Obligaties

In deze categorie vind je artikelen over obligaties.

Griekse obligaties: een mooie investering?

De rente op Griekse staatsobligaties blijft maar stijgen. Momenteel staat de rente voor een obligatie met een duur van één jaar rond de duizend procent en een tienjarige obligatie kent een interestpercentage van ongeveer veertig procent. Dit zijn reusachtige percentages, zeker wanneer we ze vergelijken met de interest op Nederlandse obligaties die slechts enkele procenten bedraagt. 


Griekse obligaties: een mooie investering?

obligatie_Griekenland_1_jaarTheoretisch gezien zouden Griekse obligaties dan ook een erg mooie investering vormen. Immers, met een interestpercentage van duizend procent zou u uw eigen vermogen binnen een jaar kunnen vertienvoudigen. Toch dumpen banken en grote financiële instanties hun Griekse waardepapieren massaal en dat is natuurlijk niet zonder reden.


Ponzi schema

Griekse obligaties werken momenteel via het ponzi schema. Wat is een ponzi schema? Wel, bij een ponzi schema worden er onrealistische rendementen belooft aan investeerders waarbij de interest in de eerste instantie gewoon uitbetaald wordt. De rentepercentages worden vergoed via de nieuwe investeringen gedaan door toetreders, uiteindelijk stort de piramide echter in doordat er niet meer genoeg nieuwe investeerders toetreden om alle interest uit te betalen.


Griekenland en het uitbetalen van obligaties

ponzi_schemaNatuurlijk kan Griekenland vergelijkbare hoge interestpercentages uiteindelijk niet meer ophoesten. Momenteel gebruikt het land de uitgegeven leningen vooral voor het aflossen van andere openstaande leningen, op die manier neemt de schuldenlast verder toe zonder dat er geld beschikbaar is om verbeteringen door te voeren. Met dusdanige hoge interestpercentages is het voor een land dan ook onmogelijk om op een normale manier het vermogen bijeen te krijgen wat nodig is voor het oplossen van een vergelijkbare

economische crisis

En Europa?Toch zijn er veel hedgefondsen die obligaties kopen met de hoop om een uitbetaling te redden. Het kan natuurlijk een leuke gok zijn, maar meer is het niet. Wellicht weet Europa Griekenland lang genoeg boven water te houden waardoor het mogelijk is om de uitbetaling van interest op de obligatie te ontvangen. Een gewaarschuwd man telt echter voor twee: Griekenland is failliet, het duurt alleen nog even voordat we het allemaal doorhebben.

Hoe veilig is beleggen in obligaties?

Wat is een obligatie nou precies?

obligatieEen obligatie is een schuldpapier waarop staat vermeld dat een bepaalde onderneming een schuld heeft bij een belegger. U ontvangt als belegger op deze lening natuurlijk een flinke rente.

Wel moet u opletten wat voor obligatie u koopt. Een obligatie klinkt namelijk leuk, een vaste rente, snel terug betaald worden, wat is nou het probleem? Dit denken heel erg veel mensen. Echter worden er ook obligaties uitgegeven waarop staat dat u pas een bepaalde rente ontvangt als er ook winst is behaald. Dit komt in feiten neer op dividend. Mensen letten hier vaak niet op terwijl dit in feiten hetzelfde is als beleggen in aandelen. Echter levert het beleggen in aandelen meer op.

U krijgt na een bepaalde periode uw inleg ook 100 procent terug. Dit heeft vele voordelen aangezien de waarde ondertussen kan zijn gedaald, uw krijgt dan gewoon alles terug betaald inclusief de rente.

Ook is het mogelijk om te sparen met obligaties. Het is namelijk mogelijk dat de waarde van de koers flink stijgt, dit krijgt u dan ook uitgekeerd waardoor u buiten de rente ook nog een extra koerswaarde ontvangt.

Beleggen met obligaties veilig?

Maar zijn obligaties nou veilig? Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, het antwoord is namelijk nee. U loopt namelijk nog steeds het risico uw geld kwijt te raken als een bedrijf failliet gaat. U bent dan uw gehele inleg kwijt.

Vaak is het zo dat u gewoon uw geld inclusief de rente terug betaald krijgt. Maar zoals eerder gezegd kan het ook ander uitpakken.

Het beleggen in obligaties is zeker een van de minst risico volle manieren van beleggen. Maar daarentegen bent u weer nergens voor verzekerd waardoor het altijd nog fout kan gaan.