Tips om succesvol te beleggen

Beleggen is natuurlijk niet zomaar iets. Het gaat vaak om heel erg veel geld en daarom moet je goed kijken naar waar u in belegd.

5 handige tips om veiliger te beleggen

Bestudeer het financiële product

Het is van belang dat je begrijpt wat het effect precies is. Bestudeer het financiële product waarin je wilt gaan beleggen zorgvuldig en bepaal op die manier of het product bij je past. Obligaties kennen bijvoorbeeld een relatief laag rendement maar zijn vrijwel risicoloos, terwijl beleggen in onroerend goed de nodige gevaren met zich meebrengt. Een risicovolle belegging kan overigens best veilig zijn, zolang je maar bestudeerd hebt wat de precieze risico's en kansen van het effect zijn.

Bestudeer de beurzen

beurs_koersHet is verstandig om alvorens je je geld op een bepaald effect inzet de koersen goed te bestuderen. Dit kan je doen door iedere dag de koersen te noteren en de trend bij te houden. Het is nog verstandiger om te beginnen met een gratis demoaccount: je kunt dan met een fictief bedrag beleggen waardoor je de resultaten die je met echt geld zou behalen kunt nabootsen. Het beleggen met demogeld is bij bijna iedere broker een mogelijkheid en dit is tevens direct een mooie gelegenheid om de tools uit te proberen en om veilig de verschillende mogelijkheden uit te proberen.

Zorg voor voldoende vermogen

Zorg ervoor dat je voldoende vermogen beschikbaar hebt om te gaan beleggen. Al het geld dat je inzet kan verloren gaan door een plotselinge koersdaling. Wanneer je verstandig wilt beleggen is het belangrijk om je risico te spreiden over verschillende effecten zodat de kans op een enorme tegenslag verkleind wordt. Daarnaast kan het helpen om posities slim te openen waarbij je een stop loss instelt om de effecten automatisch te verkopen wanneer ze een bepaald verlies bereiken. Zelf zou ik nooit meer dan tien procent van mijn vermogen riskeren in één belegging om grote verliezen te voorkomen. Het is zelfs verstandig om één tot twee procent aan te houden: op die manier beleg je veiliger.

Bestudeer het nieuws

Door nieuws van bedrijven en instanties goed bij te houden kan je inschatten wat het gevolg op de koers zal zijn. Positief nieuws zal vaak een stijging tot gevolg hebben, terwijl negatief nieuws de koers doorgaans doet dalen. Hierbij is het van belang om snel te reageren, aangezien het nieuws doorgaans slechts tijdelijke invloed uitoefent op het effect. Wanneer je echt veilig wilt beleggen is het verstandig om de trend vast te stellen: de algemene richting waarin de koers van het effect zich de afgelopen drie tot zes maanden voornamelijk heeft bewogen.

Word niet te hebberig

Begin rustig aan, en zet niet al te snel grote bedragen in. Door eerst met kleinere bedragen te beleggen kan je de bewegingen op de markt beter inschatten en de risico’s indekken met het rendement dat je eerder hebt behaald. De nummer één fout die beleggers maken is dan ook de fout van het overmatig investeren van geld.

Tips voor de succesvolle belegger

Beleggen op de beurs is tegenwoordig zeer eenvoudig.  Dankzij de online programma's kan je de koersen in real-time volgen en kan je op elk moment een aankoop- of verkooporder doorgeven. Je hebt ook geen toestemming nodig om te mogen beleggen. Een account aanmaken bij een broker is vaak voldoende om de eerste stappen te zetten in het beleggersmilieu.

Ondanks de talrijke succesverhalen en zelfverklaarde specialisten die je tips geven, mag je de beurs niet onderschatten. Er kan veel geld verdiend worden, maar het kan evengoed uitdraaien op een financiële kater. Om je deze financiële kater te laten vermijden, geven wij je enkele belangrijke tips:

  • wereldbol blauwDoe voldoende kennis op door de oefenen of door te lezen
  • Probeer beleggen eerst uit met een demo account
  • Beleg nooit met geleend geld!
  • Plaats niet al je geld op één positie.

Tip: Beleg eerst virtueel geld

De eerste twee tips gelden voor zowel beleggingen op de korte termijn als bij beleggingen voor de lange termijn.

Op het internet zijn voldoende websites te vinden waar je virtueel kunt beleggen. Je krijgt een bepaald saldo dat je dan kan beleggen naar eigen inzicht. Omdat het virtueel geld betreft kan je nooit winst of verlies maken, hetgeen dit de ideale leerschool maakt voor beginnende beleggers.  Met virtueel te beleggen kan je nieuwe inzichten krijgen, een nieuwe strategie uittesten of je impulsiviteit verminderen. Beginnende beleggers hebben namelijk de neiging om op korte termijn resultaat te willen zien en worden roekeloos als deze resultaten uitblijven. Nadien kan je overschakelen op beleggen met eigen geld.

