Beleggen in vreemde valuta

Iedereen kent de euro, de dollar en de pond. De waarde van de valuta’s wisselen constant. Daardoor is een vakantie naar Engeland de ene maand een stuk duurder dan de andere maand. Maar wist je dat het ook mogelijk is om hiervan te profiteren? Dit kan je doen door te beleggen in valuta’s. Op deze pagina leer je alles wat je moet weten over beleggen in vreemde valuta’s!

Beleggen in valuta uitleg

Hoe werkt beleggen in valuta’s?

Beleggen in valuta’s is erg eenvoudig. Je belegt simpelweg in de prijs van een valuta. De prijs van één valuta wordt altijd genoteerd in de prijs van een andere valuta. Laten we dit toelichten aan de hand van twee voorbeelden:

 • Voor 1 euro kan je 1,20 dollar kopen, we zeggen dan EUR/USD is 1,2.
 • Voor 1 pond kan je 0,9 euro kopen, we zeggen dan GBP/EUR is 0,9.

Valuta’s worden altijd in onderlinge verhoudingen genoteerd. Dit noemen we ook wel de wisselkoers. De wisselkoers is echter dynamisch. Elke seconde kan de koers veranderen. De koers van de euro tegenover de dollar kan bijvoorbeeld 1,2 bedragen. Vervolgens kan het volgende gebeuren:

 • Het gaat slecht met de Europese economie, de koers EUR/USD daalt naar 1,19.
 • Het gaat goed met de Europese economie, de koers EUR/USD stijgt naar 1,21.

Je kan in beide situaties profiteren van de wijziging. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? En op welke manier kan je profiteren van koersstijgingen en -dalingen van vreemde valuta’s?

Tip: we noemen de handel in valuta’s ook wel de handel in Forex.

Waar kan je beleggen in vreemde valuta?

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om constant je valuta om te ruilen in een lokaal wisselkantoor. Dit is echter erg onpraktisch en bovendien niet erg winstgevend. Wisselkantoren rekenen vaak hoge commissies waardoor de koers wel erg sterk in de juiste richting moet bewegen om winst te kunnen maken. Gelukkig zijn er partijen die zich specialiseren in de handel in vreemde valuta.

De partijen die zich specialiseren in de handen in vreemde valuta’s, zijn brokers. Brokers zijn partijen alwaar je als particulier kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen en valuta’s. Waarom is het verstandig om in valuta’s te beleggen bij een broker?

 • De transactiekosten zijn erg laag, vaak 0,0001 euro of minder per valuta eenheid.
 • Het openen van een account is eenvoudig: je kan direct aan de slag.
 • Ook met kleine bedragen kan je handelen in valuta’s.

Wanneer je actief wilt handelen in valuta, kan je het beste voor een CFD broker gaan. Een CFD broker is een partij die het mogelijk maakt om snel posities op bijvoorbeeld de EUR/USD te openen en sluiten. Een goede partij hiervoor is eToro. Bij eToro kan je de mogelijkheden ook gratis uitproberen met een demo (67% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's). Je kan ook ons overzicht van brokers bekijken voor meer informatie.

eToro account openen

Hoe kan je profiteren van schommelingen?

Nu je weet waar je kunt beleggen in vreemde valuta’s, wil je natuurlijk weten hoe je kunt profiteren van de schommelingen. Wanneer je besluit om te handelen in valuta’s via derivaten zoals bijvoorbeeld CFD’s, kan je inspelen op stijgende en dalende koersen. Je hebt namelijk twee opties:

 • Kopen: je koopt euro’s voor dollars. Je verdient geld wanneer de koers van de euro stijgt.
 • Verkopen: ook wel short, je verkoopt euro’s voor dollars. Je verdient geld bij een dalende koers.

Het is dus zowel mogelijk om in te zetten op een stijgende als op een dalende koers. Hierdoor is de valuta handel erg interessant. Ook in economisch moeilijke tijden kan je immers een goed resultaat neerzetten.

Wanneer kopen en verkopen?

Wanneer je succesvol wilt worden met de handel in vreemde valuta, zal je een goede strategie moeten toepassen. Het willekeurig openen van euro’s en dollars lijkt meer op gokken. Het kan natuurlijk werken, maar op de lange termijn is de kans op succes erg beperkt.

Er zijn grofweg twee manieren waarop je beslissingen kan nemen. Bij de eerste manier let je vooral op regionale cijfers. De euro heeft voornamelijk betrekking op de eurozone. Je kan dan analyseren hoe je denkt dat de Europese economie zich gaat ontwikkelen. Afhankelijk van je voorspelling kan je dan de juiste zet maken:

 • Ben je optimistisch gestemd? Het kopen van euro’s is dan verstandig.
 • Ben je pessimistisch gestemd? Het verkopen van euro’s is dan verstandig.

Deze vorm van analyse heet ook wel fundamentele analyse. In dit artikel kan je er alles over lezen. Veel mensen vinden het ook leuk om actief aan daghandel te doen op valuta’s. Dit kan dan ook erg aantrekkelijk zijn, aangezien de koersen vaak redelijk voorspelbare patronen volgen. Je kan dan letten op verschillende factoren:

 • Zijn er bepaalde prijsniveaus waar de koers niet snel doorheen breekt?
 • Zijn er specifieke candlestick patronen die steeds terugkeren?
 • Zijn er indicatoren die een stijging of een daling ondersteunen?

Beslissingen nemen aan de hand van de grafiek noemen we ook wel fundamentele analyse. Je kan meer lezen over het uitvoeren van deze analyse in ons artikel over fundamentele analyse.

