Kosten beleggen in CFD's

Beleggen in CFD’s is natuurlijk niet gratis. In dit artikel bekijken we hoe de kosten van CFD’s zijn opgebouwd. Aan de hand van deze informatie kan je direct afleiden waarom handelen in CFD’s eigenlijk alleen maar gunstig is op de korte termijn. Het is dan ook een product om te speculeren en niet een product om mee te investeren.

Kosten CFD

We hebben de kosten voor een CFD opgedeeld in verschillende onderdelen.

Commissie

Sommige brokers rekenen een commissie voor het openen van een positie. Bij veel brokers is dit echter gratis. Bij Plus500 betaal je bijvoorbeeld 0% commissie. Bij sommige andere brokers geldt er een vast bedrag zoals bijvoorbeeld 5 of 10 euro.

De spread

CFD’s worden net zoals bijvoorbeeld aandelen op een markt verhandeld. Hierbij is er een verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Dit zijn de transactiekosten die gerekend worden door de broker. Op een aandeel kunnen die bijvoorbeeld één of twee cent bedragen.

Let erop dat wanneer je een hefboom toepast, je voor ieder aandeel binnen de hefboom deze transactiekosten moet betalen.

Valutakosten

Bij brokers moet je vaak geld betalen wanneer je een product in een andere valuta aanschaft. Koop je een CFD in bijvoorbeeld dollars? Ga dan goed na wat de kosten hiervan zijn. Bij veel partijen bedragen de kosten al snel 0,3%.

Financieringskosten

Bij CFD’s leen je een deel van het geld. De hefboom bepaalt hoeveel geld je leent. Wanneer je een hefboom van 1:10 gebruikt leen je bij een belegging van 100 euro dus 900 euro. Hierover betaal je een rente van ongeveer twee procent. Op jaarbasis komt dit neer op 18 euro, op de initiële investering is dit maar liefst 18%.

Dit is dan ook de reden dat CFD’s niet geschikt zijn voor lange termijn beleggingen. Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen, is het verstandiger om de aandelen fysiek aan te kopen. Op de korte termijn kan je CFD’s wel goed voor speculatie gebruiken. Per dag bedragen de financieringskosten in het bovenstaande voorbeeld slechts 0,05 cent. Wanneer je de positie dezelfde dag nog sluit betaal je vaak helemaal geen financieringskosten.

Vergelijk de kosten van CFD’s brokers

Het is belangrijk om de kosten van CFD’s brokers met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je waar je het goedkoopste in CFD’s kunt handelen.

Kosten CFD’s bij Plus500

  • Je betaalt bij Plus500 geen commissies
  • Je betaalt een inactiviteitsvergoeding van 10 dollar per maand.
  • Op het aandeel Philips bedraagt de spread 0,12 (0,1%)
  • De nachtpremie voor Philips bedraagt 0.0233% (8,5% op jaarbasis)
  • Er wordt verder geen extra valutatoeslag berekend

Plus500 informatie

Kosten CFD’s bij Flatex

  • Je betaalt bij Flatex geen vaste commissie.
  • Je betaalt geen inactivteitsvergoeding.
  • Flatex heeft geen vaste spreads, alleen variablen.
  • De premie bedraagt 3,5% + de valutatoeslag op jaarbasis.

Flatex informatie

Kosten CFD’s bij IG Markets

Bij IG Markets betaal je een vaste commissie van 0,05 procent met een minimum van $5 op aandelentransacties. De verdere tarieven verschillen sterk per aandeel. Op de website kan je een uitgebreide lijst vinden met alle tarieven.

Hoe CFD’s gebruiken?

CFD’s kunnen flink duur uitpakken wanneer je ze verkeerd gebruikt. CFD’s zijn bedoeld voor speculatie. Je kan ze gebruiken om in te zetten op een flinke koersstijging of -daling. En door gebruik te maken van een hefboom nemen zowel je winsten als je verliezen explosief toe. Wil je meer weten over het beleggen in CFD’s? Lees dan dit uitgebreide artikel.