Beleggen in Litecoins: hoe werkt dat?

Je kan Litecoin zien als het jongere broertje van de Bitcoin. Hij is misschien kleiner, maar heeft daarom wel de nodige extra trucjes geleerd. Het kan dan ook zeker interessant zijn om te beleggen in de Litecoin. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat is de Litecoin? En is het verstandig om erin te beleggen?

Wat wil je weten over Litecoins?

Hoe kan je in de Litecoin beleggen?

Voor dummies kan het lastig lijken om in Litecoins te beleggen. Dit komt doordat het een vrij technisch onderwerp lijkt. Je kan een Litecoin niet vasthouden en daardoor is het lastig om te begrijpen hoe je er zelf in kunt investeren. Gelukkig is dit eenvoudiger dan het lijkt!

Manier 1: Litecoins kopen

Je kan ervoor kiezen om Litecoins fysiek te kopen. Je kan Litecoins vervolgens opslaan op een website of in een wallet. Het is belangrijk om je Litecoins goed te beveiligen. Het is regelmatig voorgekomen dat cryptocurrencies op grote schaal gestolen werden. Een goede partij om fysieke Litecoins te kopen is Bitvavo. Je kan hier snel via iDEAL geld storten en allerlei crypto’s aanschaffen. Klik hier om een gratis account te openen:

Bitvavo aanmelden

Manier 2: handelen in Litecoin

Je kan ook actief speculeren op de prijs van de Litecoin. Dit is interessant wanneer je wilt profiteren van alle ritjes omhoog en omlaag. De Litecoin is een volatiel effect en door short te gaan wanneer de prijs daalt, kan je in meer gevallen winst maken. Wel moet je oppassen met de actieve handel in Litecoins. Door de hoge volatiliteit kan je snel een groot deel van je inleg verliezen.

Een goede partij om in Litecoins te handelen door middel van CFD’s is Plus500. Bij Plus500 kan je zonder commissies handelen in de prijs van Litecoins. Het mooie is dat je de mogelijkheden geheel zonder risico kunt uitproberen door middel van een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis (demo) account te openen. 76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

Plus500 aanmelden

Wat is de Litecoin?

We noemden de Litecoin eerder het kleine broertje van de Bitcoin. Dit klopt qua grootte, de Bitcoin is immers een stuk meer waard. Grappig genoeg bestond de Litecoin echter al eerder dan de Bitcoin. De Litecoin is opgericht in 2011 en werd eerder geïntroduceerd dan de Bitcoin. De oprichter van de Litecoin is Charlie Lee die vroeger voor Google werkte.

De Litecoin heeft veel weg van de Bitcoin. Je kan ze dan ook eenvoudig voor elkaar inwisselen. De Litecoin is een digitale munteenheid waarmee je online kunt betalen. Door middel van computers kan je de Litecoin minen: door berekeningen uit te voeren kan je extra Litecoins ontvangen.

De Litecoin wordt vooral als betaaleenheid gebruikt. Doordat je niet gebruik hoeft te maken van dure creditcards kan je bijvoorbeeld erg goedkoop geld overmaken naar andere partijen. Ook kan je voordelig in andere valuta’s betalen.

Alle transacties worden bijgehouden in de zogenaamde blockchain. Dit is een publiek kasboek waarin alle bij- en afschrijvingen worden genoteerd. Elke transactie kan aan de hand van de blockchain direct worden gecontroleerd. Dit maakt de Litecoin een sterk beveiligde online valuta.

Litecoins beleggen

Wat maakt de Litecoin anders?

De Litecoin heeft veel weg van de Bitcoin. Toch zijn er ook de nodige verschillen. De Litecoin is bijvoorbeeld duurzamer. Het minen van de Litecoin kost minder rekenkracht dan het minen van een Bitcoin. Hierdoor ligt het totale energieverbruik van Litecoins een stuk lager.

Ook zit er een verschil in het aantal Litecoins. Het aantal Bitcoins dat op de markt komt staat vast op 21 miljoen. Voor Litecoins zijn dit er 84 miljoen wat er vier keer zoveel zijn. De lagere prijs kan dan ook voor een deel worden verklaard aan de hand van het grotere aanbod.

Is beleggen in Litecoins verstandig?

