Beleggen in opties: de complete handleiding

Ben je op zoek naar een hoger rendement en ben je bereid om daar meer risico’s voor te nemen? Dan kan beleggen in opties erg interessant zijn! Beleggen in opties kan al vanaf een paar honderd euro en je kan er behoorlijk wat geld mee verdienen. Maar hoe gaat beleggen in opties precies in zijn werking? In deze special lees je alles wat je moet weten over beleggen in opties!

Beleggen in opties handleiding

Wat is een optie?

Een optie geeft je het recht om een financieel effect tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Dit financiële effect kan bijvoorbeeld een aandeel of een obligatie zijn. Voor dit recht betaal je aan de andere partij een premie. Via de optiebeurs wordt vervolgens gegarandeerd dat je de optie ook echt kunt uitvoeren. Een optie bestaat uit de volgende kenmerken:

Onderliggende waarde

De onderliggende waarde is het financiële product waar op de optie betrekking op heeft. Dit kan bijvoorbeeld het aandeel Heineken zijn. Er bestaan ook opties op indexen zoals de Dow Jones of op valuta’s zoals de dollar.

Soort optie: call- of putoptie

Wanneer je gaat beleggen in opties, heb je de keuze tussen call- en putopties. Het is belangrijk dat je het verschil tussen deze typen opties goed begrijpt:

 • Calloptie: geeft je het recht om een financieel effect tegen een bepaalde prijs te kopen.
 • Putoptie: geeft je het recht om een financieel effect tegen een bepaalde prijs te verkopen.

Met callopties kan je dus speculeren op een koersstijging en met putopties kan je speculeren op een koersdaling.

Contractgrootte

Eén optiecontract heeft altijd betrekking op 100 aandelen. Wordt een optie verhandeld voor €2? Dan betaal je dus €200 voor het contract als geheel.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de waarde waartegen je de onderliggende waarde kunt kopen of verkopen. Wanneer een optie een uitoefenprijs van €20 heeft, kan je het aandeel tegen deze prijs kopen (calloptie) of verkopen (putoptie).

Bij callopties zijn opties met een lagere uitoefenprijs duurder. Dit is logisch, je kan dan immers tegen een lagere prijs gegarandeerd een aandeel kopen. Het risico dat de optie waardeloos wordt is dan veel kleiner. Bij putopties ligt dit andersom. Opties met een hoge uitoefenprijs zijn dan duurder, aangezien de kans dat je een aandeel tegen een hoge prijs kunt verkopen dan hoger zijn.

Expiratiedatum

De expiratiedatum geeft de geldigheid van de optie aan. Sommige opties hebben een geldigheid van een week, terwijl andere opties jaren geldig zijn. Opties die een latere expiratiedatum hebben, kennen een hogere prijs. De kans dat de optie winstgevend wordt is dan immers hoger. Er zijn drie beurstermen die aangeven of een optie momenteel winstgevend is:

 • In the money optie: de optie is nu al geld waard
 • At the money optie: op optie staat nu op break even
 • Out of the money optie: de optie is momenteel waardeloos

Vanzelfsprekend hebben in the money opties een hogere prijs dan out of the money opties. Een calloptie met een uitoefenprijs van €20 bij een beurskoers van €25 is direct al geld waard. Een putoptie met een uitoefenprijs van €20 en een beurskoers van €25 is echter out of the money en kent op dat moment nog geen directe waarde.

In and out of the money optie

Illustratie van in & out of the money bij een calloptie van €5

Hoe kan je beleggen in opties?

Vroeger moest je afreizen naar een optiebeurs en hard schreeuwen om je orders te plaatsen. Deze tijden zijn tegenwoordig gelukkig voorbij. Het kopen en verkopen van opties is nu voor iedereen toegankelijk. Wanneer je wilt beleggen in opties, heb je een account nodig bij een broker. Een broker is een partij die het kopen en verkopen van financiële effecten voor je regelt.

Wil je weten waar je het voordelist in opties kunt beleggen? We hebben de beste brokers voor je op een rijtje gezet. Gebruik de onderstaande knop om de beste brokers direct te vergelijken:

Brokers vergelijken

Waaruit bestaat de waarde van een optie?

De waarde van een optie bestaat uit de intrinsieke waarde en de verwachtingswaarde.

Intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde is de waarde die de optie direct bij het uitoefenen waard is. Heb je bijvoorbeeld een calloptie met een uitoefenprijs van €10 en staat de koers op €5? Dan is de intrinsieke waarde van die optie €5. Wanneer de uitoefenprijs en de koers gelijk zijn, is de intrinsieke waarde €0. Ook wanneer de optie out of the money is en dus niet kan worden uitgevoerd, is er sprake van een intrinsieke waarde van €0.

 • Optie in the money? Dan is er sprake van intrinsieke waarde.
 • Optie at of out of the money? Dan is de intrinsieke waarde €0.

Verwachtingswaarde

De verwachtingswaarde komt tot stand door de verwachtingen van de markt. Een out of the money of at the money optie heeft wel degelijk waarde. Er bestaat immers een kans dat de optie in de toekomst wel in the money komt. De verwachtingswaarde is hoger wanneer:

 • De expiratiedatum verder in de toekomst ligt.
 • Het onderliggende effect bewegelijker is.

Wanneer de datum verder in de toekomst ligt, is de kans groter dat de optie in de toekomst waardevol wordt. Een bewegelijker effect maakt de kans ook groter dat de beurskoers een niveau bereikt waarop het uitoefenen van de optie interessant wordt. Het kopen van een in the money optie hoeft niet per definitie aantrekkelijker te zijn: je betaalt immers flink extra voor opties die meer zekerheid bieden.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een optie?

De prijs van een optie wordt voornamelijk beïnvloed door de prijs van de onderliggende waarde en de bewegelijkheid van de onderliggende waarde.

Prijs van de onderliggende waarde

De prijs van de onderliggende waarde beïnvloed de waarde van een optie sterk. De waarde van een calloptie:

 • Stijgt wanneer de prijs van de onderliggende waarde toeneemt.
 • Daalt wanneer de prijs van de onderliggende waarde afneemt.

Bij de waarde van een putoptie werkt dit de andere kant op. De waarde van een putoptie:

 • Stijgt wanneer de prijs van de onderliggende waarde afneemt.
 • Daalt wanneer de prijs van de onderliggende waarde toeneemt.

De bewegelijkheid van de onderliggende waarde

De bewegelijkheid van de onderliggende waarde heeft een sterke invloed op de prijs van een optie. Het volgende verband is van toepassing:

 • Beweegt de onderliggende waarde veel? Dan stijgt de prijs van de optie.
 • Beweegt de onderliggende waarde weinig? Dan daalt de prijs van de optie.

Bewegelijkheid maakt het waarschijnlijker dat een optie verder in the money komt. Hierdoor is de optie automatisch meer waard. Wanneer je geld wilt verdienen met de handel in opties, moet je dus rekening houden met de bewegelijkheid of volatiliteit van de markten. Grote economische gebeurtenissen kunnen de markten flink opschudden en leiden tot flink hogere optieprijzen.

Opties aflezen

Opties worden niet volledig geschreven. Het zou ook erg onoverzichtelijk worden wanneer je op je broker account volle zinnen moet intypen. Maar hoe kan je nu eigenlijk een optie lezen voordat je die wilt kopen? Een optie ziet er als volgt uit:

Naam optie C/P datum uitoefenprijs premie

Dit ziet er dus uit als:

Philips C 8/6 €10 €1

Dit is een calloptie op het aandeel Philips met een uitoefenprijs van €10 met een expiratiedatum van 8/6. Je betaalt voor de optie uit dit voorbeeld €1. Opties worden echter verhandeld op 100 aandelen, je betaalt voor één optiecontract in dit geval dan ook €100.

Voorbeeld opties

Voorbeelden van opties van belegger.nl

Opties selecteren en vervolgens kopen

Voordat je een optie kunt kopen, moet je eerst selecteren welke optie je wilt hebben. Wanneer je het maximale rendement wilt behalen met opties, moet je niet al te angstig beleggen. Een goede eerste stap is om de kiezen op welke onderliggende waarde je wilt handelen. Dit kan bijvoorbeeld het aandeel Philips zijn. Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de volgende zaken:

 • Denk je dat de koers omhoog of omlaag gaat bewegen?
 • Denk je dat de koers een beetje of flink gaat bewegen?
 • Denk je dat de beweging snel zal plaatsvinden of langer zal duren?

Wanneer je denkt dat de koers van Philips omhoog gaat bewegen, dan koop je een calloptie. Denk je juist dan de koers van het aandeel Philips gaat dalen? Dan koop je een putoptie. Met een calloptie speculeer je immers op een koersstijging en met een putoptie speculeer je op een koersdaling.

