Short gaan uitleg: geld verdienen bij dalende koersen

Wil je geld verdienen bij dalende koersen? Tijdens een economische crisis raken veel beleggers in paniek. Dit is tegenwoordig niet meer nodig doordat je short kunt gaan. Maar hoe kan je een aandeel shorten en waar moet je precies op letten? In dit artikel lees je alles over shorting!

Wat is short gaan?

Short gaan of short selling is een beleggingsstrategie waarbij je inzet op een dalende koers. Dit doe je door bijvoorbeeld een aandeel te verkopen dat je niet bezit. Je verdient dan geld wanneer de koers van het aandeel daalt. Door short te gaan kan je dus inzetten op een dalende koers. Wanneer de koers daalt, kan je de aandelen immers tegen een lager bedrag kopen. Je hebt de aandelen in het verleden  al tegen een hogere prijs verkocht. Hierdoor behaal je dus winst!

In deze handleiding short gaan leer je alles wat je moet weten:

Hoe kan je short gaan?

Je kan short gaan bij iedere moderne online broker. Gelukkig hoef je de berekeningen niet zelf uit te voeren. Het is bij de meeste brokers slechts een kwestie van op een short of verkopen knop drukken. Wil je weten bij welke brokers je het beste short kunt gaan? Klik dan op de onderstaande knop:

Brokers vergelijken

2 manieren om short te gaan

Er zijn 2 manieren om short te gaan. We bespreken deze methode hieronder:

Direct fysiek short gaan

Bij sommige brokers kan je direct fysiek short gaan. Je verkoopt dan een aandeel dat je op dat moment niet bezit. Dit wordt ook wel een ongedekte positie genoemd. De broker bepaalt vervolgens wat je marge is. De marge is het minimale bedrag dat je op je rekening moet hebben om de positie open te houden. Wanneer de koers begint te stijgen, verlies je geld. Als de prijs teveel stijgt forceert de broker je om de short positie te sluiten.

Door middel van derivaten

De meeste particuliere beleggers kiezen ervoor om short te gaan door middel van derivaten. Er bestaan allerlei derivaten waarmee je short kunt gaan. Het meest gebruikte derivaat is de CFD. Je kan bij een CFD broker eenvoudig short gaan door op de verkopen knop te drukken. Put opties zijn ook een populaire manier om in te zetten op dalende markten. Derivaten zijn beter geschikt voor het speculeren op dalende koersen dan fysieke aandelen.

Plus500 short gaan

Je kan bij Plus500 short gaan door op verkopen te drukken. Illustratieve prijzen.

Wat zijn de voordelen van short gaan?

Er zijn verschillende voordelen aan de mogelijkheid om short te gaan.

Flexibiliteit neemt toe

Doordat je short kunt gaan, kan je profiteren van sterk dalende koersen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de markt. Wanneer je de juiste beslissingen neemt kan je ongeacht de stand van de beurskoersen geld verdienen. Dode tijden bestaan dus niet voor de slimme belegger en rendement behalen kan op iedere dag. Bedenk wel dat je met short gaan ook flink geld kunt verliezen.

Flinke winsten behalen

Wanneer het goed gaat, beweegt de koers vaak rustig omhoog. Wanneer het misgaat, gaat het vaak ook flink mis. Koersen bewegen vaak sneller naar beneden dan omhoog. Je kan door short te gaan dan ook een flinke klapper maken. Houd het nieuws in de gaten en ga op zoek naar (potentiële) schandalen. Met de juiste timing kan je door te shorten flink wat geld verdienen!

Je posities hedgen

Je kan ook shorten om je posities te beschermen. Dit noemen we ook wel hedgen. Denk je bijvoorbeeld dat de beurskoersen gaan dalen en bezit je veel aandelen? Dan is het een dure grap om alle aandelen te verkopen en later weer te kopen. Het kan dan slimmer zijn om door middel van een derivaat short te gaan. Op die manier koop je dus eigenlijk een verzekering tegen een dalende koers. Verzekeringen kosten vanzelfsprekend geld, dus doe dit niet onnodig vaak.

Wat zijn de nadelen en risico’s van shorten?

Natuurlijk zijn er ook de nodige risico’s verbonden aan shorten. We hebben het immers nog steeds over beleggen!

