Wat is het verband tussen risico en rendement

Wanneer je gaat beleggen krijg je gegarandeerd te maken met de termen risico en rendement. Beide zijn dan ook als een slecht huwelijk: wil je het één dan kom je moeilijk af van het ander. Maar wat is nu eigenlijk het precieze verband tussen risico en rendement. En hoe bepaal je hoeveel rendement je kan behalen?

Wat is het risico bij beleggen?

Risicoloos beleggen bestaat niet! In ieder geval niet wanneer je echt geld inlegt. Beleggen is dan ook onlosmakelijk verbonden met risico’s. Voorbeelden van risico’s zijn bijvoorbeeld:

Wanneer je gaat beleggen heb je dus altijd de kans om geld te verliezen. Er bestaat zelfs een kans dat je al je geld verliest. Vanzelfsprekend kan je je wapenen tegen deze risico’s, maar geheel voorkomen kan je ze in ieder geval niet.

Verband risico rendement

Verband risico en rendement

Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je meer rendement? Dan krijg je er ongevraagd ook meer risico bij. Dit is een wetmatigheid die eigenlijk altijd geldt. Rendement is immers de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt. Wanneer het risico afneemt ontstaat er automatisch een lagere prijs onder het mechanisme van vraag en aanbod.

Hoeveel risico je loopt hangt dan ook af van het soort rendement dat je nastreeft. Obligaties zijn bijvoorbeeld relatief gezien stabiel, maar kennen ook een beperkt rendement. Aandelen zijn tegelijkertijd rendabeler op de lange termijn, maar de kans op een forse tik neemt ook toe.

Tip: wil je weten hoeveel rendement realistisch is? Je leest het hier!

Hoeveel rendement wil je?

Het beste uitgangspunt voordat je gaat beleggen, is dan ook om te bepalen hoeveel rendement je wilt. Je kan hier alles invullen. Misschien heb je al genoeg geld. Dan neem je wellicht genoegen met 2%. Misschien wil je een huis kopen in de toekomst en verlang je een rendement van 6%. Misschien wil je wel een rendement van 20%?

Het mag en kan allemaal! Bedenk echter dat je er een vergelijkbaar risico bij krijgt. Om rendementen van tientallen of misschien wel honderden procenten te behalen moet je enorme risico’s nemen. Hiervoor moet je beleggen in onzekere sectoren of exotische en risicovolle beleggingsproducten. Bedenk daarom altijd van tevoren hoe avontuurlijk je wilt zijn met je beleggingen.

Hoeveel rendement heb je nodig?

Het kan verstandig zijn om de stelling om te draaien en om te bekijken hoeveel rendement je nodig hebt. Hiervoor moet je eerst de volgende zaken vaststellen:

  • De looptijd: hoe lang heb je voordat je het bedrag nodig hebt?
  • Het bedrag: hoeveel geld wil je aan het einde van de looptijd hebben?

Aan de hand van deze twee cijfers kan je bepalen welk rendement je nodig hebt om je doel te bereiken. Bij een langere looptijd profiteer je van het principe van samengestelde rente. Je ontvangt bovenop je rendement ook weer rendement. Daardoor groeit je vermogen over de langere termijn exponentieel.

  • Investeer je €10.000 voor 5 jaar tegen 10% dan heb je €16.100.
  • Investeer je €10.000 voor 5 jaar tegen 20% dan heb je €24.900.
  • Investeer je €10.000 voor 25 jaar tegen 10% dan heb je €100.830.
  • Investeer je €10.000 voor 25 jaar tegen 20% dan heb je €954.000.

Zoals je hierboven kan zien maakt de looptijd en het rendement op de lange termijn een groot verschil!

Sparen zonder risico?

Bij het verband tussen rendement en risico lijkt sparen de optie zonder risico. Toch kan je stellen dat sparen misschien wel het meest risicovol is. Door te sparen weet je immers zeker dat je niet een positief rendement gaat behalen. De rente weegt niet op tegen de inflatie plus de vermogensrendementsheffing.

Hierdoor wordt het door te sparen niet mogelijk om je doel te bereiken. Eigenlijk is sparen dus alleen zonder risico wanneer je al super rijk bent. En wanneer je super rijk was zat je waarschijnlijk niet op deze website, of wel soms?

Meer weten over risico en rendement?

In deze categorie kan je alles lezen over risico en rendement bij beleggen! Door je te verdiepen in de risico’s kan je ze zoveel mogelijk beperken. Dat verhoogt vanzelfsprekend je rendement!

Bestaat er een gegarandeerd rendement?

Sommige bedrijven beloven beleggers een gegarandeerd rendement van 10 procent of meer. Bestaat gegarandeerd rendement eigenlijk? En waar moet je op letten bij rendementsprognoses? De risicovrije rente Beleggers spreken vaak van risicovrije...

Welke factoren bepalen je rendement?

Er zijn verschillende externe factoren die het rendement op je beleggingen beïnvloeden. Het rendement dat je op de korte termijn behaalt, is dan ook vaak afhankelijk van zaken waar je geen controle over hebt. In dit artikel bekijken we de vier...

Hoeveel rendement kan je behalen met beleggen?

Mensen beleggen omdat ze een hoger rendement willen behalen. Sommige partijen beloven beleggers al snel een rendement van tientallen procenten. Dit is echter zelden realistisch. Hoeveel rendement kan je nu verwachten met de bekendste...

Beleggen: bepaal je risicoprofiel

Hoeveel risico wil je nemen tijdens het beleggen? Aan beleggen zitten veel risico’s verbonden, het is daarom ook heel verstandig om alvorens je gaat beleggen je risicoprofiel te bepalen. Wat houdt een risicoprofiel precies in? Een...

Risico's verlagen beleggen

Dat beleggen risico’s met zich mee brengt is bekend. Alleen hoe kan je nou de risico’s van beleggen verlagen? Daar gaan we in dit artikel verder op in. Enkele algemene tips om de risico's te verminderen Zorg ervoor dat je verlies altijd...

Met een laag risico beleggen

Wanneer je gaat beleggen krijg je altijd met een bepaald risico te maken. Wanneer een beleggingsfonds of een andere instantie beweert dat beleggen risicoloos kan dan liegen ze: je kunt altijd geld verliezen. Tegenover dit feit staan echter hoge...