De samenstelling van de AEX

De Amsterdam Exchange Index (AEX), als onderdeel van Euronext, geeft een gemiddelde weer van de meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. 

Hoe de AEX bepalend is voor het rendement

De beursindex AEX zit in tal van spaarproducten en beleggingen. Daarmee bepaalt de samenstelling van de AEX direct je rendement op beleggingen. De AEX bevat de 25 meest verhandelde belangrijkste fondsen, die aan de NSYE Euronext zijn genoteerd. Je kunt in de AEX als index beleggen, maar ook in aandelen van de bedrijven afzonderlijk. Waarin beleg je eigenlijk als je in de AEX belegt?

De populairste manier om in de samenstelling van de AEX te beleggen is door het indexfonds op de AEX te kopen of verkopen. Wanneer je de AEX koopt verdien je wanneer de koersen van de genoteerde aandelen stijgen en wanneer je de AEX verkoopt verdien je wanneer de koersen van de genoteerde aandelen dalen. Lijkt beleggen in de AEX je ook wat? Open dan een gratis (demo) account bij een broker!

Samenstelling & totstandkoming AEX

De AEX bestaat als beursindex inmiddels meer dan 25 jaar, maar de AEX is sinds zijn eerste samenstelling in 1983 regelmatig veranderd. De AEX bestaat dus eigenlijk niet. Wie de ontwikkeling van de beurs in de tijd afmeet aan de beurs, moet dus niet vergeten dat vele bedrijven van weleer niet meer bestaan of zijn overgenomen. Dat neemt niet weg dat de AEX zeer belangrijk is.

Van dag op dag kan je zien wat de beurs doet. Bovendien zijn veel beleggingsproducten gebaseerd op de ontwikkeling van de AEX of andere beursindices in de wereld. Denk aan de vele producten waarmee je extra pensioen opbouwt op de beleggingshypotheek. Vaak zijn ze gebaseerd op de AEX en de ontwikkeling van de AEX. Beroemd is ook het indexbeleggen, waarbij de belegger niet probeert om beter te beleggen dan de gemiddelde beurs, maar de index precies wilt volgen om een goed rendement op zijn geld te maken.

De samenstelling van de AEX verandert in de tijd door overnames of juist door het afstoten van taken. Het is voor de belegger dus goed om deze samenstelling goed in de gaten te houden. Er zijn overigens veel meer interessante indices, afhankelijk van waarin je wilt beleggen. Je kunt ook succesvol beleggen in een beleggingsfonds. Beleggen in de AEX kan bijvoorbeeld via Binck of de beleggingsrekening van MoneYou.