Onbeperkte verliezen

Wanneer je een aandeel koopt, weet je altijd je maximale verlies. Wanneer het aandeel €100 kost, zal je nooit meer dan €100 verliezen. Wanneer je short gaat is je verlies in theorie onbeperkt. Wanneer je een aandeel short op €100 kan de prijs stijgen naar €1.000 of €10.000. Het is niet waarschijnlijk, maar feit is dat je potentiële verlies oneindig veel groter is.

Wanneer je short gaat, is het verstandig om gebruik te maken van een stop loss. Op die manier neem je de controle over je belegging terug en bepaal je wat je maximale potentiële verlies is. Het is dan wel verstandig om een gegarandeerde stop te gebruiken aangezien je verlies anders alsnog flink kan toenemen.

Shorten is niet gratis

Short gaan is bij geen enkele broker volledig gratis. Wanneer je short gaat bij een CFD broker betaal je vergelijkbare kosten als bij het innemen van een kopen positie. Wanneer je het bij een fysieke broker doet, betaal je doorgaans extra rente. Je kan bij de broker opvragen hoeveel rente je per dag betaalt over een short positie. Bestudeer altijd uitgebreid de kosten zodat je weet welk rendement je minimaal moet behalen om een gunstig resultaat neer te zetten.

Risico op een short squeeze

Bij goed nieuws kan een short positie je wel eens extra hoofdpijn bezorgen. Wanneer er erg goed nieuws uitkomt, kan de koers van een aandeel soms explosief stijgen. Dit zou je op zich al geld kosten. Veel houders van short posities zullen echter besluiten om hun positie zo snel mogelijk te sluiten. Het gevolg hiervan is dat er nog meer aandelen gekocht worden waardoor de koers verder stijgt. Dit noemen we ook wel een short squeeze.

Let op dividend

Het is belangrijk om rekening te houden met het dividend. Op de dag dat het dividend wordt uitgekeerd, moet je dit als houder van een short positie uitbetalen. Normaal gesproken maakt dit niet uit aangezien de koers met hetzelfde bedrag daalt. Toch is het belangrijk om voldoende marge op je account te hebben op de dag van de uitkering. Op die manier voorkom je dat het uitkeren van dividend tot een margin call leidt.

Niet alles is te shorten

Er zijn de nodige beperkingen in wat je kan shorten. Wanneer een aandeel te weinig verhandeld wordt of de markt te illiquide is, bieden brokers short selling soms niet aan. Het risico voor de broker is dan te groot.

Geld verdienen bij dalende koersen

Door goed in te spelen op dalende koersen, kan je flink geld verdienen. Denk maar eens terug aan de crisis van 2008. Gedurende langere tijd storten bankaandelen enorm in. Je had grote bedragen kunnen verdienen tijdens deze periode. Wanneer je bijvoorbeeld short was gegaan op een aandeel van een bank die failliet ging, had je de volledige aandeelwaarde als winst gehad. Je had het aandeel dan immers niet hoeven terug te kopen.

Wanneer je goed wilt profiteren van dalende koersen, moet je op zoek gaan naar schandalen. Sommige nieuwsberichten doen veel stof opwaaien en kunnen ertoe leiden dat de koers van een aandeel flink daalt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een grotere beurswaarschuwing. Geruchten of een grote ramp kunnen een aandeel ook flink onderuit brengen.

Sommige partijen hebben ethische bezwaren wanneer het aankomt op short gaan. Tegenwoordig proberen ze meer openheid te creëren door grote short posities openbaar te publiceren. Feit is in ieder geval dat short selling erg interessant kan zijn en dat je hoge rendementen kunt behalen met deze beleggingstruc. Wel moet je blijven oppassen, aangezien grote verliezen ook op de loer liggen.

Short gaan

Voorbeeld van een short positie

Laten we het artikel eindigen met een voorbeeld van een short positie. Je wilt een positie innemen op een aandeel omdat je verwacht dat er slecht nieuws uitkomt over de winstgevendheid van het bedrijf. Door short te gaan wil je geld verdienen met de te verwachten dalende koers. Het aandeel wordt momenteel verhandeld voor een mooie €100.

Je opent een short positie op het aandeel. Je wacht op het nieuws en er komt naar buiten dat het bedrijf inderdaad slecht heeft gepresteerd. De koers daalt naar €80. Voor ieder aandeel waar je een short positie op hebt genomen, verdien je nu een bedrag van €20.

Het had ook anders kunnen lopen. Wanneer je hoort dat het bedrijf het plotseling veel beter doet dan verwacht, stijgt de koers naar €120. Knarsetandend sluit je de positie met een verlies van €20 per short positie. Jammer, volgende keer beter!