Overnames en beleggen: een goed moment om te beleggen?

Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf besluit om een ander bedrijf op te kopen. Wanneer heeft een overname een gunstig effect? En wat is de beste beleggingsstrategie wanneer een bedrijf een overname plant?

Waarom neemt een bedrijf een ander bedrijf over?

De reden is vaak simpel: het bedrijf denkt dat het meer winst kan maken door het andere bedrijf over te maken. Een bedrijf kan verschillende strategieën toepassen bij de overname die meer aandelenwaarde creëren.

Overname bedrijf

Wat zijn redenen voor een overname?

Hieronder bespreken we veel voorkomende redenen voor een overname.

Behalen van schaalvoordelen

Door een bedrijf in dezelfde sector over te nemen, kan een bedrijf schaalvoordelen behalen. Wanneer de bedrijven samengevoegd worden, kunnen bepaalde productiefaciliteiten gedeeld worden. Hierdoor dalen de kosten en kan de winstgevendheid van het bedrijf toenemen.

Vergroten van het marktaandeel

Een groot marktaandeel is vanzelfsprekend altijd voordelig. Door een ander bedrijf over te nemen, is het mogelijk om het marktaandeel verder te vergroten. Hierdoor neemt de omzet van het bedrijf verder toe. Ook heeft een groter bedrijf meer macht waardoor het bedrijf meer eisen kan stellen in onderhandelingen met derde partijen.

Het verwerven van kennis en techniek

Het andere bedrijf kan ook unieke vaardigheden en kennis hebben die het bedrijf graag wil verwerven. Een bedrijf kan dan onder het mom van if you can’t beat them, join them besluiten om het bedrijf te kopen.

Concurrentie uitschakelen

Wordt een andere partij te gevaarlijk? Geef ze een grote zak geld en het risico is uit de weg. Grote techpartijen zoals Google en Facebook passen deze strategie vaak toe. Denk maar aan de overname van Instagram door Facebook.

Strippen

Soms koopt een bedrijf een ander bedrijf om deze in kleinere delen door te verkopen. Dit is vaak geen goed nieuws voor het bedrijf als geheel. Zogenaamde corporate raiders hebben doorgaans een korte termijn strategie en willen vooral snel veel geld verdienen.

Slechte persoonlijke redenen

Pas ook op voor slechte, persoonlijke redenen achter een overname. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trots of bekend willen worden. Analyseer altijd of de achterliggende reden logisch lijkt.

Strategie: het bedrijf waarin je aandelen hebt wilt een bedrijf overnemen

Wanneer het bedrijf waarin je aandelen bezit een ander bedrijf wilt overnemen, dan is dit vaak niet noodzakelijk goed nieuws. Dit komt doordat de strategische redenen achter een overname lang niet altijd uitkomen. Bovendien moet het bedrijf een behoorlijke premie betalen om het andere bedrijf te kopen.

Zeker op de korte termijn kost een overname vaak aandelenwaarde. Wanneer de kans op een overname stijgt, kan het dan ook verstandig zijn om je aandelen van hand te doen.

Strategie: wanneer het bedrijf waarin je aandelen hebt wordt overgenomen

Wanneer het bedrijf waarin je aandelen hebt wordt overgenomen is dit vaak goed nieuws. Het andere bedrijf moet een hoger bod doen dan de huidige prijs om de aandelen in handen te krijgen. Wanneer er geruchten naar voren komen over een overname, stijgt de prijs vaak direct.

Toch is een overname vaak een onzekere zaak. Een groot gedeelte van de overnames gaat nooit door. Wanneer de geruchtenmolen op gang komt, kan het dan ook een interessant moment zijn om de aandelen van hand te doen. Op die manier behaal je een gegarandeerde winst!

Actief handelen

Overnames kunnen een interessant moment zijn voor actieve handel. Hierbij moet je eigenlijk bedenken of een overname naar jouw inzicht wel of niet door gaat.

  • Denk je dat de overname doorgaat? Koop dan aandelen op van het bedrijf dat wordt overgenomen.
  • Denk je dat de overname niet doorgaat? Dan is het misschien een minder goed idee om de aandelen op te kopen.