Nu je weet wat Litecoins ongeveer zijn, vraag je je natuurlijk af of het verstandig is om in Litecoins te beleggen. We bespreken kort de grootste voor- en nadelen.

Waarom het voordelig is

Litecoins zijn erg volatiel. Dit kan voordelig zijn. De enorme volatiliteit maakt het immers mogelijk om te profiteren van schommelingen naar boven en naar beneden toe. Wanneer je het slim aanpakt, kan je dan ook veel geld verdienen met de handel in Litecoins.

Waarom je moet oppassen

Toch moet je ook goed oppassen. De Litecoin kan ook flink instorten. Zeker wanneer je de Litecoin koopt voor de lange termijn, kan je bij een verkeerde timing flink verliezen. Het is daarom belangrijk om de risico’s goed in de gaten te houden. Litecoins zijn enorm speculatief en je moet er dan ook alleen geld in stoppen dat je echt even kunt missen.

Belastingen en Litecoins

Over Litecoins moet je belastingen betalen. Gelukkig worden Litecoins niet hetzelfde belast als het inkomen uit je werk. Je zou zomaar 50% kwijt kunnen zijn! Nee, Litecoins vallen onder box 3 waarin het vermogen belast wordt. Je geeft de waarde van je Litecoins op 1 januari aan en daar betaal je afhankelijk van je vermogen een bepaalt percentage aan belasting over.

Dit kan soms vervelend uitpakken. In 2018 stond de Litecoin op 1 januari erg hoog. Niet veel later stortte de prijs echter flink in. Je baalt dan dubbel. Je verliest niet alleen enorm veel waarde aan de Litecoin, je betaalt ook nog eens teveel belasting.

Beleggen in Litecoins: hoe doe je dat succesvol?

Iedereen kan even snel een Litecoin kopen. Er succes mee behalen is echter een ander verhaal. Natuurlijk bestaan er ontzettend veel verhalen van mensen die plotseling miljonair zijn geworden dankzij de cryptocurrencies. Er bestaan echter ook enorm veel mensen die flink het schip in zijn gegaan. Succes behalen met een cryptocurrency als de Litecoin is dan ook zeker niet vanzelfsprekend.

Wanneer je succesvol wilt beleggen in de Litecoin, is het belangrijk om met het spel van vraag en aanbod rekening te houden. Nieuws heeft vaak een sterke invloed op de prijs van de Litecoin. De prijs van Litecoin komt vooral tot stand door speculaten. Deze mensen gebruiken de Litecoin niet zelf en kopen ze alleen maar op om koerswinst te behalen.

Hierdoor kan negatief nieuws al snel tot paniek leiden. Wanneer de eigenaren in paniek leiden zie je dat de koers flink kan instorten. Grappig genoeg is het niet volgen van de kudde in deze situatie vaak het beste wat je kan doen. Maar wat betekent dit precies?

  • Bij paniek kan je juist zoeken naar een mooi koopmoment.
  • Bij euforie kan je het beste de Litecoins verkopen.

Na elke stijging volgt immers op een gegeven moment een daling. Daarnaast wordt er altijd weer ergens een bodem gevonden. Waarom zou je duur kopen en goedkoop verkopen? Het tegenovergestelde vergroot je kansen op succes natuurlijk veel neer.

Beleggen in Litecoins

En de toekomst?

De toekomst van de Litecoin is onzeker. Het principe achter cryptocurrencies zal waarschijnlijk blijven bestaan. De toepassingen zijn vrij revolutionair en kunnen het bankverkeer verder hervormen. Het is echter belangrijk om te bedenken dat er honderden andere cryptocurrencies bestaan. Veel van deze cryptovaluta hebben speciale eigenschappen die ontbreken bij de Bitcoin of de Litecoin.

Het is daarom maar de vraag of de Litecoin over een paar nog een rol van betekenis heeft. Dit zal onder andere afhangen van de toepassingen van de munt. Wanneer de Litecoin marktaandeel verovert en bij veel webshops wordt geaccepteerd, dan kan de munt verder groeien. Wanneer andere munten relevanter worden, kan de Litecoin juist flink aan waarde verliezen.

De toekomst is dus lastig te voorspellen… Wat doe jij, ga je Litecoins kopen of juist verkopen?

De koers van Litecoin

Hieronder zie je de actuele Litecoin koers. Ook kan je hier eenvoudig online handelen in Litecoins.