Speculeren op voedsel: moreel verwerpelijk?

speculatie_voedselSpeculeren op voedsel: verwerpelijk?Met speculaties op de voedselprijzen kan grof geld verdient worden. Na de ineenstorting van de financiële markten hebben veel mensen zich gericht op zachte en harde grondstoffen, denk hierbij aan olie, goud maar ook voedselproducten zoals graan en tarwe. Speculanten zorgen voor sterke prijsschommelingen die niet altijd aan de hand van de internationale ontwikkelingen te verklaren zijn. Deze schommelingen versterken de instabiliteit en de gevolgen worden door veel mensen als moreel verwerpelijk gezien. De VPRO ging op onderzoek uit in een interessante documentaire die onderdeel uitmaakt van de serie Tegenlicht.


Gevolgen van speculatieWat zijn nu eigenlijk de gevolgen van grootschalige speculatie op grondstoffen? Door de anonimiteit is het steeds lastiger te achterhalen wat de bron van de verschillende geldstromen is. De markt lijkt transparanter, maar de toegenomen anonimiteit maakt de koersen nog onvoorspelbaarder. Wanneer duizenden mensen proberen om geld te verdienen aan stijgende of dalende grondstofprijzen kunnen deze soms rare onverklaarbare sprongen maken. 
Wat de precieze gevolgen van speculatie zijn, blijft lastig vast te stellen. Wanneer programmamaker Kees Brouwer Tunesië bezoekt wordt hij direct uitgemaakt voor crimineel door meerdere inwoners. Duidelijk is het in ieder geval dat de stijgende prijzen van graanproducten kunnen zorgen voor revoluties, de prijs van brood moet immers betaalbaar blijven in landen waar dit de voornaamste voedselbron is.


Uiteindelijk blijft het een lastige kwestie, het oordeel hangt immers af van de persoon waaraan je het vraagt. Beleggen in grondstoffen is dankzij de introductie van moderne CFD brokers steeds eenvoudiger waarbij het voor enkele honderden euro’s al mogelijk is om te beleggen in futures. Bekijk de onderstaande documentaire en geniet van deze informatieve en speculatieve film!

Bekijk de video hier.