Beleggen in obligaties: hoe doe je dat?

Obligaties worden gezien als een relatief veilige belegging. In verhouding met aandelen zijn obligaties dan ook een stuk zekerder. Toch zijn er ook risico’s verbonden aan beleggingen in obligaties. Maar wat zijn obligaties nu eigenlijk precies? En wat zijn de grootste verschillen tussen aandelen en obligaties?

Obligaties handleiding:

In deze handleiding over beleggen in obligaties kan je alles over obligaties vinden. Vind direct antwoord op je vraag:

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldbewijs. Wanneer je een obligatie koopt ben je de verstrekker van kapitaal. De tegenpartij moet je hiervoor rente betalen. Er zijn twee partijen die obligaties uitgeven:

 • Overheden: deze obligaties zijn relatief veiliger en kennen een lagere rente
 • Bedrijven: deze obligaties zijn minder veilig en kennen een hogere rente

Een obligatie bestaat altijd uit meerdere onderdelen. Welke onderdelen zijn belangrijk wanneer je een obligatie gaat kopen?

 • De initiële som: dit is het bedrag dat je terugkrijgt aan het einde van de looptijd.
 • Rentepercentage: dit is de rente die je op jaarbasis over de initiële som verkrijgt.
 • De looptijd: dit geeft aan in hoeveel jaar de initiële som weer wordt terugbetaald.
 • De huidige koers: de prijs waartegen de obligatie momenteel wordt verhandeld.

Obligaties beleggen

Hoe kan je obligaties kopen?

Je kan obligaties kopen bij de meeste internet brokers. Een internet broker is een partij die het mogelijk maakt om financiële effecten te kopen en verkopen. De broker maakt vervolgens winst doordat er een kleine hoeveelheid aan transactiekosten worden gerekend. Wil je weten bij welke broker je het beste kunt beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop om de verschillende brokers te vergelijken.

Brokers vergelijken

Je kan ervoor kiezen om individuele obligaties te kopen of om te participeren in een fonds dat zich bezighoudt met obligaties. Obligaties worden verhandeld in coupures van 1000 euro en hoger terwijl je bij een fonds al kunt instappen voor een paar tientjes. Daar staat wel tegenover dat de kosten bij een fonds hoger liggen en dat je minder flexibel bent in het uitvoeren van een strategie.

Bekijk hier een duidelijke uitleg over de werking van obligaties

 

Voor wie zijn obligaties geschikt?

Obligaties zijn vooral geschikt voor voorzichtige beleggers. Met obligaties behaal je over het algemeen niet een hoger rendement dan met aandelen. Toch kunnen obligaties een goede aanvulling zijn binnen je portefeuille. Maar in welke gevallen kunnen obligaties dan aantrekkelijk zijn?

 • Je wilt de risico’s van je beleggingsportefeuille afbouwen.
 • Je wilt een jaarlijks vast bedrag halen uit je beleggingen.
 • Je hebt een korte termijn horizon voor je beleggingen.

Hoe veilig zijn obligaties?

Wanneer je van plan bent om een obligatie vast te houden tot het einde van de looptijd, zijn ze relatief gezien erg veilig. Zeker bij staatsobligaties van een kredietwaardig land als Nederland of Duitsland loop je dan bijna geen risico.

Veel mensen zijn echter van plan om de obligatie vroegtijdig te verkopen. Wanner je dit van plan bent loop je meer risico. Net zoals bij aandelen is ook de koers van een obligatie constant in beweging.

Koersen bewegen

De koersen van obligaties bewegen constant en worden door allerlei factoren beïnvloed. De prijs waartegen een obligatie verhandeld wordt kan worden vermeld als:

 • Onder pari: onder de nominale of initiële waarde
 • A pari: op de nominale of initiële waarde
 • Boven pari: boven de nominale of initiële waarde

Wanneer je van plan bent om de obligatie vroegtijdig te verkopen loop je dus een koersrisico. Er bestaat een kans dat de obligatie op een later moment minder waard is. Je krijgt dan dus minder geld terug dan je er nu voor betaalt.

Welke factoren beïnvloeden de koers?

Er zijn verschillende factoren die de koers van een obligatie kunnen beïnvloeden. We behandelen de belangrijkste factoren in het kort:

 • De marktrente: bij een hogere marktrente dalen de koersen van obligaties.
 • Kredietwaardigheid: bij een lagere kredietwaardigheid daalt de koers van een obligatie.
 • Andere financiële producten: worden aandelen bijvoorbeeld aantrekkelijker? Dan dalen de koersen van obligaties doorgaans.

