Beleggen in mijnbouwbedrijven

De laatste jaren is de belangstelling voor grondstoffen onder beleggers sterk toegenomen. Niet verwonderlijk gezien de sterk opgelopen koersen van bijvoorbeeld goud, zilver en olie. Grondstoffen zijn niet meer weg te denken uit een goed gespreide beleggingsportefeuille. Daarbij heeft de belegger tegenwoordig een heel arsenaal aan instrumenten ter beschikking waarmee hij exposure tot grondstoffen kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ETF's of turbo's en speeders. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op de mogelijkheid van het beleggen in mijnbouwbedrijven en afgeleid daarvan: cfd's op mijnbouwbedrijven.

Kansen van beleggen in mijnbouwbedrijven

Eén van de belangrijkste factoren die de aandelenkoers van mijnbouwbedrijven beïnvloed is de prijs van de grondstoffen die ze delven. Over het algemeen stijgt of daalt de koers van een mijnbouwbedrijf harder dan de grondstof die ze delven. Bij een belegging in een mijn bouwbedrijf is er dus sprake van een hefboomeffect op de betreffende grondstof. Bij kleine junior mijnen zal dat hefboomeffect over het algemeen groter zijn dan bij de grotere gevestigde mijnbouwbedrijven.
Aandelen van mijnbouwbedrijven kunnen ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de grondstof die ze delven. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slecht aandelen klimaat (beurscrash). Er kunnen positieve factoren zijn, specifiek voor één bepaald mijnbouwbedrijf, zoals: ontdekking of aankoop van nieuwe resources, goed management, fusie of overname, etc.

Al deze zaken kunnen mooie kansen bieden voor oplettende beleggers. Mijnbouwbedrijven kunnen, net als veel grondstoffen, erg volatiel zijn. Er kunnen dan ook in relatief korte tijd mooie winsten mee worden geboekt.

Risico's van beleggen in mijnbouwbedrijven

De volatiliteit van de cyclische mijnbouwsector biedt zoals gezegd kansen, maar daar kleven natuurlijk ook even grote risico's aan. Wat hard omhoog kan gaan kan ook erg hard dalen. Het is een sector waar je als belegger bovenop moet zitten.

Er zijn wat extra risico's bij het beleggen in mijnbouwers die je niet hebt bij het direct beleggen in de grondstof zelf. Dit zijn bijvoorbeeld een lopende rechtzaak, slecht management, onzekerheid rond het krijgen van financiering, fusie of overname, etc.

Hoe beleggen in mijnbouwbedrijven

De meeste mijnbouwbedrijven hebben een beursnotering in Canada (Toronto), de VS en Australië. Ze zijn gemakkelijk aan te kopen via de meeste banken en brokers. Welke beurzen toegankelijk zijn en welke tarieven daarvoor gehanteerd worden is meestal goed terug te vinden op de website van de betreffende bank of broker. Het loont zeker de moeite om ze te vergelijken, aangezien de tarieven nogal uiteen kunnen lopen.

CFD's op mijnbouwbedrijven

Tegenwoordig kan er ook in mijnbouwbedrijven worden gehandeld d.m.v. cfd's. Hier mee kan het hefboomeffect op de onderliggende grondstof nog eens worden vergroot. Stel dat een aandeel van een bepaald kopermijn bedrijf een hefboom van 1:2 heeft ten opzichte van de koperprijs. Wanneer er voor een cfd op dit bedrijf gekozen wordt met een hefboom van 1:10 dan is de werkelijke hefboom ten opzichte van de grondstof dus 1:20.

Een goede cfd broker kiezen is belangrijk wanneer u in mijnbouwbedrijven wilt handelen. Broker Plus500 bijvoorbeeld, biedt handel in verschillende mijnbouwbedrijven aan, waaronder de volgende:

  • BHP Billiton
  • Rio Tinto
  • New Crest Mining
  • Barrick Gold
  • Southern Copper
  • Yamana Gold
  • Newmont Mining
  • New GoldGold Corp.
  • OZ Minerals
  • Paladin Energy

Bovenstaande lijstje is een greep uit het totale aanbod. Cfd's stellen u in staat om met een klein kapitaal toch een relatief grote positie in te nemen. Daarnaast is het met cfd's ook mogelijk om short te gaan in de bovenstaande aandelen. Het risico is natuurlijk wel groter dan een belegging direct in de aandelen, aangezien winst en verlies worden uitvergroot door de hefboomwerking.

Dit is een gastartikel door de redactie van cfd-handel.nl