Onroerend goed

Beleggen in onroerend goed, lees er hier alles over.

Beleggen in onroerend goed

Een beleggingsportefeuille wordt efficiënter gemaakt door middel van onroerend goed (ook wel OG). In dit artikel vertellen wij u waar u op moet letten tijdens en voor het beleggen in onroerend goed.

Beleggen in onroerend goed

onroerend goedZodra je een eigen huis koopt beleg je in feite al in onroerend goed, je stopt namelijk je geld in onroerend goed wat misschien wel meer waard wordt op de markt, de meeste mensen die een huis kopen denken daar totaal niet over na. Wel beleg je dan minimaal in onroerend goed, het is namelijk voor de meeste mensen financieel gezien niet mogelijk om meerdere huizen te kopen. Ondanks het financieel niet mogelijk is kan het toch, er zijn namelijk meerdere beleggingsfondsen doe in onroerend goed investeren.

Verschil tussen direct en indirect beleggen

Ook bij het beleggen in onroerend goed zijn er verschillende manieren van beleggen, iedere manier heeft zijn eigen haken en ogen. Er bestaat bijvoorbeeld direct beleggen, je belegt direct als je het onroerend goed zelf koopt. Echter gaat dit verder dan je eigen huis, het gaat dus niet over je eigen woning. Ook bestaat er indirect beleggen, je belegt indirect als je aandelen koopt van een beleggingsfonds dat investeert in onroerend goed.

Het risico van beleggen in onroerend goed

Aan elke vorm van beleggen zitten risico’s, dus ook aan het beleggen in onroerend goed. Het risico van beleggen in onroerend goed ligt ongeveer tussen het risico van in aandelen beleggen en van in obligaties beleggen. De huizenmarkt is een relatief stabiele markt over het algemeen, helaas bestaat de kans op een economische crisis ook. Bij een economische crisis is de kans aanwezig dat je als belegger in onroerend goed verlies draait.

De voordelen van het beleggen in onroerend goed

Een van de grote voordelen van het beleggen in onroerend goed is dat het een mindere samenhang heeft met obligaties. Hiermee bedoelen we dat de waarde ontwikkeling van de portefeuille minder gekoppeld is dan met de ontwikkeling van de waarde met andere vormen van beleggen. Er zijn zelfs onderzoeken waar is aangetoond dat er negatieve samenhang met obligaties zijn.

Waarom beleggers een vastgoedcrisis moeten vrezen

Ook al lijkt de vastgoedsector op het eerste zicht niet of amper verbonden te zijn met de beurs, de impact van een vastgoedcrisis is niet te onderschatten.  Een crisis in de vastgoedsector wordt vaak veroorzaakt door een lage rente.  Een lage rente impliceert goedkoop lenen waardoor veel kopers de aankoop financieren met een lening, en investeerders bijlenen om met dit geld meer vastgoed aan te schaffen.  Door de stijgende vraag zal ook de waarde van het vastgoed stijgen.  Deze stijging zal aanhouden zolang er nieuwe kopers zijn voor het vastgoed.  Meestal zijn het speculanten die investeren omdat ze verwachten dat de stijgende prijzen blijven aanhouden.  

Zodra de rente begint te stijgen treden de problemen op.  Door de stijgende rente zal de financieringslast stijgen.  Zolang het rendement op het vastgoed hoger ligt dan deze financieringslast blijven de problemen uit maar uiteindelijk zal de financieringslast te hoog worden waardoor er meer wanbetalers zijn voor de aangegane lening.  In combinatie met een dalende vraag is dit een gevaarlijke situatie:  De vraag daalt waardoor ook de waarde en het rendement van het vastgoed dalen terwijl de financieringslast die gestegen is, wel gedragen moet worden.  Deze situatie is het begin van een vastgoedcrisis.  Niet elke daling van de woningprijzen is een vastgoedcrisis!  Soms kan dit het resultaat zijn van een kleine correctie of door de invloed van externe factoren. 

