Beleggen in warrants: hoe doe je dat?

Warrans zijn speculatieve beleggingsproducten die veel weghebben van opties. Maar wat zijn warrants precies en hoe kan je zelf beleggen in warrants? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kopen en verkopen van warrants.

Wat zijn warrants en hoe werken ze?

Een warrant is een contract op een onderliggend financieel product. Een warrant kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een aandeel. Een warrant geeft je vervolgens het recht om dat aandeel te kopen of verkopen tegen een vaste prijs. De geldigheid van een warrant is altijd beperkt. Welke gegevens zijn van belang bij een warrant?

 • Mag je kopen of verkopen: op die manier weet je in welke richting je speculeert.
 • Wat is de looptijd van de warrant, binnen welke tijd moet je hem uitvoeren?
 • Wat is de huidige prijs van de warrant?

Een warrant maakt het mogelijk om met een kleine investering een groter rendement te behalen. Stel dat je een aandeel koopt voor €10 en dat deze stijgt naar €20. Je maakt dan €10 winst wat neerkomt op een rendement van 100%.

In plaats van het aandeel te kopen, besluit je om een warrant te kopen. De warrant kost €2 en geeft je de mogelijkheid om het aandeel te kopen voor €10. De prijs stijgt vervolgens naar €20. Op een investering van €2 behaal je dan een rendement van €10 (het verschil tussen €20 en €10. Je rendement is dan 500%.

Let er wel op dat je ook je volledige inleg kunt verliezen bij warrants. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de koers daalt. Je gaat de aandelen dan niet tegen de hogere prijs aanschaffen. Wanneer je het aandeel in dit geval bezit, verlies je alleen een deel van je aandeelwaarde.

Waar kan je beleggen in warrants?

Je kan zelf beleggen in warrants bij een broker. Brokers zijn partijen die het mogelijk maken om in allerlei effecten te handelen. Het openen van een account bij een broker is vaak erg eenvoudig. Je laat wat basisgegevens achter en je kan direct beginnen met beleggen. Het is belangrijk om de kosten en mogelijkheden van brokers goed te vergelijken.

Deonlinebelegger.nl heeft de verschillende brokers uitgebreid getest. Daardoor kan je snel en simpel de beste partij vinden:

Brokers vergelijken

Twee soorten warrants

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten warrants: gedekte en ongedekte warrants.

Gedekte warrants

Het grootste deel van de uitgegeven warrants, zijn gedekte warrants. Gedekte warrants worden uitgegeven door financiële instellingen en kunnen vrij verhandeld worden op de beurs.

Ongedekte warrants

Warrants werden vooral vroeger veel gebruikt wanneer er nieuwe aandelen werden uitgegeven. Bestaande aandeelhouders zijn vaak niet erg te spreken over de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit komt doordat de winst over een groter aantal aandelen moet worden verdeeld.

Bedrijven probeerden bestaande aandeelhouders te paaien door ze gunstige warrants te geven. Deze warrants konden ze vervolgens gebruiken om extra aandelen te kopen tegen een gunstige koers zodra de aandeelkoersen flink stegen.

Warrants en opties

Warrants lijken op veel manieren op opties. Toch zijn er naast de overeenkomsten ook de nodige verschillen.

Overeenkomsten met opties

 • Er bestaan callwarrants en callopties waarmee je inzet op een stijgende koers.
 • Er bestaan putwarrants en putopties waarmee je inzet op een dalende koers.
 • Beide kennen een uitoefenprijs waartegen je iets kunt kopen of verkopen.
 • Beide kennen een looptijd waarbinnen ze geldig zijn.

Verschillen opties en warrants

 • Warrants worden uitgegeven op de aandelenbeurs, niet op de optiebeurs.
 • Het plaatsen van een order voor een warrant is dan ook eenvoudiger.
 • Warrants zijn in veel gevallen duurder dan opties.
 • De uitgevende partij is een financiële instelling, geen particulieren dus.
 • Warrants hebben vaak betrekking op een langere periode.

Opties of warrants: wat is beter?

In de meeste gevallen zijn opties aantrekkelijker. Je hebt meer mogelijkheden met een optie en de prijzen liggen doorgaans lager. Warrants zijn vooral handig voor de handel in bepaalde financiële effecten waar geen opties op bestaan. Warrants kunnen ook handig zijn voor de handelaar die gemak erg belangrijk vindt, aangezien het plaatsen van een warrant order een stuk eenvoudiger gaat.

Tip: meer lezen over beleggen in opties? Lees onze special over opties!

Waarom in warrants beleggen?

Warrants zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die het leuk vinden om te speculeren. Door de aanwezigheid van het hefboomeffect nemen zowel de winsten als de verliezen een stuk sneller toe. Je loopt met warrants daardoor het risico om je volledige inleg te verliezen.

Je kan warrants echter ook gebruiken om je risico’s te verlagen. Warrants kunnen namelijk gebruikt worden om te spreiden. Met een klein bedrag kan je normaal gesproken niet beleggen in een mandje aandelen. Met een warrant op een sector of een mandje van de populairste aandelen kan je wel in één keer flink spreiden. Warrants hoeven voor beleggers met een kleine portemonnee dan ook niet meer risico’s met zich mee te brengen.