Hoeveel kost beleggen?

Met beleggen kun je heel veel geld verdienen, echter kun je er ook heel veel geld mee verliezen. Beleggen kost geld, er zijn redelijk wat kosten aan verbonden. Als belegger betaal je provisie aan tussenpersoon of bank, transactieprovisie, jaarlijkse bewaarloon, beheervergoeding voor beleggingsfonds of vermogensbeheerder en niet te vergeten de transactiekosten.

De kosten die je maakt tijdens het beleggen

beleggenAls belegger maak je kosten, dit hoort bij het vak. Met beleggen kan heel veel geld te verdienen zijn, echter moet de belegger wel rekening houden met kosten, kosten zoals: bewaarloon, transactieprovisie, transactiekosten, beheervergoeding enzovoort. De kosten kunnen dodend zijn, daarom is het heel verstandig om onderzoek te plegen naar de kosten die je gaat maken en om vervolgens de kosten met elkaar te vergelijken. Soms is het namelijk heel eenvoudig om de kosten drastisch te verlagen. Een belegger die heel actief is op de markt maakt jaarlijks namelijk soms wel tientallen procenten van het belegde geld aan kosten. Pas dus op dat het beleggen rendabel blijft!

De transactiekosten

Bij het beleggen is er altijd een bank vereist, de bank zorgt er voor dat de belegger aandelen, obligaties en opties kan kopen, de bank brengt hier natuurlijk kosten voor in rekening. Het komt er op neer dat de bank beleggen mogelijk maakt. Iets wat gek is, is dat elke bank een ander tarief hiervoor hanteert. Voor een belegger is het dus heel normaal of de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Iets wat je altijd betaald bij de bank is verkoopprovisie en bewaarloon. Bij de verkoopprovisie en bewaarloon komt een vast tarief per transactie erbij en ook een percentage van de aankoopwaarde. Hoe goedkoper het aandeel, obligatie of optie is, hoe groter dit percentage is. Kleine beleggingen zijn dus relatief heel onvoordelig.