Klik hier om beleggen met demogeld gratis uit te proberen >>

Betaal eerst uw schulden af en beleg nooit met geleend geld

Op de schulden die je hebt uitstaan betaal je rente. Op commerciële kredieten betaal je vaak tot 18% op jaarbasis. Het afbetalen van de schulden bespaart je geld in de vorm van rente die je niet moet betalen. Indien je dit niet zou doen en je behaalt een rendement van 8% per jaar, maak je nog steeds 10% verlies. Beleg ook nooit met geleend geld!  Dit zou tot financiële problemen kunnen lijden als je verlies maakt op de beurs. Het geld dat je belegt hebt is verdwenen, maar de schuld moet je nog wel afbetalen.

De laatste twee tips gelden alleen wanneer je zelf fysiek aandelen gaat aankopen. 

Doe eerst voldoende kennis op

Schijn bedriegt! Als je goed onderbouwd en strategisch wilt beleggen, heb je de juiste kennis nodig. Naast kennis van het jargon, moet je jaarrekeningen kunnen doorgronden en inzicht hebben in de correlatie tussen de beurs en andere financiële gegevens zoals de rente, wisselkoersen en macro-economische voorspellingen.  Om je zo goed mogelijk voor te bereiden is het volgen van een economische opleiding en het financiële nieuws onontbeerlijk.  Enkel zo kan je een beleggingsstrategie opstellen en het risico beperken.

Diversifieer

Beginnende beleggers wordt aangeraden om hun geld in verschillende aandelen te beleggen. Zo wordt het risico op de beleggingen verminderd, omdat de eventuele minderwaarden van aandeel A gecompenseerd worden door de meerwaarden van aandeel B. Een gediversifieerde portfolio is daardoor minder volatiel. Het rendement ligt lager dan een portfolio waarbij meer risico genomen wordt, maar in onzekere tijden zal het verlies beperkter zijn.

Meer beleggingstips


Om het beleggen van u wat gemakkelijker te maken hebben wij voor u een aantal tips op een rijtje gezet, deze vindt u hieronder:


glass numbers_1Volg een cursus - Vaak denken mensen dat een cursus in beleggen totaal niet zinvol is. Echter hebben deze mensen het totaal mis. Als u nieuw bent in het wereldje van beleggen is het uitermate handig dat u er iets vanaf weet. In een cursus wordt vaak veel verteld over beleggen, ook worden er heel veel tips gegevens omtrent het beleggen.

glass numbers_2Beleggen met een systeem - De aller grootste beleggers hebben allemaal een eigen systeem, deze is duidelijk en overzichtelijk. Vrijwel alle particuliere beleggers hebben geen eigen systeem en daardoor raken zij vaak in de war en is alles een chaos. Zodra u gedisiplineerd met een systeem aan het werk gaat dan weet u precies wat uw positie op de beurs is. Veel particulieren weten dit niet en raken daardoor vaak in paniek terwijl dit natuurlijk niet nodig is!

glass numbers_3Spreiden is (vaak) onzin - U hoort waarschijnlijk overal mensen roepen dat u uw inleg moet spreiden, echter is dit niet verstandig. Doordat je gaat spreiden leg je overal een heel klein beetje in. Dit zorgt ervoor dat u vrijwel nergens een stevige positie heeft. U moet dus alleen beleggen in trends waar u iets in ziet. Als u daar ook daadwerkelijk iets in ziet moet u ook durven te investeren. Als u een andere trend ziet waar u geen vertrouwen in heeft, leg dan ook niets in, ook niet een “klein beetje”.

glass numbers_4Zorg dat u weet waar u absoluut niet moet zijn - Er wordt online heel erg veel geschreven over het vak beleggen, echter worden er ook heel erg veel mensen misleidt. Zorg er niet meteen voor dat u alles gelijk gelooft maar vraag altijd informatie na bij mensen waarop u kunt vertrouwen, dan weet u ook zeker dat het niet fout zal gaan. Zorg er dus vooral voor dat u ver weg blijft van forums. Hier zitten vele mensen die zich een specialist noemen in het beleggen. Echter kramen zij vaak de grootste onzin uit waardoor u op het verkeerde been wordt gezet.

glass numbers_5Handel minder -  Er wordt ook wel gezegd dat vrouwen beter zijn in handelen dan mannen, maar wat is de rede daarvoor? Dat is heel erg simpel, vrouwen handelen namelijk stukken minder mannen. Zorg ervoor dat u maar een paar transacties doet per jaar. Het is dus belangrijk dat u het aan durft om grote investeringen te maken. Aan al die kleine beleggingen heeft u immers zelf totaal niets.

glass numbers_6Doe uw eigen onderzoek - Zoals eerder ook al vermeld, zorg ervoor dat u weet wat u doet. Er worden vele verhalen verteld op het internet waar niets van waar is. Echter geloven vele mensen dit waardoor er ook vele mensen de mist ingaan. Dit moet u zien te voorkomen voor uzelf. Verdiep u altijd in bepaalde trends voordat u daar zomaar in gaat handelen. Dan kunt u ook nooit andere de schuld geven van een foute en of slechte investering.

Dit waren een aantal hele belangrijke tips over beleggen. Deze tips zijn bedoelt om u te helpen Als u al deze tips volgt, dan bent u al een stap dichterbij succes.