Let op de kredietwaardigheid

Een ander risico bij beleggingen in obligaties is de kredietwaardigheid van de achterliggende partij. De kredietwaardigheid laat zien of de partij achter de obligatie het geld in de toekomst makkelijk kan terugbetalen. Een erg kredietwaardige partij is de Nederlandse overheid. Een minder kredietwaardige partij is een vrij nieuw bedrijf dat net is begonnen.

Vanzelfsprekend bestaat er een sterk verband tussen risico en rendement. Een obligatie met een lagere kredietwaardigheid zal doorgaans een hoger rendement kennen. Bij obligaties bestaat er echter het risico op faillissement. Dit wordt ook wel default genoemd. Wanneer dit gebeurt ben je als obligatiehouder (een deel van) je geld kwijt.

De kredietwaardigheid wordt vastgesteld door bedrijven als Standard & Poors, Moody’s en Fitch. Een zogenaamde triple AAA rating is de meest veilige investering en wanneer je doorgaat naar de letter D is het een aflopende zaak. Obligaties met een rating van B en hoger zijn over het algemeen redelijk veilig. Een lagere kredietwaardigheid betekent meer risico’s maar ook meer rendement.

De looptijd van een obligatie

De resterende looptijd van een obligatie heeft een grote invloed op het risico dat je loopt. Een langere resterende looptijd, brengt meer risico’s met zich mee. Dit komt doordat:

 • De rente in die tijd kan stijgen.
 • Het bedrijf failliet kan gaan.
 • De kredietwaardigheid omlaaggaat.

Dit alles kan ervoor zorgen dat de koers van de obligatie daalt of dat je de initiële som niet terugontvangt aan het einde van de looptijd. Een langere looptijd kan dus vaak tot een lagere prijs leiden.

De verschillen tussen obligaties en aandelen

Een obligatiehouder heeft meer zekerheid. De houder van een obligatie ontvangt ieder jaar een vaste vergoeding. Zolang het bedrijf of de overheid blijft bestaan, heb je hier recht op. Ook krijgt de houder van een obligatie eerder zijn geld terug bij faillissement dan de houder van een aandeel.

Als obligatiehouder deel je echter niet mee in de winst van het bedrijf. Je ontvangt geen dividend en profiteert niet van koersstijgingen wanneer het goed gaat met een bedrijf. Daarnaast heb je ook geen inspraak op de aandeelhoudersvergaderingen. Ten slotte heeft een hogere rente een groter negatief effect op de koers van obligaties dan van aandelen.

Met een obligatie heb je dus minder risico, maar ook minder rechten en minder rendement.

Junk bonds of high yield bonds

Wanneer je wat meer risico wilt nemen met beleggingen in obligaties, kan je ervoor kiezen om te investeren in zogenaamde junk bonds. Bedenk wel dat er een kans bestaat op een verlies van 100%. Het is dan ook belangrijk om je risico’s in dit geval te spreiden.

Wanneer je 20 verschillende junk bonds koopt, is je verlies bij het faillissement van één partij 5% in plaats van 100%. Er bestaan ook speciale fondsen zie zich specialiseren in high yield bonds.

Speciale obligaties

Er bestaan ook speciale, meer exotische obligaties. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Achtergestelde obligaties

Houders van een achtergestelde obligatie lopen meer risico. Je krijgt je geld bij faillissement pas terug nadat de andere schuldenaren hun geld terug hebben ontvangen. Vanzelfsprekend heb je nog wel voorrang op de aandeelhouders.

Converteerbare obligaties

Deze obligaties kan je omzetten naar aandelen. Dit is aan voorwaarden verbonden. De periode en de prijs waartegen dit mogelijk is, staan bijvoorbeeld vast. Ook ontvang je minder rente op een converteerbare obligatie.

Reverse convertible

Bij deze obligatie mag de verstrekker bepalen of hij de obligaties wil laten omzetten naar aandelen. Dit kan minder aantrekkelijk uitpakken voor de obligatiehouder. Je ontvangt dan ook een hogere vergoeding voor reverse convertible obligaties. 

Nulcoupon-obligaties of zero bonds

Je ontvangt helemaal geen rente op deze obligaties. Waarom zou je dan nog een zero bond kopen? Wel, dit wordt gecompenseerd doordat je een korting ontvangt bij aanschaf van dit type obligatie. Op die manier kan je dus alsnog een positief rendement behalen.

Conclusie: beleggen in obligaties

Investeren in obligaties kan erg aantrekkelijk zijn. Je ontvangt een vaste, stabiele vergoeding waardoor obligaties vooral interessant kunnen zijn wanneer je een korte beleggingshorizon hebt. Toch is het image van de obligatie als veilige keuze niet geheel terecht. Ook als obligatiehouder loop je de nodige risico’s. Wanneer je gaat beleggen in obligaties is het belangrijk om deze risico’s in je achterhoofd te houden!