Denk je dat de koers amper gaat bewegen? Koop dan een optie die al in the money is. Verwacht je juist een forse daling of stijging? Dan kan je een optie kopen die flink out the money is. Bedenk dat je geld betaalt voor zekerheid. Wanneer je dus een flinke beweging verwacht, is het slimmer om een optie te kopen die out of the money is. Je rendement ligt dan veel hoger.

Vervolgens moet je vaststellen of je denkt dat de stijging of daling snel zal gebeuren of lang op zich laat wachten. Wanneer je een explosieve stijging of daling verwacht, kan je het beste een optie nemen met een korte looptijd. Verwacht je dat het veel langer gaat duren? Dan kan je het beste een optie kopen met een langere looptijd. Ook hier geldt dat je betaalt voor zekerheid. Wanneer je dus een snelle, forse beweging verwacht kan je beter een optie kopen met een korte looptijd.

Het kopen van de optie zelf is erg eenvoudig. Je selecteert simpelweg de optie met de juiste uitoefenprijs en expiratiedatum. Vervolgens vul je in hoeveel call- of putopties je wilt aanschaffen. Vergeet daarbij niet dat één optiecontract gelijk staat aan 100 opties. Selecteer de optie die het beste aansluit bij je voorspelling en je maximaliseert je potentiële rendement!

Opties schrijven

Je kan ook extra geld verdienen door opties te schrijven. Wanneer je een optie schrijft ben je de tegenpartij van de persoon die een optie koopt. Wanneer je een optie schrijft heb je echter geen optie, maar een verplichting. Wanneer de tegenpartij de opties uitoefent moet je leveren. Het maakt dan niet uit hoeveel geld je in dit scenario verliest.

In ruil voor het risico dat je loopt bij het schrijven van een optie, ontvang je een premie. Je hebt twee mogelijkheden voor het schrijven van opties: 

 • Je schrijft een calloptie wanneer je verwacht dat de koersen dalen.
 • Je schrijft een putoptie wanneer je verwacht dat de koersen stijgen.

Een calloptie schrijven

Wanneer je een calloptie schrijft, beloof je dat je een onderliggende waarde voor een bepaalde prijs zal verkopen. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn. Wanneer de koersen flink stijgen, is dit nadelig. Je moet de aandelen dan verkopen voor veel minder dan ze waard zijn.

Wanneer de koersen echter flink dalen, maak je winst met een calloptie. Je ontvangt dan een premie en je verliest geen geld op het uitoefenen van de optie.

Een putoptie schrijven

Een putoptie werkt precies andersom. Wanneer je een putoptie schrijft, beloof je dat je een onderliggende waarde voor een bepaalde prijs zal kopen. Ook hier kan het om bijvoorbeeld een aandeel gaan. Wanneer de koersen flink dalen, is dit nadelig.  Je hebt immers belooft om de aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen en hier maak je dan verlies op.

Wanneer de koersen echter flink stijgen, maak je winst op een putopie. Je ontvangt dan een premie en verliest geen geld op het uitoefenen van de optie.

Hoeveel verdien je aan het schrijven van opties?

Je verdient aan het schrijven van opties doordat je een premie ontvangt. De hoogte van de premie neemt toe wanneer het risico toeneemt. Je ontvangt dan ook een hogere premie wanneer:

 • De looptijd van de optie langer is.
 • De uitoefenprijs dichter bij de huidige prijs ligt.

Eisen voor het schrijven van opties

Een broker wil de risico’s van het schrijven van opties zoveel mogelijk afdekken. Je zal je positie dan ook moeten afdekken met onderpand. Dit kan zowel gedekt als ongedekt.

Gedekt schrijven

Wanneer je gedekt schrijft, zorg je er bij een calloptie voor dat je de aandelen ook daadwerkelijk bezit. Je kan dan een leuk extra rendement behalen op je aandelenportefeuille. Wanneer het misgaat loop je het risico dat je de aandelen tegen een minder gunstige prijs moet verkopen. Putopties kan je afdekken door gunstigere putopties te kopen.

Ongedekt schrijven

Je kan ook geld storten als onderpand. Dit geld wordt op een losse marge rekening geplaatst. Pas nadat de positie gesloten is, wordt dit geld weer teruggegeven. Bij risicovollere posities kan de broker een hogere marge eisen. Voldoe je niet meer aan de marge eisen? Dan kan de broker je volledige positie sluiten en verlies je de volledige inzet.

