Wat zijn aandelen precies?

Wat zijn aandelen nu precies? In het kort zijn aandelen eigendomsbewijzen in een bedrijf. Ook jij kan door middel van een aandeel mede-eigenaar worden van bijvoorbeeld Philips, Heineken of de ING bank. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over aandelen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een eigendomsbewijs in een bedrijf. Een bedrijf kan besluiten om aandelen uit te geven die je als belegger kunt kopen. Elk aandeel geeft je eigendomsrechten in het bedrijf.

Aandelen gids: alles over aandelen

Je weet nu in het kort wat aandelen zijn. Er komt echter veel kijken bij het begrip aandelen. Deze losse hoofdstukken kunnen je dan ook helpen om beter te begrijpen wat een aandeel precies is:

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

Bedrijven geven vaak aandelen uit om geld op te halen. Wanneer een bedrijf nieuw is en een briljant idee op de markt wilt brengen dan is daar geld voor nodig. Durfkapitalisten zijn vaak bereid om met dit geld over de brug te komen. Dit doen ze natuurlijk niet gratis. De vragen vaak om een percentage aan aandelen waarmee ze dus mede-eigenaar worden van een bedrijf.

Soms geven nieuwe bedrijven ook aandelen aan werknemers weg. Dit doen ze om hun beste werknemers vast te houden. Bij startups kan de kennis van één of meerdere werknemers soms essentieel zijn. Het is dan belangrijk om ze zoveel mogelijk aan het bedrijf te binden.

Hoe kan je zelf aandelen kopen?

Het kopen van aandelen gaat vrij eenvoudig. Dit kan je doen bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die tussen jou en de markt staat. Je kan bij een broker via het internet een order doorvoeren. Je voert bijvoorbeeld in dat je 100 aandelen ING wilt kopen. Vervolgens gaat de broker de order uitzetten en zorgt hij ervoor dat je de aandelen zo snel mogelijk ontvangt.

Wil je weten waar je het beste aandelen kunt kopen en verkopen? In ons broker overzicht zie je precies wat de beste partijen zijn:

Brokers vergelijken

Wat zijn aandeelkoersen?

Aandelen van grote bedrijven zijn vaak publiek genoteerd. Je kan de aandeelkoersen dan volgen op een zogenaamde beurs. De prijs voor een aandeel wordt iedere micro seconde berekend door het spel van vraag en aanbod. Negatief nieuws kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koers van een aandeel daalt. Dit komt doordat mensen het aandeel in dit geval zullen verkopen waardoor het aanbod toeneemt. Bij gelijke vraag leidt dit tot een lagere prijs.

De aandeelkoersen zijn constant in beweging. Je kan hier als belegger op inspelen door op het juiste moment aandelen te kopen en verkopen.

aandeelkoersen

Wat bepaalt het rendement bij aandelen?

Wanneer mensen nadenken over de definitie van aandelen, denken ze vaak ook na over rendement. Dit is niet erg vreemd. De meeste beleggers kopen aandelen omdat ze er geld mee willen verdienen. Het rendement bestaat uit twee componenten.

Dividend

De eerste component is dividend. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren als dividend. Wanneer je op het moment van het vaststellen van het dividend aandeelhouder bent, ontvang je een bedrag op je beleggingsrekening. Wil je meer weten over dividend? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

De koers

Ook de aandelenkoers bepaalt je rendement. Wanneer je een aandeel kocht op een prijs van 5 euro en deze nu 10 euro waard is, heb je 5 euro winst gemaakt. Natuurlijk is dit alleen een potentieel rendement. Je moet het aandeel daadwerkelijk verkopen om dit bedrag ook echt te ontvangen.

Welke rechten heb je met een aandeel?

Wanneer je aandeelhouder bent, heb je enkele speciale rechten. We bespreken deze hieronder.

Stemrecht

Wanneer je aandelen bezit, heb je het recht om mee te stemmen op de algemene aandeelhoudersvergadering. De algemene aandeelhoudersvergadering wordt periodiek gehouden en geeft de aandeelhouders de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het beleid van het bedrijf. Per aandeel heb je één stem, alhoewel er ook aandelen zonder stemrecht bestaan.

Informatierecht

Je hebt ook het recht om informatie over de onderneming in te zien. Elke beursgenoteerde onderneming moet regelmatig allerlei stukken publiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een balans en een winst- en verliesrekening. Deze stukken moeten je een goed inzicht geven in het functioneren van het bedrijf.

Wat zijn de risico’s van aandelen?

Aandelen zijn niet risicovrij. Wanneer je op zoek bent naar een belegging met een lager risico, kan je beter investeren in bijvoorbeeld obligaties of je kan het geld op een spaarrekening zetten.

Sector risico

Er zijn bepaalde risico’s binnen een sector die het resultaat van een aandeel kunnen beïnvloeden. Een gebeurtenis binnen een sector kan overigens positief zijn binnen de ene sector en negatief binnen de andere sector. Een stijgende olieprijs is bijvoorbeeld goed voor Shell, maar niet zo goed voor een vliegmaatschappij als KLM.

aandelen risicos

Marktrisico

Er bestaan ook risico’s die betrekking hebben op een gehele markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbreken van een oorlog. Een gewapend conflict is over het algemeen niet heel goed voor de economie. Het is daarom verstandig om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende markten.

Faillissement

Een bedrijf kan failliet gaan. Gelukkig ben je als aandeelhouder niet direct verantwoordelijk voor de schulden van een bedrijf. Wel is de kans groot dat je het geld dat je hebt betaald voor je aandelen kwijtbent. Bij een faillissement zijn de overige schuldeisers en de obligatiehouders namelijk eerst aan de beurt. Alleen het geld dat daarna nog resteert is voor de aandeelhouders.

