Wat is de spread bij beleggen?

Wanneer je gaat beleggen, krijg je wellicht te maken met de zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs van bijvoorbeeld een aandeel. Dit verschil betaal je als transactiekosten aan de broker. Maar hoe werkt de spread in de praktijk?

Spread in de praktijk

Wanneer je een aandeel wilt kopen of verkopen, is er altijd sprake van een koop- en een verkoopprijs. Deze waarden zijn doorgaans niet gelijk. Je kan een aandeel bijvoorbeeld kopen voor tien euro en verkopen voor 9,98 euro. De spread is dan het verschil tussen deze twee en in dit geval bedraagt dit twee cent. De daadwerkelijke koers kan dan 9,99 euro zijn.

Je kan de transactiekosten of de totale spread vervolgens eenvoudig berekenen. Hiervoor hoef je alleen de verkoopprijs van de koopprijs af te trekken. In dit geval is er dus sprake van een spread van twee cent. Wanneer je de totale spread wilt weten vermenigvuldig je dit aantal met het de hoeveelheid aandelen die je aanschaft.

Plus500 spread

Koop je tien van deze aandelen? Dan betaal je een totale spread van 20 cent.

Is de spread vast?

Of de spread vaststaat, hangt af van de broker. Bij sommige brokers is er altijd sprake van een vaste spread. Je weet dan dat je per aandeel altijd 2 cent betaalt. Bij andere brokers is de spread dynamisch. De spread kan dan toe- of afnemen afhankelijk van de vraag naar het betreffende aandeel.

Transactiekosten

De spread is niet de enige vorm van kosten die je bij een broker betaalt. Let daarom goed op de overige voorwaarden van je broker. Bij sommige brokers betaal je bijvoorbeeld een vaste commissie voor elke order.

Voor de actieve belegger zijn brokers die alleen een spread rekenen het voordeligst. Op die manier betaal je immers alleen transactiekosten over de aandelen die je daadwerkelijk koopt. Bij een vaste commissie kunnen de transactiekosten al snel te hoog liggen voor de handelaar met een klein budget.