Overzicht opties kopen & schrijven

Voordat we verder gaan, vatten we nog even samen wat de verschillen tussen opties kopen en schrijven nu precies zijn:

 • Een calloptie geeft je het recht om te kopen, je betaalt hiervoor een premie.
 • Een putoptie geeft je het recht om te verkopen, je betaalt hiervoor een premie.
 • Een calloptie schrijven geeft je de plicht om te verkopen, je ontvangt hiervoor een premie.
 • Een putoptie schrijven geeft je de plicht om te kopen, je ontvangt hiervoor een premie.

Opties tussentijds verkopen

Veel beleggers verkopen tussentijds hun optie. Je kan ook een uitgeschreven optie tussentijds sluiten. Je ontvangt dan de huidige waarde van het contract op je rekening. Net zoals bij de handel in aandelen, bewegen de koersen van opties constant. Door op het juiste moment te kopen en verkopen kan je een leuke koerswinst behalen.

Een optie uitoefenen

Je kan er ook voor kiezen om een optie uit te oefenen. Bij een calloptie ontvang je dan de aandelen tegen een gunstige prijs. Dit is in de meeste gevallen echter onverstandig. Veel brokers rekenen extra kosten voor het uitoefenen van opties. Bovendien kost het weer extra geld om de aandelen te verkopen.

Het kan alleen interessant zijn om opties uit te oefenen wanneer je de aandelen toch al heel graag wilde kopen. Ook kan het interessant zijn wanneer er snel dividend wordt uitgekeerd. Als houder van een optie ontvang je immers geen dividend. Wanneer je de aandelen bezit, is dit wel het geval.

Heb je juist opties geschreven? Dan kan je aan het einde van de looptijd gedwongen worden om aan je verplichting te voldoen. Dit kan het verkopen van aandelen zijn bij een uitgeschreven calloptie of het kopen van aandelen bij een uitgeschreven putoptie.

Optie strategieën: opties slim inzetten

Opties hebben vanzelfsprekend een belangrijke functie op de beurs. Door ze slim in te zetten kan je een hoger rendement behalen op de beurs.

Meer rendement met een hefboom

Opties zijn zogenoemde hefboomproducten. Je koopt een optie voor een lager bedrag en je kan hier theoretisch een veel hoger rendement mee halen. Je kan er immers voor kiezen om voor €1000 een bepaalt aandeel te kopen. Je kan er echter ook voor kiezen om voor hetzelfde bedrag een calloptie te kopen. Wanneer de koers zich gunstig ontwikkelt kan je met een calloptie een veel hoger rendement behalen met dezelfde investering. Gaat het verkeerd? Dan verlies je wel je volledige inleg.

Wil je het hoogste rendement? Dan moet je een out of the money optie kopen. Het risico op het verliezen van je volledige inleg is dan ook het grootst.

Inzetten op een daling

Door middel van putopties kan je inzetten op een daling. Zie je het somber in? Dan geven putopties je de mogelijkheid om daar flink geld aan te verdienen. Je kan je potentiële rendement flink verhogen door een optie te kopen met een lage uitoefenprijs. Deze opties zijn erg goedkoop. Gaat het echter toch goed met het onderliggende bedrijf? Dan verlies je de volledige inleg.

Putopties als verzekering

Je kan putopties ook inzetten als verzekering. Wanneer je verwacht dat de koersen (flink) gaan dalen, kan het aantrekkelijk zijn om een putoptie af te sluiten. Met een putoptie verdien je immers geld bij een dalende koers. Het kopen van een putoptie op de AEX is een stuk goedkoper dan het verkopen en weer kopen van al je aandelen. Je betaalt immers bij iedere transactie weer transactiekosten.

Gebruik de putoptie als verzekering echter niet te vaak. Verzekeringen zijn immers duur! Je betaalt een premie voor deze zekerheid en als belegger word je juist betaald voor het nemen van risico’s. Sluit daarom alleen putopties af, wanneer er echt een fors risico is dat je wilt afdekken.

