Geld verdienen met speculeren

Met speculatie kan je veel geld verdienen. Toch is het zeker geen gegarandeerde cashcow. Speculatie brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om zelf te beginnen met speculatie.

Wat is speculatie?

Speculeren is het inzetten op een koersdaling of koersstijging van een aandeel. Speculeren is geen synoniem van gokken. Wanneer je slim speculeert, kan je namelijk wel degelijk geld verdienen. Maar hoe kan je nu eigenlijk speculeren met geld?

Tip: Lees hier meer over wat speculatie precies is.

Hoe kan je speculeren?

Je kan speculeren bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld aandelen te kopen en verkopen. Speculatie is een manier van beleggen waarbij de focus sterk op de korte termijn ligt. Wanneer je wilt speculeren maak je doorgaans gebruik van derivaten.

Met een derivaat speculeer je alleen op de prijs van bijvoorbeeld een aandeel. Je koopt het aandeel zelf echter niet. Een goede partij om te speculeren in bijvoorbeeld CFD aandelen is eToro. Je kan bij eToro eenvoudig een demoaccount openen om de mogelijkheden zonder risico uit te proberen (67% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.):

eToro aanmelden

Speculeren op aandelen

De bekendste vorm van speculatie, is de speculatie op aandelen. Wanneer je gaat speculeren op aandelen probeer je te profiteren van plotselinge koersstijgingen of koersdalingen. Aan de hand van twee voorbeelden laten we zien hoe je zelf kunt speculeren in aandelen.

Voorbeeld 1: je verwacht slecht nieuws

Een groot voordeel van speculeren, is dat je ook geld kunt verdienen aan slecht nieuws. Dit doe je door short te gaan. Wanneer je short gaat behaal je een positief resultaat wanneer de koersen dalen. Wanneer je slecht nieuws verwacht, is het dan ook verstandig om een short positie in te nemen.

Een bedrijf dat je al een tijdje volgt, geeft over een week de laatste resultaten uit. Je verwacht dat ze de beloofde resultaten niet kunnen waarmaken. Daarom besluit je een short positie in te nemen. Wanneer het nieuws uitkomt en de resultaten inderdaad tegenvallen behaal je winst. Zijn de resultaten toch goed? Dan kan je geld verliezen met je speculatieve positie.

Voorbeeld 2: je verwacht goed nieuws

Je kan natuurlijk ook speculeren op goed nieuws. Een bedrijf dat je al een tijdje volgt gaat een nieuwe telefoon introduceren. Je verwacht dat ze met een goede innovatieve uitvinding op de proppen komen. Daarom besluit je om de aandelen van het bedrijf tijdelijk te kopen.

Wanneer het bedrijf inderdaad met een geweldige uitvinding op de markt komt, kan je geld verdienen met deze positie. Is dit niet het geval en komt het bedrijf met een matige uitvinding? Dan had je de aandelen beter niet kunnen kopen en verlies je juist geld.

Succesvol speculeren

Wanneer je succesvol wil speculeren in aandelen, zal je dus een beetje in de glazen bol moeten kijken. Het is daarom verstandig om je te focussen op enkele bedrijven waar je al het nodige van af weet. Op die manier is je inzicht misschien beter dan dat van de gemiddelde belegger. Toch weet de echt goede speculant dat de markt zich lastig laat voorspellen.

Het is daarom belangrijker om je risico’s goed te managen. Zorg ervoor dat je alleen speculatieve posities opent in situaties waar je een grotere wint kunt behalen dan het verlies dat je behaalt wanneer het niet goed afloopt. Op die manier hoef je het slechts in minder dan de helft van de gevallen aan het rechte eind te hebben.

Speculeren op een recessie

Het kan erg interessant zijn om te speculeren op een recessie. Wanneer je een recessie of zelfs een volledige crisis goed ziet aankomen, kan je immers een goed bedrag verdienen. Wanneer het goed gaat stijgen aandelen misschien één of twee procent per dag. Wanneer het flink misgaat, kunnen de koersen echter makkelijk vele procenten dalen.

Door op het juiste moment een short positie in te nemen kan je dan ook een erg goed resultaat behalen op je speculatie. Wil je liever niet short gaan? Dan kan je ook speculeren op een recessie door goud te kopen. De goudprijs hangt immers sterk samen met de economische situatie. Gaat het minder goed? Dan kopen meer mensen goud waardoor de koers flink kan stijgen.

speculeren recessie

Speculeren op een koersdaling

Minder dramatisch is het speculeren op een koersdaling. Ook dit is erg populair, zeker wanneer er een schandaal aan het licht komt. Een goed voorbeeld hiervan is het emissieschandaal bij Volkswagen. Toen dit nieuws uitkwam daalde het aandeel enorm. Je kan hier van profiteren door een speculatieve short positie in te nemen.

Op de lange termijn kan je weer profiteren van een schandaal door de aandelen in de uitverkoop weer aan te schaffen.

Speculeren negatief nieuws

Je kan speculeren op negatief nieuws. Bron: Nu.nl

Speculeren met valuta

Naast aandelen, is het ook mogelijk om te speculeren met valuta. We noemen dit ook wel Forex. Wanneer je speculeert in valuta, zet je in op de prijs van één valuta tegenover de prijs van een andere valuta. Een voorbeeld van een paar waar je op kunt inzetten is de euro tegenover de dollar.

Denk je dat de euro gaat stijgen tegenover de dollar? Dan kan je een positie innemen op de euro. Wanneer dit goed afloopt verdien je geld aan je speculatieve valutapositie. Het nieuws van een gehele regio heeft invloed op de prijs van een valuta.

Wil je extremer speculeren? Dan is speculeren op de prijs van de Bitcoin misschien wel wat voor je. De prijs van Bitcoin kan soms wel tien procent dalen of stijgen op een dag. Je kan zowel inzetten op de ritjes omlaag als op de ritjes omhoog. Bedenk wel dat de risico’s bij deze vorm van speculatie ook een stuk hoger liggen.

Op zoek naar speculatieve aandelen

Sommige mensen doen niet alleen aan speculatie. Nee, ze gaan zelfs op zoek naar erg specifieke speculatieve aandelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn zogenaamde pennystocks. Sommige bedrijven hebben bijna geen waarde en zullen alleen wat waard worden in de toekomst wanneer ze met iets unieks komen.

Een goed voorbeeld van een speculatief aandeel was Pharming. De prijs van het aandeel noteerde langere tijd in de centen. De prijs van een vergelijkbaar farmaceutisch bedrijf hangt sterk af van de vraag of ze iets vinden in de toekomst. Wanneer een aandeel een paar cent waard is, kan je rendement met een paar cent al enorm zijn. Natuurlijk gaan dit soort bedrijven ook vaak failliet, dus het blijft hoog speculatief.

speculatief aandeel

Wat is het verschil tussen speculeren en gokken?

Gokken is volledig willekeurig. Je gooit bijvoorbeeld een dobbelsteen en of je een even of oneven nummer gooit bepaalt of je winst maakt of niet.

Speculeren is niet volledig willekeurig. Geluk speelt vaak wel een rol. Speculatieve beleggingen zijn immers erg risicovol en zeker in individuele gevallen kan je de markt lastig voorspellen. Wanneer je een goede strategie toepast kan je met speculeren echter vaste resultaten behalen.

Voordat je begint met speculeren is het belangrijk om voldoende te oefenen. Dit kan je doen door middel van een demo account bij een online broker:

Demo beleggen