Beleggen in olie: hoe doe je dat?

Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Dit is ook niet zo vreemd. Vele economieën zijn immers zwaar afhankelijk van olie als brandstof. Ook het grootste Nederlandse bedrijf, Shell, houdt zich bezig met olie. Beleggen in olie kan dan ook erg interessant zijn. Maar hoe kan je beleggen in olie en welke partijen beïnvloeden de prijs van olie? In dit artikel lees je er alles over!

Hoe kan je beleggen in olie

Sommige mensen rijden naar Duitsland om goedkoop te tanken. Dit is een manier om een positief rendement te behalen. Echt serieus beleggen kan natuurlijk op die manier niet. Maar op welke manieren kan je wel beleggen in olie?

Manier 1: via een fonds

Verre weg de meeste mensen kiezen ervoor om in olie te handelen door middel van een fonds. Er bestaan indexfondsen die de prijs van een vat olie zo nauwlettend mogelijk volgen. Op die manier kan je dus investeren in de olieprijs. Er bestaan ook fondsen die een maandje van aandelen in oliemaatschappijen aanbieden.

Je kan fondsen kopen en verkopen bij een online broker. Wil je weten bij welke broker je het beste kunt speculeren op de olieprijs? Bekijk dan ons overzicht van beste brokers:

Brokers vergelijken

Manier 2: aandelen oliemaatschappijen kopen

Je kan er ook voor kiezen om aandelen in een oliemaatschappij te kopen. Op die manier beleg je indirect in de waarde van olie. Wanneer de olie prijs immers hoog ligt, is het makkelijker voor olie bedrijven om winst te maken. Voorbeelden van maatschappijen waarin je kunt beleggen zijn Shell, Fina en BP.

Bedenk wel dat je door in een oliemaatschappij te beleggen niet direct in de prijs van olie investeert. Andere factoren kunnen ook invloed uitoefenen op de prijs van een aandeel. Denk hierbij aan de kwaliteit van het management en het vestigingskwaliteit in het land waar de maatschappij opereert.

Tip: wil je leren hoe je aandelen kunt kopen? Lees dan dit artikel!

Manier 3: actief op olie speculeren

Je kan er ook voor kiezen om actief in olie te speculeren. Dit doe je door middel van een derivaat. Een derivaat maakt het mogelijk om in te zetten op prijswijzigingen van olie. Het handelen in olie door middel van derivaten zoals CFD’s en turbo’s brengt de nodige voordelen met zich mee:

  • Je kan ook inzetten op een dalende koers.
  • Je kan met een hefboom beleggen.
  • Je kan op de korte termijn speculeren.

Het is verstandig om actief in olie handelen eerst uit te proberen door middel van een demo. Met een gratis demo kan je de mogelijkheden risicovrij uitproberen. Wil je weten waar je een gratis demo kunt openen? Klik dan op de onderstaande knop:

Gratis demo

Denk ook aan andere aandelen

Olie is de motor voor veel bedrijven. De resultaten van vliegmaatschappijen zijn bijvoorbeeld sterk verbonden met de prijs van olie. Wanneer de prijs van olie stijgt, dan komt de winstgevendheid van een vliegmaatschappij onder druk te staan. Hetzelfde geldt voor transportbedrijven.

Hoe komt de prijs van olie tot stand?

Wanneer je gaat beleggen in olie, is het belangrijk om het koersverloop van de grondstof te voorspellen. Wanneer je denkt dat olie ondergewaardeerd is koop je en wanneer je denkt dat het overgewaardeerd is verkoop je. Welke factoren beïnvloeden de olie prijs het meeste aan de aanbod en vraag kant?

Aanbodkant

Stabiliteit

De meeste olie is afkomstig uit het Midden-Oosten. Het is bekend dat dit gebied vaak de nodige spanningen kent. Wanneer de politieke stabiliteit afneemt, zie je vaak dat de prijs van olie toeneemt. Dit komt doordat mensen zich dan zorgen beginnen te maken over de toekomstige leveringen van olie. Geruchten of een dreiging kunnen dan al genoeg zijn voor een behoorlijke prijsstijging.

OPEC

De OPEC bestaat uit een grote groep van olieproducerende landen. Bekende leden zijn bijvoorbeeld Iran, Irak, Koeweit en Saoedi-Arabië. Gezamenlijk maken de landen beslissingen over de hoeveelheid olie die ze op de markt brengen. Ze beheersen ze het grootste deel van de oliemarkt. De afspraken die voortkomen uit het overleg van de OPEC beïnvloeden de prijs van olie dan ook sterk.

Vraagkant

Economie

Wanneer het goed gaat met de economie, stijgt de vraag naar olie. Een hogere vraag leidt vervolgens weer tot een hogere prijs. Tijdens economie groei gaan bedrijven meer produceren en leveren. Hierdoor worden er meer brandstoffen gebruikt.

Olievoorraad

Amerika houdt een olievoorraad aan. Wanneer de voorraad groot is, zal de prijs van olie bij een afgenomen afzet niet direct flink stijgen. Wanneer de voorraad echter flink geslonken is, zal de prijs eerder instorten. Dit is logisch: bij een hoge voorraad hoeft er niet direct meer olie opgekocht te worden. De vraag zal dan niet direct stijgen.

Het seizoen

Een koude winter zorgt ervoor dat de vraag naar olie toeneemt. Olie is immers een belangrijke brandstof. Om de koude winter te bestrijden moeten er meer brandstoffen verbrand worden. Hierdoor zal de prijs van olie toenemen.

Olie op de lange termijn

Wanneer je op de lange termijn in olie wilt investeren, kan je dit het beste door middel van een fonds doen. Op de lange termijn zal de prijs van olie waarschijnlijk stijgen. De wereldwijde economie groeit en de levensstandaard in opkomende economieën neemt toe. Hierdoor zal de vraag naar allerlei energieverslindende producten alleen maar toenemen.

Toch kan olie ook langzamerhand vervangen worden door andere brandstoffen. Gebukt onder de risico’s van klimaatverandering zijn veel partijen op zoek naar alternatieve, meer groene bronnen van energie. In de verre toekomst kan dit de inkomsten uit olie drukken. Grote oliemaatschappijen zoals Shell doen daarom nu al onderzoek in alternatieve energiebronnen.

Beleggen in olie

Op de korte termijn handelen

Op de korte termijn kan de koers van olie erg bewegelijk zijn. De actualiteiten spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer mensen het idee hebben dat het aanbod van olie afneemt of de vraag naar olie toeneemt, stijgen de koersen van olie. Je kan als daghandelaar dan ook inspelen op de regelmatige dalingen en stijgingen van de koers.

Wanneer je op de korte termijn gaat handelen, is het wel belangrijk dat je een goede strategie toepast. Zonder analyse kan je immers niet het goede koopmoment bepalen. Hierbij kan je gebruik maken van één van de bekendste analyses: