Hoe veilig is beleggen in obligaties?

Wat is een obligatie nou precies?

obligatieEen obligatie is een schuldpapier waarop staat vermeld dat een bepaalde onderneming een schuld heeft bij een belegger. U ontvangt als belegger op deze lening natuurlijk een flinke rente.

Wel moet u opletten wat voor obligatie u koopt. Een obligatie klinkt namelijk leuk, een vaste rente, snel terug betaald worden, wat is nou het probleem? Dit denken heel erg veel mensen. Echter worden er ook obligaties uitgegeven waarop staat dat u pas een bepaalde rente ontvangt als er ook winst is behaald. Dit komt in feiten neer op dividend. Mensen letten hier vaak niet op terwijl dit in feiten hetzelfde is als beleggen in aandelen. Echter levert het beleggen in aandelen meer op.

U krijgt na een bepaalde periode uw inleg ook 100 procent terug. Dit heeft vele voordelen aangezien de waarde ondertussen kan zijn gedaald, uw krijgt dan gewoon alles terug betaald inclusief de rente.

Ook is het mogelijk om te sparen met obligaties. Het is namelijk mogelijk dat de waarde van de koers flink stijgt, dit krijgt u dan ook uitgekeerd waardoor u buiten de rente ook nog een extra koerswaarde ontvangt.

Beleggen met obligaties veilig?

Maar zijn obligaties nou veilig? Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, het antwoord is namelijk nee. U loopt namelijk nog steeds het risico uw geld kwijt te raken als een bedrijf failliet gaat. U bent dan uw gehele inleg kwijt.

Vaak is het zo dat u gewoon uw geld inclusief de rente terug betaald krijgt. Maar zoals eerder gezegd kan het ook ander uitpakken.

Het beleggen in obligaties is zeker een van de minst risico volle manieren van beleggen. Maar daarentegen bent u weer nergens voor verzekerd waardoor het altijd nog fout kan gaan.