Wat is een aandeel waard?

Dit is een vraag die bijna elke belegger zich wel eens afvraagt. De waarde van een aandeel weerspiegelt niet altijd de waarde van een bedrijf. Natuurlijk kan je eenvoudig berekenen hoeveel een bedrijf op het moment waard is. Dit doe je door de prijs van een aandeel te vermenigvuldigen met alle uitstaande aandelen.

In de praktijk spelen veel andere factoren een rol bij het tot stand komen van de waarde van een aandeel. Voorbeelden hiervan zijn emoties zoals angst en euforie. Paniek kan ertoe leiden dat een aandeel flink daalt waardoor de waarde erg afneemt. Het bedrijf kan tegelijkertijd nog prima winstgevend functioneren. Dit zijn vaak goede koopmomenten. Let daarom op bij paniek, misschien zijn er wel mooie aandelen in de aanbieding!

Wat zijn aandelen in een bv?

Wanneer we het over aandelen hebben, hebben we het vaak over vrij verhandelbare aandelen. Dit zijn aandelen in een zogenaamde naamloze vennootschap. Je kan deze vrij verhandelen en wanneer je een aandeel bezit ben je automatisch mede-eigenaar van het bedrijf.

Aandelen in een bv zijn echter niet beursgenoteerd. Een bv is een bedrijfsvorm waarbij een X aantal mensen eigenaar kan zijn van een bedrijf. Het aandelenkapitaal kan ook in de handen zijn van één individu. De eigenaren van de aandelen moeten bij een notaris worden vastgesteld. Hier worden alle rechten en plichten van alle eigenaren duidelijk vastgesteld.

BV aandelen

In Nederland hebben niet alle bedrijfsvormen aandelen. Je kan bijvoorbeeld ook een eenmanszaak oprichten als ondernemer. Je bent in dat geval wel volledig aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf.

Ben je verantwoordelijk voor de schulden?

Je bent als aandeelhouder niet verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf. Wanneer het bedrijf over de kop gaat, hoef je dus niet de openstaande rekeningen te betalen. Je kan dus met een gerust hard aandelen Philips of Google kopen. Je zal niet plotseling een rekening ontvangen voor een serverpark die nog niet betaald is.

Bij BV’s zijn de eigenaren overigens soms wel hoofdelijk aansprakelijk. Je mag in Nederland zelf bepalen hoeveel vermogen je inbrengt. Je kan dus ook een paar euro aan aandelenvermogen inbrengen. Wanneer het echter duidelijk is dat de eigenaar duidelijk zwaar aanrekenbare, domme dingen heeft gedaan dan kan deze ook hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden.

Wie bestuurt het bedrijf?

Een bedrijf heeft vaak vele miljoenen aandeelhouders. Op papier zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf. Het zou echter niet effectief zijn om alle aandeelhouders het bedrijf te laten besturen. Deze taak ligt in handen van de Raad van Bestuur of RvB. Het is het doel van de raad om de belangen van de aandeelhouders zoveel mogelijk te beschermen.

In de praktijk kunnen de belangen van de RvB en de aandeelhouders nog wel eens botsen. De RvB houdt vaak de toekomst van het bedrijf in de gaten terwijl de aandeelhouders vooral veel geld willen verdienen. Wanneer een bedrijf een overnamebod krijgt, kan de RvB bijvoorbeeld terughoudend zijn. Aandeelhouders willen het bod wellicht eerder accepteren, aangezien dit de prijs van aandelen vaak doet stijgen. Toch hebben de aandeelhouders aan het einde de meeste macht. De strijd tussen de aandeelhouders en de RvB kan soms grote proporties aannemen.

Wat zijn aandelenopties?

Aandelenopties zijn speciale derivaten op aandelen. Met een aandelenoptie koop je de optie, maar niet de verplichting, om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Voor 1 euro kan je bijvoorbeeld de optie kopen om een aandeel dat nu 3 euro waard is voor 4 euro te kopen. Wanneer de prijs vervolgens flink stijgt kan je hier een enorme winst mee behalen.

opties in aandelen

Wil je weten hoe opties precies werken? Lees dan ons uitgebreide artikel over opties.

Wat zijn aandelen aan toonder?

Aandelen aan toonder zijn niet op naam. Dit bekent dat je ze helemaal vrij kunt verhandelen zonder verdere restricties.

Wat is een aandelenregister?

Het aandelenregister is een overzicht van alle aandeelhouders. Je kan het aandelenregister van veel bedrijven eenvoudig aanvragen.

Waar komen aandelen vandaan?

We kunnen best wel een beetje trots op onszelf zijn. Aandelen komen namelijk uit ons prachtige kikkerlandje! Het was in 1602 dat de VOC of Verenigde Oost-Indische Compagnie de eerste aandelen uitgaf. Ze gaven aandelen uit om de dure overzeese reizen te financieren. In ruil voor een aandeel in de VOC ontving je ook een deel van de winst die met de route gemaakt werd. De Amsterdamse beurs is dan ook enorm oud.

Hoe kan je dan geld verdienen met aandelen?

Nu je weet wat aandelen zijn, wil je natuurlijk weten hoe je geld kunt verdienen met aandelen. Er zijn verschillende manieren waarmee je geld kunt verdienen met aandelen. Belangrijk is het in ieder geval om een goede, onderbouwde analyse van het aandeel uit te voeren. Hiervoor kan je één van de onderstaande technieken toepassen: