Wat zijn aandelen precies?

In Nederland hebben aandelen altijd al een rol van betekenis gehad. We hebben namelijk de eer om als uitvinder van de aandelenbeurs gezien te worden. Toen de VOC een kapitaal nodig had van meer dan zes miljoen florijnen stelden ze het bedrijf voor het eerst open aan normale, vermogende mensen. Ook een paar honderd jaar later zijn aandelen nog steeds erg in trek. Maar wat zijn aandelen nu eigenlijk precies?

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een eigendomsbewijs van een onderneming. Bedrijven geven vaak verschillende hoeveelheden aandelen uit. Wanneer een hypothetisch bedrijf 100 aandelen uitgeeft en je één aandeel bezit ben je voor 1% eigenaar van het bedrijf. In werkelijkheid geven bedrijven natuurlijk veel meer aandelen uit en ben je eerder voor 0,0001% eigenaar van een bedrijf.

Wat zijn aandelen

Eén van de eerste aandelen ooit uitgegeven

Waarom kopen mensen aandelen?

Het bezit van aandelen kan erg aantrekkelijk zijn. Dit komt doordat je rendement kunt behalen met beleggingen in aandelen. Je kunt op twee manieren winst maken met het kopen van aandelen.

Manier 1: dividend

Veel bedrijven keren een deel van de winst uit wanneer de jaarcijfers bekend worden gemaakt. Het bedrag dat aan dividend wordt uitgekeerd verschilt veel per onderneming. Ondernemingen reserveren vaak ook een deel van de winst of gebruiken een deel om te investeren. Bedenk dat investeringen de winst in de toekomst verder kunnen laten stijgen. Dit is als aandeelhouder dus alleen maar goed!

In slechte tijden keren bedrijven soms alsnog dividend uit. Dit komt gedeeltelijk doordat er in slechte tijden minder interessante investeringsopties beschikbaar zijn. Ook proberen bedrijven in dit geval met het uitkeren van meer dividend de pijn van een dalende koers te verzachten. Onderschat aandelen met een gunstig dividendbeleid dan ook niet: ze kunnen meer stabiliteit toevoegen aan je beleggingsportefeuille.

Manier 2: koerswinst

De prijs van een aandeel komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Kenmerkend voor aandelen is dat je deze vrij kunt verhandelen via de online beurs. Hierdoor verandert de prijs voor bepaalde aandelen iedere seconde. Als slimme belegger kan je profiteren van de koersen die veranderen.

Wanneer het goed gaat met een bedrijf, neemt de vraag naar het aandeel van het bedrijf toe. Onder invloed van de toegenomen vraag kan het aandeel vervolgens flink stijgen. Veel beleggers vinden koerswinst erg belangrijk. Op de lange termijn is de koerswinst dan ook erg belangrijk voor het behalen van een hoog rendement met aandelen.

Tip: wil je weten wat een realistisch rendement is? Dat lees je in dit artikel.

Wie bestuurt het bedrijf?

Een bedrijf heeft vaak vele miljoenen aandeelhouders. Op papier zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf. Het zou echter niet effectief zijn om alle aandeelhouders het bedrijf te laten besturen. Deze taak ligt in handen van de Raad van Bestuur of RvB. Het is het doel van de raad om de belangen van de aandeelhouders zoveel mogelijk te beschermen.

In de praktijk kunnen de belangen van de RvB en de aandeelhouders nog wel eens botsen. De RvB houdt vaak de toekomst van het bedrijf in de gaten terwijl de aandeelhouders vooral veel geld willen verdienen. Wanneer een bedrijf een overnamebod krijgt, kan de RvB bijvoorbeeld terughoudend zijn. Aandeelhouders willen het bod wellicht eerder accepteren, aangezien dit de prijs van aandelen vaak doet stijgen. Toch hebben de aandeelhouders aan het einde de meeste macht. De strijd tussen de aandeelhouders en de RvB kan soms grote proporties aannemen.

Ook meebeslissen?

Wil je ook meebeslissen? Dan kan je deelnemen aan een zogenaamde aandelenvergadering. Iedereen die een aandeel van het bedrijf bezit is welkom op deze vergaderingen. Iedereen heeft ook het recht om zijn zegje te doen. Wanneer je dus invloed wilt uitoefenen op het beleid van een bedrijf, dan kan je er simpelweg een aandeel van kopen.

Met een aandeel is je macht natuurlijk beperkt. Wel krijg je een podium en wanneer je andere aandeelhouders meekrijgt kan je een belangrijke invloed uitoefenen op potentiële veranderingen. Bovendien kan een aandeelhoudersvergadering ook een interessante ervaring zijn. Vergeet je niet in te schrijven voordat je naar de vergadering gaat.