TomTom aandelen kopen & verkopen

TomTom (NV) is een Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. TomTom is de grootste producent in Europa en één van de grootste ter wereld. Het heeft kantoren in Amsterdam en Eindhoven, maar ook in Londen, Berlijn en een aantal andere Europese steden. Inclusief de vestigingen in Amerika, India en Taiwan heeft TomTom ruim 4.500 werknemers. In dit artikel kan je lezen hoe je in TomTon kunt beleggen door aandelen te kopen & verkopen.

Waar kan je aandelen TomTom kopen?

Heb je vertrouwen in de toekomst van het bedrijf TomTom? Dan kan je aandelen TomTom voor de lange termijn kopen. Maar bij welke brokers kan je nu het voordeligst een investering in TomTom doen? We hebben de beschikbare brokers voor je op een rij gezet:

Broker
Flatex aandelen kopen €0 voor aandeel TomTom Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €2 + 0,038% voor TomTom Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen €1 + 0,1% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden

Beleggen in TomTom aandelen

Je kan er ook voor kiezen om actiever in TomTom aandelen te beleggen. Dit is aantrekkelijk wanneer je verwacht dat het aandeel flinke bewegingen omhoog of omlaag kan maken. Door actief te beleggen kan je immers zowel orders plaatsen op de bewegingen omlaag als de bewegingen omhoog.

Maar wat is nu een goede plek om actief in TomTom te handelen? Zelf zou ik hiervoor Plus500 aanraden. Bij Plus500 kan je namelijk actief in CFD’s op het aandeel TomTom handelen. CFD’s maken het mogelijk om op de korte termijn orders te plaatsen voor stijgende en dalende koersen. Komt er bijvoorbeeld slecht nieuws over het bedrijf uit? Dan heb je de mogelijkheid om hier direct op in te spelen.

Bovendien kan je beleggen in TomTom geheel risicovrij met een demo uitproberen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen:

Plus500 aanmelden

TomTom actuele koers

Hieronder zie je de actuele CFD koers van het aandeel TomTom. Je kan ook direct de CFD op TomTom kopen of verkopen en zo direct handelen in de prijs van het CFD aandeel.

De kracht van het aandeel TomTom

Voordat je aandelen TomTom koopt, is het belangrijk om te weten of het een aandeel is met veel kracht. Een sterk punt van TomTom is dat het bedrijf wereldwijd ruim 50 miljoen gebruikers heeft. Hier behalen ze een stabiel inkomen uit door bijvoorbeeld abonnementen voor filters te verkopen. TomTom is actief in 37 landen en is in Europa een grote speler met een marktaandeel van bijna 50%.

Ook weet TomTom met zijn tijd mee te gaan. De grootste bedreiging voor TomTom is de opkomst van de smartphone navigatie. Hier Probeert TomTom op in te spelen door middel van de gelanceerde applicatie in de Apple App Store. Met ruim 500.000 downloads lijkt de applicatie een succes.

Ook weet TomTom geld te verdienen door de verschillende samenwerkingen met grote automerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Toyota, BMW en Ford. Dit is tegelijk ook een kwetsbaarheid: wanneer de automerken TomTom de rug toekeren zal een groot deel van de winstgevendheid van het bedrijf verdwijnen.

TomTom aandelen kopen

Kwetsbaarheid TomTom

Het aandeel TomTom heeft natuurlijk ook de nodige kwetsbaarheden. Zo is het bedrijf niet erg efficiënt op het gebied van de kosten. TomTom heeft relatief weinig middelen en heeft ook minder personeel dan de concurrenten. Ze zullen hun middelen dus extra efficiënt moeten neerzetten om de concurrentie voor te blijven.

De concurrentie is naar mijn mening dan ook de grootste kwetsbaarheid voor TomTom. Wanneer de concurrentie te heftig wordt en een andere applicatie beter blijkt te zijn, kan TomTom zomaar voorbij gestreefd worden. Wanneer je TomTom aandelen voor de lange termijn wilt kopen, moet je dan ook goed op de concurrentie blijven letten.

Geschiedenis

TomTom kent uiteraard nog niet zo’n lange geschiedenis als veel andere grote bedrijven. In 1991 richtten Pieter Geelen en Peter-Frans Pauwels het bedrijf Palmtop op. Doel was het ontwikkelen van applicaties voor de eerste generatie handheld computers. Aanvankelijk waren die vooral bedoeld voor de zakelijke markt, maar er kwam steeds meer vraag naar applicaties voor personal organizers. Onder de naam Palmtop brachten ze o.a. financiële programma’s, woordenboeken, spelletjes én routeplanners op de markt.

Toen werd ook de naam TomTom geïntroduceerd en lanceerde men de eerste mobiele TomTom navigator. In 2003 volgde de TomTom Navigator 2. Tussen 1994 en 2003 sloten vier belangrijke nieuwe partners aan bij het duo Geelen-Pauwels. In 2004 kwamen zowel TomTom Go als TomTom Mobile op de markt.

TomTom en de beurs

In mei 2005 maakte TomTom zijn beursgang en werd genoteerd aan de Eurolist, een index van de Amsterdamse, maar internationale beursmaatschappij Euronext. In maart 2006 werden de aandelen TomTom al onderdeel van de AEX.

Overnames en samenwerkingen

In 2007 nam TomTom de researchtak van Siemens in Eindhoven over. Deze ging zich specifiek richten op de automotive markt. Twee jaar later ging TomTom samenwerken met Toyota en in 2009 werd de Renault Carminat TomTom geïntroduceerd.

Ook in 2007 bracht TomTom een bod uit op Tele Atlas, één van de marktleiders op het gebied van geografische databanken. Na een tegenbod door Garmin verhoogde TomTom zijn bod. Garmin trok zijn bod in en TomTom kon de overname doorzetten. In juni 2008 was deze overname een feit. Wel bleek dat het betaalde overnamebedrag veel te hoog was, in verhouding tot de werkelijke waarde van Tele Atlas. TomTom kon niet anders dan ruim 1 miljard euro afboeken en in 2008 een verlies van bijna 900 miljoen incasseren. De beurskeurs van TomTom daalde dan ook enorm.

iLocal, expert op het gebied van bedrijfslocaties, werd in 2009 overgenomen. In 2017 volgde Autonomos en werd de focus ook gelegd op HD kaarttechnologie voor autonoom rijdende voertuigen.

TomTom Taxi

Ondertussen had in 2012 TomTom Taxi het levenslicht gezien. Vanaf dat moment konden consumenten hun taxi bestellen middels een mobiele app óf door gebruik te maken van een TaxiButler apparaat in hotel of restaurant.

Verkoop Telematics

Naast het overnemen van interessante bedrijven keek TomTom ook kritisch naar zijn eigen bedrijfsonderdelen. In 2019 werd dan ook Telematics, dat zich bezig houdt met voertuigvolgsystemen, verkocht aan het Japanse bedrijf Bridgestone.