Speculeren voor beginnende beleggers

Met speculeren kan je goede resultaten behalen. Wanneer het misgaat, lopen de verliezen ook direct flink op. Maar hoe kan je als beginnende belegger speculeren? Waar moet je op letten wanneer je gaat speculeren en wat is speculatie precies?

Wat is speculatie?

Speculatie is het kopen of verkopen van een belegging om snel een bepaalde winst te behalen. Voor sommige mensen klinkt speculatie wel heel erg als gokken. Toch is dit absoluut niet het geval. Bij speculatie gaat het namelijk om het kopen of verkopen van bijvoorbeeld een aandeel op basis van een analyse. Dit kan bijvoorbeeld een technische analyse zijn van het koersverloop.

Beginnen met speculeren

Wanneer je ook wilt speculeren, heb je een account nodig bij een moderne online broker. Deze brokers bieden gebruiksvriendelijke programma’s aan waarmee je eenvoudig kunt speculeren op bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen.

Het uitvoeren van een speculatieve belegging is binnen een vergelijkbaar programma erg eenvoudig. Je hoeft hiervoor alleen maar op één van de twee volgende knoppen te drukken:

  • Kopen: hiermee koop je direct een aandeel of ander effect.
  • Verkopen: hiermee zet je juist in op een dalende koers.

Wanneer je gaat speculeren, kan je de mogelijkheden eerst gratis uitproberen door middel van een demo. Dit is ideaal voor elke beginnende belegger. Op die manier kan je nagaan of je alle details goed begrijpt. Wil je weten waar je beleggen gratis kunt uitproberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop:

Demo beleggen

Hoe werkt speculatie?

Wanneer je speculeert koop je niet direct bijvoorbeeld een aandeel. Bij speculatie handel je slechts in de prijs van bijvoorbeeld een aandeel. Je bezit het aandeel dan ook niet en je hebt geen verdere verplichtingen.

Bij speculatieve producten speelt de hefboom een belangrijke rol. De hefboom is de factoor waarmee je belegging wordt vermenigvuldigd. Je kan altijd zelf bepalen welke hefboom je toepast.

Wanneer je een hefboom van één om twintig toepast:

  • Betekent een stijging van één euro twintig euro winst
  • Een daling van één euro twintig euro verlies

Wanneer je speculeert kunnen je winsten en verliezen dus extra snel bewegen! Laten we dit aan de hand van een voorbeeld toelichten.

Plus500 software

Voorbeeld van speculatie software met illustratieve prijzen

Voorbeeld

Je bent van plan om een aandeel te kopen dat nu tien euro waard is. Ze gaan binnenkort een nieuw product lanceren en je hebt er hoge verwachtingen van. Daarom besluit je om te speculeren op een koersstijging. Dit doe je door een hefboom van één om tien toe te passen.

Nadat het product wordt gelanceerd, stijgt de prijs van het aandeel vijf euro. Hierdoor heb je niet vijf euro winst per aandeel maar vijftig euro winst. Vanzelfsprekend had het ook anders kunnen uitpakken. Wanneer het product van ellende uit elkaar was gevallen had je misschien wel vijftig euro per aandeel verloren!

Het is daarom goed om te weten dat moderne brokers altijd bescherming bieden tegen een negatief saldo. Je kan dan dus niet meer verliezen dan je inzet. Bovendien kan speculeren al vanaf een bedrag van 100 euro waardoor je eenvoudig aan de slag kan.

Ook inzetten op dalende markten

Wat veel beginners nog niet weten, is dat je met speculatie ook kan inzetten op dalende markten. Dit maakt speculeren erg interessant tijdens onzekere tijden. Tijdens de crisis van 2008 zag je bijvoorbeeld dat de koersen enorm kelderden. Hier kan je van profiteren door in te zetten op een daling: dit noemen we ook wel short gaan.

Wanneer je short gaat verdien je geld bij een koersdaling en verlies je geld bij een koersstijging. De winsten en verliezen worden altijd automatisch bijgehouden bij de broker.

Speculeren dalende markten

Is speculatie ethisch?

Speculatie heeft niet altijd een goede naam. Tegenstanders claimen dat speculatie ervoor zorgt dat aandelen flink kunnen instorten. Grote hedgefondsen kunnen immers flink inzetten op de daling van een koers. Bovendien geven tegenstanders aan dat speculatie niet direct wat toevoegt.

Hier hoef je je als beginner natuurlijk niets van aan te trekken. Uiteindelijk is speculatie gewoon weer een andere interessante beleggingsvorm waarmee je een positief resultaat kunt behalen. Blijf wel goed je strategie in de gaten houden, zodat je geld niet als sneeuw voor de zon verdwijnt.