Een vastgoedcrisis laat zich voelen in verschillende sectoren:  Zo zal de bouw- en interieursector, de makelaardij en het bankwezen getroffen worden door een daling van de inkomsten.  Dit heeft zijn invloed op de macro-economische toestand omdat dit kritieke sectoren zijn in de economie.  Banken worden opgezadeld met verliezen door het verplicht afboeken van leningen omdat deze niet worden terugbetaald.  Beleggers in CDO's zien de waarde ervan dalen en instellingen die credit default swaps hebben onderschreven worden verplicht hun verplichtingen na te komen.  Daarnaast verliezen beleggers het vertrouwen waardoor ook de aandeelkoersen onder druk komen te staan.  Deze situatie is dus negatief voor alle partijen omdat er aandeelhouderswaarde verdampt en de bedrijfsresultaten een negatieve outlook krijgen vanwege de hogere kosten door afschrijvingen en verminderde inkomsten.

Dit artikel is geschreven door de heer Kristof Groenendyck en weergeeft zijn persoonlijke visie op dit onderwerp. Kristof is bezig aan een economische studie en weet veel af van de economie of macro niveau.

Geld verdienen met het verhuren van een vakantiehuisje

Beleggen in Forex en aandelen is veel eenvoudiger geworden dankzij de introductie van online brokers als Plus 500 en Markets.com. Er gaan echter ook steeds meer mensen op zoek naar beleggingen in onroerend goed, en dan kan het verhuren van een vakantiehuisje een prima manier zijn om wat rendement te behalen. Zo’n investering is dan ook een prima voorbeeld van een belegging in iets fysieks.

Vakantiewoning: rendement halen uit de belegging

vakantiehuisje verhurenHet doen van een belegging in een vakantiewoning is een leuke manier om wat extra rendement te behalen. Voor mensen die weinig kaas gegeten hebben van de koersen op de beurs kan beleggen in een vakantiehuisje zelfs erg interessant zijn: je hoeft immers geen ingewikkelde koersen bij te houden, en het rendement kan je zelf innen door het verhuur van het huisje te regelen.

Bij het verhuren van een vakantiehuisje dien je echter wel rekening te houden met de nodige regels en bovendien moet er met regelmaat onderhoud worden gedaan in het huisje.

Woning kopen & waarde

Alvorens je een huisje kan verhuren zal je eerst een buitenlandse vakantiewoning moeten huren. Veel mensen gaan echter de mist in bij het kopen van onroerend goed en verkijken zich op de waarde van een huis. Houd er dan ook rekening mee dat onroerend goed niet in ieder land evenveel waarde heeft. Stel daarom van tevoren enkele doelstellingen op en ga op pad om de huizen zorgvuldig te inspecteren en laat de woning vervolgens door een professional op waarde inschatten. Je wilt immers rendement behalen, en dat is alleen maar mogelijk wanneer het huisje genoeg waarde heeft!

Wetten nagaan

vakantie_huisjes_verkoopWanneer je een huis koopt spelen wetten binnen dat land vanzelfsprekend een grote rol. Zoek daarom van te voren op hoe de wet in elkaar zit in het land waar je een huis wilt kopen, en houd rekening met deze informatie bij het maken van een definitieve beslissing.

Economische en politieke situatie

Controleer tevens de politieke en economische situatie binnen het land alwaar je de vakantiewoning wilt overnemen. Mensen gaan niet snel op vakantie in een politiek instabiel land; en bij een sterke economische neergang kan de waarde van het vakantiehuis snel dalen.

Beginnen met verhuren

Wanneer je daadwerkelijk een huis gekocht hebt kan je beginnen met het verdienen van geld. Stel een huurprijs vast en promoot je mooie stulpje. Wanneer je klanten wilt aantrekken is het onderhoud van het huis van belang, en in veel gevallen zal je het moeten hebben van mond op mond reclame. We wensen je succes met je investering in onroerend goed!