Meer geld ontvangen bij de verkoop van je aandeel

Je kan een calloptie uitschrijven wanneer je meer geld wilt ontvangen bij de verkoop van je aandeel. Wanneer een aandeel nu op €10 staat en je wilt het aandeel op €12 verkopen dan kan je een calloptie uitschrijven. Je ontvangt dan sowieso al de premie. Wanneer de koers vervolgens naar €12 stijgt, verkoop je de aandelen tegen de prijs die je toch al wilde ontvangen. Je hebt echter extra premie en dus extra rendement verdient!

Stijgt de koers verder? Dat maakt niet echt uit! Je was toch al van plan om je aandeel op €12 te verkopen en je hebt er nu extra aan verdient. Alleen wanneer de koers flink daalt ben je in de problemen. Je verliest dan geld. Verwacht je dat de koers flink gaat dalen? Schrijf dan geen callopties uit maar verkoop je aandelen.

Goedkoper een aandeel kopen met een putoptie

Je kan slim gebruik maken van putopties om korting te ontvangen op je aandelen. Vind je een aandeel momenteel te duur? En wil je het aandeel wel kopen wanneer het bijvoorbeeld 2 euro daalt? Dan kan je een putoptie uitschrijven door de lagere prijs. Je ontvangt dan sowieso al de premie. Wanneer de koers vervolgens 2 euro daalt koop je de aandelen, maar dat was je toch al van plan.

Wanneer de koers verder daalt, verlies je wellicht geld. Wanneer je de aandelen echter tegen de huidige koers had gekocht dan had je nog meer geld verloren. Stijgt de koers fors? Ook dan heb je niet echt verloren. Je hebt je premie immers ontvangen en je was toch niet van plan om de aandelen tegen de huidige koers te kopen.

Profiteer van volatiliteit met een strangle

Er zijn evenementen op de beurs die een behoorlijk effect kunnen hebben op de bewegelijkheid van de koers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitslag van het Brexit referendum. Het is echter lastig om te voorspellen wat de uitkomst zal zijn. Wanneer je een flinke beweging verwacht, maar de richting nog niet weet, kan je ervoor kiezen om zowel een call- als een putoptie te kopen.

In dit geval kies je wel een uitoefenwaarde die ver van de huidige koers van de onderliggende waarde afligt. Op die manier verdien je zowel geld als de koers boven en als de koers beneden een bepaalde waarde uitkomt.

Profiteren van kalmte

Je kan ook profiteren van kalmte. Verwacht je dat de beurs de komende tijd weinig gaat doen? Dan kan je zowel een putoptie als een calloptie uitschrijven die voldoende van de huidige beurskoers van de onderliggende waarde afligt. Je ontvangt voor beide opties een premie. Wanneer de koers echter toch flink gaat bewegen, kan je een groot verlies maken op deze positie.

De risico’s van beleggen in opties

Beleggen en risico’s gaan hand in hand met elkaar. Opties zijn hierop zeker geen uitzondering. Het is bij opties erg belangrijk dat je precies begrijpt hoe ze werken. Wanneer je deze special hebt doorgelezen, begrijp je de basis van de handel in opties beter. Toch is het belangrijk om niet direct al je geld op opties in te zetten. Je kan immers je volledige inzet verliezen wanneer je een verkeerde beslissing neemt.

Het is verstandiger om de mogelijkheden eerst uit te proberen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op papier fictieve beleggingen in opties bij te houden. Evalueer vervolgens wat er verkeerd ging en wat goed ging om je strategie verder te optimaliseren. Bij sommige brokers kan je beleggen ook gratis met een demo uitproberen. Wil je weten bij welke brokers je gratis kunt beleggen door middel van een demo? Gebruik dan de onderstaande knop:

Gratis demo

Hoeveel kost beleggen in opties?

Je betaalt bij beleggingen in opties doorgaans een vast bedrag per contract. Het maakt hierbij niet uit wat de waarde van het contract is. Bereken daarom bij iedere transactie eerst of het rendement nog steeds gunstig uitkomt nadat de transactiekosten eraf zijn getrokken. Het is belangrijk om een goedkope broker te kiezen zodat je geen geld verspilt aan onnodig hoge transactiekosten. Op onze pagina over goedkoop beleggen kan je direct inzien waar je het voordeligst kunt beleggen in onder andere opties.

Brokers vergelijken

Ben je klaar om te beleggen in opties?

Na het lezen van deze special weet je alles wat je nodig hebt om je eerste opties te kopen en verkopen! Heb je nog vragen over de handel in opties? Plaats dan gerust een reactie onder dit artikel, we proberen je zo snel mogelijk te helpen. Succes!