Als student beleggen: hoe doe je dat?

Wanneer je aan het studentenleven denkt, denk je niet direct aan beleggen. Zaken als bier, spannende nachten en mooie avondjes uit zijn een stuk bekender. Toch geldt ook bij beleggen dat je nooit te jong bent om het te leren. Het is al mogelijk om met een klein bedrag van 50 euro online te beleggen waardoor iedereen tegenwoordig kan beginnen. Maar hoe kan je als student nou het beste gaan beleggen?

Als student beleggen

Je kan als student zeker beginnen met beleggen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer met een internetverbinding. Natuurlijk is dit niet direct genoeg om ook succesvol te beleggen. Het is dan ook belangrijk om het volgende te onthouden:

  • Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee.
  • Beleg alleen in producten die je begrijpt.
  • Zet alleen geld in dat je bereid bent te verliezen.

Wanneer je voor het eerste begint met beleggen, is het verstandig om dit eerst met een klein bedrag te doen. Op die manier zijn de risico’s te overzien en leer je eerst de vaardigheden die je nodig hebt. Maar waar kan je nu eigenlijk als een student gaan beleggen?

beleggen student

Waar kan je beleggen?

Je kan eenvoudig beleggen bij een zogenaamde broker. Het enige vereiste voor het openen van een account bij een broker, is dat je minimaal 18 jaar oud bent. Natuurlijk heb je daarnaast ook wat geld nodig. Dit is overigens niet altijd helemaal waar: bij veel brokers kan je de mogelijkheden namelijk geheel zonder risico uitproberen door middel van een demo.

We bespreken kort de beste brokers alwaar je als student aan de slag kan. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

eToro: actief

eToro is een zogenaamde CFD broker. Dit betekent dat je bij deze partij niet direct in aandelen handelt. Nee, je handelt bij eToro in de prijs van een aandeel. Deze manier van beleggen is vooral gericht op de korte termijn. Bij eToro kan je een gratis demoaccount openen van 100.000 dollar waarmee je de mogelijkheden zonder risico uitprobeert (72% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.)

eToro aanmelden

Flatex: zonder kosten

Flatex is een erg goede partij voor studenten die toch graag wat fysieke aandelen willen kopen. Wil je de ene week wat aandelen ING kopen en de andere week weer een aandeel Google? Dan zijn de kosten bij veel brokers een probleem. Dit is gelukkig niet het geval bij Flatex. Je betaalt bij deze broker namelijk altijd 0 euro aan kosten! Ook bij Flatex open je snel en simpel een gratis account:

Flatex aanmelden

DEGIRO: goed voor fondsen

Een andere groep studenten kiest ervoor om elke maand een vast bedrag te stoppen in een fonds. Dit heeft de nodige voordelen. Je hoeft er bijvoorbeeld verder niet bij stil te staan en wanneer het goed uitpakt heb je na een paar jaar een mooi bedrag bij elkaar. Je kan je beleggingsaccount dan gebruiken voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.

Bij DEGIRO betaal je geen transactiekosten bij veel fondsen. De online omgeving is erg gebruiksvriendelijk waardoor je snel binnen enkele minuten je eerste aandelen kunt kopen.

DEGIRO aanmelden

Beleggen met DUO geld?

Veel studenten lenen geld bij DUO. Dit is dan ook best lucratief. Op het moment van schrijven bedraagt de rente exact nul procent. Door het geld op een spaarrekening te zetten kan je al een kleine winst maken. Bovendien is het in de toekomst makkelijker om een gelijke schuld af te lossen: dit komt door de zogenaamde inflatie. Je kan het DUO geld in de toekomst ook gebruiken om een huis te kopen. Op die manier nemen de kosten van je hypotheek af.

Er zijn ook studenten die erover nadenken om hun DUO geld te gebruiken om te beleggen. Dit is echter risicovol. Bij beleggingen weet je immers nooit hoe ze uitpakken. Wanneer je de lening moet terugbetalen en je aandelen het net niet zo lekker doen dan is dat natuurlijk dubbel zuur. Het is dan ook niet aan te raden om met je DUO geld te gaan investeren.

Tips om als student beter te beleggen

Je hebt het als student natuurlijk druk. Je moet papers schrijven, lessen volgen en feestjes meepakken. Het is dan ook logisch dat je niet de hele dag het scherm in de gaten kunt houden. Met deze tips zorg je ervoor dat je als student toch een leuk resultaat kunt neerzetten.

Tip 1: oefenen

De belangrijkste tip is veel oefenen. Je eerste zoen was ook niet de beste toch? Waarom zou je eerste belegging dat wel zijn? Gelukkig kan je bij de meeste brokers de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen door middel van een demo. De functies en bedragen zijn gelijk, de winsten en verliezen zijn echter fictief.

We hebben de beste demo programma’s voor je op een rij gezet. Op die manier kan je direct aan de slag met beleggen:

Demo openen

Tip 2: risico’s managen

Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer een belegging meer risico’s met zich meebrengt, ligt het potentiële rendement ook hoger. Wanneer je Bitcoins gaat kopen, dan is de kans een stuk groter dat je je volledige inleg verliest. Door alleen obligaties te kopen zal je niet snel alles verliezen, maar echt rijk word je er ook niet van natuurlijk.

Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen risico en rendement. Voor daghandel liggen de rendementen die je kan verwachten een stuk hoger dan voor de meer passieve beleggingsvormen. Wanneer je gaat daghandelen moet je echter wel constant bezig zijn met je posities.

Het is in ieder geval belangrijk om van tevoren te bedenken bij welke waarde je een belegging sluit. Dit kan je doen door middel van een stop loss. Een stop loss zorgt ervoor dat je positie automatisch sluit bij een bepaalt verlies.

Tip 3: evalueer

Je tentamen onvoldoende? Dan ga je nog even de lesstof in. Je zou hetzelfde bij beleggingen moeten doen. Zijn de resultaten er niet? Duik dan even de diepte in en ga na wat er nog beter kan. Door je strategie verder te verbeteren zorg je ervoor dat je op de lange termijn goede resultaten blijft bereiken.

Als student beleggen brengt uitdagingen met zich mee, maar is zeker de moeite waard! Zelfs als je geen rendement behaalt, leer je in ieder geval nieuwe vaardigheden.