Met een laag risico beleggen

Wanneer je gaat beleggen krijg je altijd met een bepaald risico te maken. Wanneer een beleggingsfonds of een andere instantie beweert dat beleggen risicoloos kan dan liegen ze: je kunt altijd geld verliezen. Tegenover dit feit staan echter hoge rendementen waarbij je veel geld kan verdienen met een lage inzet. In dit artikel bekijken we enkele methoden waarmee je de risico’s van je beleggingen zoveel mogelijk kan beperken.

Wat je moet weten over beleggen & risico's

  • Zet niet al je geld in op één positie: spreid je vermogen over meerdere kansen.
  • Zorg ervoor dat je begrijpt hoe beleggen werkt voordat je met geld aan de slag gaat.
  • Zorg voor een gunstige verhouding tussen het risico en de potentiële winst.
  • Controleer of de broker een vergunning heeft: een veilige broker verlaagt het risico.

Wil je beleggen gratis uitproberen met een demo? Vergelijk dan ons overzicht van brokers!

Lager risico door te spreiden

risico en beloning beleggenHet is niet verstandig om in één keer al je geld te beleggen in een bepaald effect. Nee, wanneer je de risico’s wilt beperken doe je aan spreiding waarbij je verschillende soorten effecten koopt. Bij tegenvallende resultaten kan een aandeel immers geheel instorten en bij een natuurramp kan de valuta van een bepaald land plots veel minder waard worden. Maar hoe zorg je voor een goede risico spreiding?

Wel, ik zou dit als volgt doen. Beleg nooit meer dan vijf procent van je vermogen op één specifiek effect en zet ook niet al je geld in op één groep. Probeer eens wat te variëren en zet gedeeltes van je geld in op Forex en andere gedeeltes op aandelen. Op die manier sta je al een stuk zekerder in het financiële spel dat beleggen genoemd wordt.

Beleggingsfonds: risico verder spreiden

Wanneer je nog weinig af weet van beleggen kan je een beleggingsfonds overwegen. Bij een beleggingsfonds zal al het geld van klanten op een grote stapel gegooid worden waarna dit weer verdeeld wordt over allerlei beleggingen. Hierdoor kan het dalen van één effect nooit zorgen voor een reusachtig verlies. Wel is het zo dat het rendement bij een beleggingsfonds vaak erg laag ligt, en daarbij is het zo dat veel beleggingsfondsen de laatste tijd falen en zelfs verlies maken.

Sparen en beleggen

De veiligste manier om je geld ergens neer te zetten is nog steeds de spaarrekening. Zet daarom het bedrag dat je niet wilt verliezen op een bankrekening met rente (2,5 procent) en ga beleggen met het deel dat je kunt missen. Op spaargeld zit op het moment erg weinig risico: bijna nul, hetzelfde geldt jammer genoeg voor het rendement. 

Beveiligd beleggen

Ook kan je besluiten om te beleggen met een bepaalde garantie. Dit kan door te doen aan AEX sparen bij een bank als de ABN Amro. Wanneer de AEX stijgt neemt de rente toe, en wanneer deze daalt neemt de rente af. Bij deze vorm van beleggen kan je echter geen geld verliezen. Jammer is het alleen dat het rendement bij deze methode vaak erg laag ligt.

Beleggen neemt altijd risico met zich mee!

Vergeet niet dat beleggingen altijd bepaalde risico’s met zich meenemen. In theorie neemt zelfs het zetten van geld op een bankrekening een bepaald risico met zich mee, maar door de bescherming in Nederland krijg je altijd je geld terug na een faillissement. Bij een belegging is een dalende koers iets definities, en het geld is in zo’n geval op de markt verdwenen in de portemonnee van iemand anders die een slimmere belegging heeft geopend. De markt van beleggingen is een interessante waarbij er steeds meer mogelijkheden vrijkomen, bekijk eens ons broker overzicht voor interessante plekken waar jij kuntbeleggen.