Trend herkennen bij aandelen

De trend is your friend! Dit zou misschien een uitspraak kunnen zijn van een Instagram model die haar laatste kledinglijn promoot. Voor de slimme belegger is de trend echter nog veel belangrijker. Wanneer je winst wilt maken met aandelen, zal je rekening moeten houden met de trend. In dit artikel bekijken we wat de trend precies is en hoe je hier het beste rekening mee kunt houden.

Wat is de trend bij een aandeel?

De trend is de algemene richting van een aandeel. Je kan trends vinden op verschillende tijdschalen. Op een dag kan een aandeel een bepaalde trend hebben en ook over de periode van een jaar. Maar wat voor trends kunnen we nu eigenlijk onderscheiden?

De eerste soort trend is de stijgende trend. Een stijgende trend vinden we wanneer een aandeel binnen de periode vooral omhoog gaat. Hieronder zie je een voorbeeld van een stijgende trend.

stijgende trend

De tweede soort trend is de dalende trend. Een dalende trend vinden we wanneer een aandeel binnen de periode vooral omlaag gaat. Hieronder zie je een voorbeeld van een dalende trend.

Dalende trend

Het laatste soort trend is eigenlijk geen trend. Er kan bij een aandeel sprake zijn van een consolidatie. Bij een consolidatie beweegt de koers zonder duidelijke richting. De markt is onbeslist en de koers beweegt zich op en neer binnen twee waardes.

Waarom moet je om de trend geven?

Slimme beleggers geven om de trend. Maar waarom nu eigenlijk? Wel de duidelijke reden is geld. Elke belegger wil winstgevend beleggen en wanneer je rekening houdt met de trend, dan neemt de kans hierop alleen maar toe.

Hoe profiteer je van trends wanneer je in aandelen gaat beleggen? Dit doe je in drie stappen:

  1. Probeer de herkennen of er sprake is van een trend
  2. Stel vast om wat voor type trend het gaat
  3. Neem de juiste actie die bij de trend past

Wat doe je bij een stijgende trend of uptrend?

Je hebt een stijgende trend herkent, gefeliciteerd! Maar wat doe je nu? Bij een stijgende trend is het meestal verstandig om een aandeel te kopen. Er zijn duidelijk meer kopers dan verkopers waardoor de prijs van het aandeel toeneemt. Alleen wanneer je een erg sterke reden hebt, neem je een positie in tegen de markt.

Maar wanneer kan je nu het beste kopen bij een stijgende trend? Ook bij een stijgende trend zie je doorgaans dat de koers tussendoor even omlaag gaat. Het is slim om bij een klein dipje het aandeel te kopen. Op die manier pak je volgende, volledige rit mee. Wel is het belangrijk om een stop loss in te stellen zodat de positie wordt gesloten wanneer het toch even anders uitpakt.

stijgende trend positie

Wat doe je bij een dalende trend of downtrend?

Natuurlijk zijn er ook voldoende aandelen die vooral in waarde dalen. Je kan van deze aandelen profiteren door short te gaan. Je zet dan in op een dalende prijs. Alleen wanneer je een echt goede reden hebt koop je aandelen bij een dalende trend.

Maar wanneer kan je het beste short gaan bij een dalende trend? Net zoals bij de stijgende trend, gaat ook bij de dalende trend de prijs tussendoor omhoog. Het is slim om juist dan een positie in te nemen. Op die manier pak je de volledige beweging omlaag mee.

dalende trend positie

En bij een consolidatie?

Kan je geen trend herkennen? Beweegt de koers van het aandeel zich voornamelijk tussen twee punten? Dan kan je besluiten om de aandelen te kopen op de lagere niveaus en om short te gaan op de hogere niveaus.

Trends herkennen in het nieuws

Je kan ook aandelen trends herkennen in het nieuws. Een goed voorbeeld hiervan is lingerie. Voorheen lag de nadruk bij lingerie vooral op sexy en slank. Tegenwoordig komt er echter steeds meer aandacht voor diversiteit. Hier leiden lingerie merken onder die de nadruk nog steeds op het perfecte lichaam leggen.

Denk je dat een vergelijkbare trend zich blijft doorzetten? Dan kan je hierop inspelen! Dit soort aandelen trends kunnen doorgaan tot in 2019, 2020, 2021 en verder. Bij deze manier van trends herkennen is het verstandig om een langere termijn strategie te hanteren. Het kan immers even duren voordat de volledige effecten doorwerken in de koers.

beleggen trend nieuws

Oefenen met trends

Het herkennen van de laatste aandelentrends leer je niet zomaar. Het is belangrijk om veel te oefenen. Door veel te oefenen ontwikkel je een soort intuïtie waardoor je vaker de juiste beslissing zult nemen.

De beste manier om te oefenen met het herkennen van trends, is door gebruik te maken van een gratis demo. Gebruik de onderstaande knop om te kijken waar je gratis beleggen kunt uitproberen door middel van een demo account:

Demo beleggen