afhankelijk van het bedrag dat je te besteden hebt, moet je wel een andere strategie toepassen. In dit artikel bekijken we welke mogelijkheden je hebt wanneer je met weinig geld wilt beleggen.

Wat wil je weten?

Mogelijkheid 1: actief handelen in derivaten

Je kan met weinig geld beleggen bij een online broker. De meeste online brokers rekenen een minimumstorting van zo’n €100. Heb je dit bedrag beschikbaar? Perfect, dan kan je starten met beleggen. Je kan actief beleggen door middel van derivaten, aangezien er sprake is van een hefboom. Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleine investering een grotere positie te openen.

De maximale hefboom bij de handel in derivaten in Nederland is 1:30. Je kan dan met 100 euro een positie openen van 3000 euro. Bedenk wel dat dit meer risico’s met zich meebrengt. Wanneer je een hefboom van 1:30 gebruikt, zal één euro stijging direct leiden tot €30 winst. Andersom zal één euro daling echter ook leiden tot €30 verlies.

De beste broker om actief te beleggen met weinig geld is eToro. De minimum storting bij deze partij is €100. Voordat je begint met beleggen, is het verstandig om eerst te oefenen door middel van de gratis demo. Op die manier kan je onderzoeken of online beleggen wel wat voor jou is. Wil je een gratis demo account openen? Gebruik dan de onderstaande knop:

eToro aanmelden

Mogelijkheid 2: gratis aandelen kopen

De reden dat met weinig geld fysiek beleggen lastig is, is dat je transactiekosten betaalt. Met een klein bedrag van bijvoorbeeld €100 kan je soms nog net één aandeel kopen. Bij veel grotere brokers gelden er echter minimum transactiekosten. Bij Lynx betaal je bijvoorbeeld minimaal €6 aan transactiekosten. Je hebt dan al een rendement nodig van 6% voordat je enige winst kunt behalen.

Wanneer je met een klein bedrag slechts enkele aandelen wilt kopen, is het verstandig om gebruik te maken van een partij die gratis beleggen aanbiedt. In Nederland is dit momenteel alleen Flatex. Flatex is broker die 0% aan transactiekosten rekent. Wil je dus fysiek voor €100 of €500 aandelen kopen? Maak dan een gratis account aan bij deze partij:

Flatex aanmelden

Mogelijkheid 3: in een fonds

Vooral bij echt kleine bedragen, is het verstandig om je geld in een fonds te stoppen. Bij veel fondsen kan je periodiek instappen met €10, €100 of €500. De transactiekosten bij veel fondsen bedragen €0, waardoor je ook elke keer een klein bedrag kunt storten. Een ander groot voordeel van het investeren van je geld in een fonds, is dat je op deze manier toch spreiding kunt toepassen.

Door spreiding toe te passen, verklein je het risico van je beleggingen sterk. Het is echter lastig om spreiding toe te passen met bijvoorbeeld €500. Je kan voor dit bedrag moeilijk 12 verschillende aandelen kopen. Een goed fonds past deze spreiding echter al zelf toe.

In Nederland kan je het beste in fondsen beleggen bij DEGIRO. Ook bij deze partij kan je gratis een account openen:

DEGIRO aanmelden

Is met weinig geld beleggen verstandig?

Op de vraag of beleggen verstandig is, kan ik alleen maar ja zeggen. Met de hoge inflatie en de lage rente ben je anders al snel een dief van je eigen portemonnee. Het lastige aan beleggen met een klein bedrag, is echter dat het veel lastiger is om een goed resultaat neer te zetten. Dit komt doordat je marge voor fouten significant kleiner is.

Met €100 kan je bijvoorbeeld 5 dezelfde aandelen kopen. Wanneer het misgaat met dit bedrijf dan verlies je de volledige investering of 100%. Met €1.000 kan je misschien wel in drie verschillende bedrijven investeren. Wanneer een bedrijf over de kop gaat, houd je in ieder geval nog twee derde van je investering over.

Weinig geld beleggen

Bij beleggingen met een hefboom geldt een vergelijkbaar verhaal. Wanneer je slechts €100 belegt en je moet de maximale hefboom gebruiken van 1:30 dan kan de koers maar iets meer dan €3 dalen en dan verlies je de volledige inleg. Stort je een bedrag van €1000 dan heb je veel meer bewegingsruimte. Je hoeft dan maar een hefboom van 1:3 te gebruiken waardoor de koers ruim €30 kan dalen voordat je de positie verliest.

Beleggen met weinig geld kan dus verstandig zijn. Het is echter wel belangrijk om goed na te denken over de extra risico’s die beleggen met erg weinig geld met zich kunnen meebrengen.

Hoe beleggen met €10, €50 of €100?

€10 beleggen is wel erg lastig. Maar weinig brokers accepteren een storting van €10. Je kan met een bedrag van €10 er dan ook beter voor kiezen om het geld in een fonds te stoppen.

Met bedragen van €50 of €100 kan je vaak wel beleggen bij een derivaten broker zoals Plus500. Je moet dan wel bedenken dat het risico significant hoger ligt. Je kan dit geld dan ook beter als leergeld zien. Ga er vanuit dat je het geld wel eens zou kunnen verliezen en trek er lessen uit. Op die manier weet je beter hoe je moet beleggen zodra je een grotere storting doet.

Beleggen met €500 of €1000

Wanneer je kunt beleggen met €500 of €1000 heb je meer beweegruimte. Je kan dan goed actief beleggen bij een broker als Plus500. Je hebt voldoende beweegruimte om verschillende posities in te nemen.

Vanzelfsprekend kan je er ook met deze bedragen voor kiezen om het bedrag in een fonds te stoppen of in een maandje aandelen. Wanneer je aandelen koopt kan je nog maar beperkt spreiden. Houd er rekening mee dat dit het risico van je belegging sterk verhoogt.

Beleggen met €5.000 of meer

Ga je beleggen met een bedrag van €5.000 of meer? Het is dan maar de vraag of je nog van een belegging met weinig geld kunt spreken. Met een dusdanig groot bedrag kan je verschillende beleggingsmethoden toepassen. Je kan bijvoorbeeld €1.000 gebruiken om actief te handelen.

Vervolgens kan je €2.000 in een fonds naar keuze stoppen bij DEGIRO en nog eens €2.000 in aandelen waar je een goed gevoel bij hebt. Bedenk dat je ongeacht het bedrag een goed plan moet opstellen.

Bij bedragen vanaf €10.000 kan je vaak ook advies opvragen bij een beleggingsexpert of adviseur. Het is dan in ieder geval belangrijk om serieuzere plannen op te stellen aangezien je toch wel hoofdpijn krijgt van het verliezen van een dusdanig bedrag.

Vanaf hoeveel geld succesvol beleggen?

Persoonlijk zou ik nog niet gaan beleggen met een bedrag van 10 of 100 euro. De geluksfactor is simpelweg te groot en je hebt maar erg beperkte bewegingsruimte. Wanneer je bereid bent om je investering te verliezen en je het ook als een hobby kan zien, dan is beleggen met een dusdanig laag bedrag een optie. Wanneer dit niet het geval is kan je beter doorsparen tot een bedrag van ten minste €500.