Wat is traden en hoe doe je het?

Steeds meer mensen hebben interesse in traden. Je hoort dan ook veel verhalen in het nieuws van mensen die hun baan hebben opgezegd en nu geld verdienen met fulltime traden of handelen. Maar wat is trading nu eigenlijk precies? Hoe kan je zelf gaan traden? En waar moet je in ieder geval op letten wanneer je begint met handelen?

Wat is traden precies?

Traden of in het Nederlands handelen is het kopen en verkopen van effecten met als doel het behalen van winst. Je kan in ontzettend veel verschillende producten handelen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

Mensen die traden proberen te profiteren van koersschommelingen. De richting maakt hierbij niet uit. Met traden kan je namelijk zowel inzetten op een koersstijging als een koersdaling.

Is traden hetzelfde als beleggen?

Beginnende beleggers gebruiken traden en beleggen vaak in dezelfde zin. Toch zijn er duidelijke verschillen. Traden is vaak actiever en gericht op de erg korte termijn. Beleggen is juist meer gericht op de lange termijn waarbij posities soms wel meerdere jaren worden vastgehouden.

Traden of handel is dus erg actief. Wanneer je gaat traden log je regelmatig in bij je broker om nieuwe posities te openen.

Traden of beleggen

Waar kan je traden?

Om te kunnen traden, heb je eerst een account nodig bij een online broker. Bij een online broker kan je eenvoudig speculeren op de prijzen van bijvoorbeeld aandelen. Eén van de populairste brokers om actief te handelen in CFD aandelen is eToro. eToro heeft erg gebruiksvriendelijke software en het is al mogelijk om vanaf 100 euro te beleggen. Bovendien kan je de mogelijkheden geheel gratis uitproberen met een demo van 40.000 euro.

Wil je ook een gratis demo account openen bij eToro? Of wil je direct aan de slag? Gebruik dan de onderstaande knop:

eToro aanmelden

72% van de beleggers verliest geld met deze aanbieder.

Hoeveel geld heb je nodig?

Het mooie aan traden is dat je al met 0 euro kunt beginnen. Je kan de mogelijkheden namelijk geheel zonder risico uitproberen door middel van een demo. Dit is ook zeker verstandig! Veel handelaren storten direct een aardig bedrag en verliezen het binnen een dag. Het is dan ook belangrijk om eerst goed te begrijpen hoe de software werkt en hoe de koersen bewegen.

Wanneer je er klaar voor bent kan je beginnen te handelen met een klein bedrag. 100 euro kan al genoeg zijn om traden onder de knie te krijgen. Op die manier ervaar je een beetje hoe het is om geld te verliezen en begrijp je beter waar je op moet letten.

Wanneer je echt een behoorlijk rendement wilt behalen, heb je wel meer geld nodig. Denk hierbij aan enkele duizenden euro’s. Het is echte pas verstandig om dit soort bedragen te storten, wanneer je enige ervaring hebt.

Geld voor traden

Je wilt trader worden: wat nu?

Je weet nu wat je precies moet doen om te beginnen met traden of handelen. Dit is echter nog niet genoeg om een succesvolle handelaar te worden. Daarvoor heb je wel wat meer nodig. In de rest van het artikel behandelen we enkele zaken die je in ieder geval moet begrijpen als handelaar.

Managen van je risico’s

Het managen van risico’s is één van de belangrijkste factoren die je als handelaar moet bezitten. Wanneer een trade je potentieel vijf euro oplevert maar er de kans bestaat dat je 20 euro verliest dan kan je deze beter niet uitvoeren. Zorg er altijd voor dat je trade bij succes meer geld in het laatje brengt dan wegneemt.

Psych onder controle

Mensen die beginnen met handelen, willen vaak vrij cool zijn. Ze ontkennen dan ook dat hun emoties een grote rol spelen. Toch blijkt in de praktijk dat het hebben van een goede mindset essentieel is. We hebben een boel lastige biases die de kans op succes sterk verlagen. In ons artikel over psychologie en beleggen leer je hoe je deze onder controle kunt houden.

Traden en psychologie

Strategie vaststellen

Lukraak posities openen is geen goede handel strategie. Het is belangrijk om op een één of andere manier vast te stellen waarom je een bepaalde positie wel of niet moet openen. Dit kan je doen door gebruik te maken van technische analyse. Je kijkt dan naar koerspatronen en speelt hierop in. Andere mensen gaan liever uit van fundamentele analyse en kijken naar de kwalitatieve cijfers van een bedrijf.

Neem verliezen

Als handelaar is het ook enorm belangrijk om je verliezen te pakken. Stel daarom bij elke positie een stop loss in. Met een stop loss kan je automatisch je verlies pakken wanneer je positie een bepaalde waarde aantikt. Je zal niet de eerste zijn die zijn hele trading account opblaast vanwege het niet instellen van een stop loss.

Ga ook eens short

Het mooie bij handelen of traden is dat je ook short kunt gaan. Door short te gaan, zet je in op een daling van de koers. Dit kan enorm aantrekkelijk zijn. Bij een schandaal of een verassende gebeurtenis kan de koers van een aandeel nog wel eens een flinke duikvlucht maken. Door short te gaan profiteer je maximaal van dit soort gebeurtenissen.

Short gaan trading

Let op de hefboom

Je kan als handelaar een hefboom toepassen. Hierdoor kan je met een kleiner bedrag grotere posities openen. Een bijkomend gevolg hiervan, is dat je ook sneller een groot verlies behaalt. Zet daarom niet een te grote hefboom in bij effecten die sterk bewegen.