Je risico’s indekken

Niet iedereen belegt in vreemde valuta’s om winst te maken. Beleggingen in valuta’s worden ook vaak uitgevoerd om je risico’s te beperken. Bij beleggingen in buitenlandse aandelen loop je namelijk een valutarisico. Aandelen op de Amerikaanse beurs worden in dollars genoteerd. Voordat je het aandeel koopt, wissel je dus euro’s in voor dollars.

Wanneer de waarde van de euro vervolgens daalt, krijg je voor dezelfde hoeveelheid dollars minder euro’s terug. Hierdoor kan je zelfs bij een stijgende aandelenkoers verlies maken. Dit heet ook wel het wisselkoersrisico. Je kan je hier door middel van derivaten eenvoudig voor indekken.

beleggen valuta

Met derivaten is het namelijk mogelijk om vast te stellen dat je de EUR/USD voor een bepaalde waarde kunt kopen. Je betaalt hier vanzelfsprekend wel een premie voor. Een effect waarmee je dit kunt bereiken is de optie. Het is natuurlijk alleen verstandig om gebruik te maken van deze optie, wanneer je verwacht dat je eigen valuta in waarde gaat dalen.

Wanneer je eigen valuta in waarde stijgt, maak je immers dubbel winst bij een stijgende aandelenkoers. Je maakt winst op het aandeel en winst op de vreemde valuta. Het is bij de handel in buitenlandse aandelen dus altijd belangrijk om ook de onderliggende valuta’s in te gaten te houden.

Exotische valuta’s

Er bestaan ook meer exotische valuta’s. De grote valuta’s zoals de euro, dollar en pond bewegen zich vaak volgens vrij vaste en voorspelbare patronen. Wanneer je gaat beleggen in de valuta van een meer exotisch land, dan kan het koersverloop een stuk grilliger zijn.

Deze valuta’s kennen namelijk een lager handelsvolume. Hierdoor zal de koers extremer reageren. Er zijn immers minder mensen nodig om een effect uit te oefenen op de koers. Het is dan ook verstandig om je als beginner alleen bezigt te houden met de bekendere valutaparen. We noemen deze paren ook wel majors. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Euro
 • Dollar
 • Pond
 • Australische dollar
 • Canadese dollar
 • Japanse Yen

Beleggen bij specifieke partijen

Hieronder zie je de voorwaarden van de handel in vreemde valuta bij verschillende lokale partijen.

Valuta beleggen bij Plus500

Bij Plus500 heb je de mogelijkheid om actief in CFD valuta’s te handelen. Je selecteert dan een valutapaar en vervolgens kan je besluiten om het paar te kopen of om het paar te verkopen. Op die manier kan je dus bijvoorbeeld inzetten op een dalende of een stijgende euro prijs tegenover de dollar.

Bij Plus500 kan je handelen in CFD valuta’s met een hefboom tot 1:30. Dit betekent dat je met een bedrag van 1000 euro een positie kunt openen van 30.000 euro. Hierdoor kunnen zowel je winsten als je verliezen sneller oplopen.

De kosten voor het beleggen in EUR/USD door middel van een CFD bij Plus500 bedragen op het moment van schrijven (18/12/2019) 0,01%. Er worden geen vaste commissies gerekend waardoor Plus500 een aantrekkelijke partij is om te beleggen in vreemde valuta. Wil je beleggen in valuta’s bij Plus500 gratis uitproberen door middel van een demo? Gebruik dan de onderstaande knop: (72% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.)

Plus500 aanmelden

Beleggen in valuta bij DEGIRO

DEGIRO is niet echt geschikt voor de actieve handel in valuta. Toch kan je bij deze partij in meer dan 60 beurzen investeren en daar worden verschillende valuta’s gebruikt.

Normaal gesproken zal het omwisselen van de ene valuta naar de andere valuta automatisch gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld een Amerikaans aandeel wilt kopen, wordt het geld automatisch omgezet van euro’s naar dollars. Wanneer je het aandeel weer verkoopt ontvang je ook weer automatisch euro’s terug op je account. De kosten hiervoor bedragen 0,1%.

Je kan er ook voor kiezen om de valuta’s handmatig om te wisselen. De kosten hiervoor bedragen €10 plus 0,02%. Bij grotere bedragen kan deze optie dus voordeliger zijn. Ook wordt het geld na verkoop van het aandeel niet direct weer omgezet naar euro’s. Dit kan voordelig zijn wanneer je van plan bent om veel transacties te doen in een bepaalde valuta.

Klik hier om meer te lezen over DEGIRO of maak direct een gratis account aan.

Beleggen in valuta Binck

Bij Binckbank kan je niet goed actief in valuta’s handelen. Wel moet je soms je geld omwisselen naar een andere valuta doordat het aandeel bijvoorbeeld aan een andere beurs is genoteerd. De kosten voor het omwisselen van valuta’s bedragen bij Binck 0,25% wat aan de hoge kant is. Je kan hier meer lezen over Binckbank.

Binckbank beleggen

Beleggen in vreemde valuta ING

Bij de ING kan je niet actief beleggen in vreemde valuta. Wel zal je soms geld moeten omzetten wanneer je bijvoorbeeld een aandeel in Japan aanschaft. De valutakosten voor het omwisselen van geld bedragen bij de ING bank 0,25% wat aan de hoge kant is. Over het algemeen wordt beleggen bij een traditionele bank afgeraden vanwege de hoge kosten.

Beleggen in vreemde valuta Rabobank

Ook bij de Rabobank betaal je 0,25% aan transactiekosten bij beleggingen in andere valuta’s. Overigens is het wanneer je vaak transacties doet in een bepaalde valuta aantrekkelijk om een extra rekening in de betreffende valuta te openen. Over het algemeen is beleggen bij traditionele banken echter niet aan te raden.