Wat voor beleggingsfondsen zijn er?

Een beleggingsfonds houdt in dat u samen met andere onervaren beleggers een bepaald bedrag inlegt in een pot. Met deze pot gaat daarna belegt worden, maar om dit zo goed mogelijk te laten verlopen wordt dit geld belegt door een belegger die gespecialiseerd is in beleggen. Dit is een van de beste opties als u veilig wilt beleggen aangezien de beleggers van deze fondsen vaak veel ervaring hebben waardoor zij vrijwel altijd rendement eruit halen. Oorspronkelijk komen beleggingsfondsen uit Amerika, echter is dit sinds halverwege de vorige eeuw niet meer het geval. Sindsdien maakten beleggingsfondsen een opmars waardoor beleggingsfondsen populair werden in Europa.

Beleggingsfondsen

beleggingsfondsTegenwoordig kunt u voor beleggingsfondsen terecht bij Nederlandse banken. Het enige nadeel is dat deze beleggingsfondsen wel extra kosten rekenen. Deze kosten zijn er echter niet zo hoog, vaak betaald u instapkosten, uitstapkosten en een jaarlijkse bijdrage.

Sommige fondsen betalen dividend meteen uit, andere fondsen kapitaliseren dit weer zodat de pot nog groter wordt waardoor er extra winsten worden betaald, dit levert extra winst op.

Hieronder nemen we een aantal beleggingsfondsen door:
Obligatiefondsen - Die beleggen vaak in bepaalde munten waarmee u een rente kunt ontvangen. Dit wordt zowel gedaan doormiddel van staatsobligaties en bedrijfsobligaties.
Gemengde fondsen - Dit zijn fondsen die beleggen in obligaties en aandelen. Hierdoor zit er meer variatie in. Ook wordt er belegd in beleggingsproducten waar veel uit te halen valt.
Vastgoedfondsen - Deze fondsen beleggen in onroerende goederen. Dit gebeurt vaak internationaal waardoor er meer geld van verschillende beleggingsfondsen in een pot beland.
Etnische beleggingsfondsen - Bij deze fondsen wordt er rekening gehouden met de normen en waarde van de deelnemende beleggers. Als dit bijvoorbeeld milieu is dan wordt er niet belegd in aandelen waarmee bedrijven worden gesteund die slecht zijn voor het milieu.
Dak fondsen - Dit zijn fondsen waarbij meerdere verschillende beleggingsfondsen bij elkaar komen. Dit houdt dus in dat er een fonds belegt voor meerdere verschillende fondsen.