Beleggen: koerswinst of dividend?

Bij het beleggen in aandelen kan je verschillende doelen voor ogen hebben. In dit artikel bekijken we de twee voornaamste doelen, en we vergelijken de mogelijkheden om winst te maken tussen deze methoden.

Speculeren op een koersstijging of daling

dividendVeel mensen beleggen in aandelen om ze later duurder te kunnen verkopen. Dit wordt ook wel de korte termijn strategie genoemd, en hierbij is het vaak niet van belang hoe het bedrijf op de lange termijn presteert. Wanneer je wilt speculeren op een stijging van de koers ga je long terwijl je wanneer je denkt dat de koers gaat dalen short moet gaan.

De methode van kopen en verkopen binnen enkele uren tot dagen is aantrekkelijk voor de professionele belegger die patronen goed kan herkennen. Wanneer je veel goede trades doet kan je immers veel meer verdienen dan je dit ooit zou kunnen doen met een gewone betaalde baan. Tegenwoordig beleggen steeds meer mensen op de korte termijn wat mogelijk is geworden door brokers die online beleggen zonder commissies hebben ge├»ntroduceerd. 

Lijkt beleggen bij een broker je wat? Klik dan hier om brokers te vergelijken!

Aandelen vasthouden: dividend

Er zijn echter ook veel mensen die de aandelen vasthouden om er dividend op te verkrijgen. In dit geval spelen de bedrijfsresultaten op lange termijn een grote rol, aangezien het dividend dat uitgekeerd zal worden vaak afhankelijk is van de resultaten. Hoe onbekender het bedrijf, hoe hoger het risico, maar ook hoe groter de kans is dat je op korte termijn veel kan verdienen. Wel kan deze lange termijn methode je veel verlies opleveren wanneer het bedrijf failliet gaat, of wanneer de koers explosief daalt.

Wanneer je aandelen vasthoudt kan je vanzelfsprekend ook profiteren van toekomstige koersstijgingen, je krijgt dit geld echter pas zodra je het aandeel weer verkoopt. 

Welke methode?

Welke methode het best bij jou past hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Ik zou dan ook bekijken of je vooral op de korte of lange termijn wilt beleggen. Wanneer je gaat speculeren op dalingen of stijgingen op de korte termijn kan je het beste een online broker kiezen. Wanneer je voor het dividend gaat zal je de aandelen via de bank echt fysiek moeten kopen.

Uiteindelijk is de gulden tussenweg vaak een combinatie van een strategie gericht op de korte- en lange- termijn. Zelf handel ik bijvoorbeeld bij een broker op de korte termijn in aandelen en van de winst die ik hiermee behaal koop ik fysiek aandelen om een passief inkomen op te bouwen. Op die manier profiteer ik zowel van koersstijgingen als van dividenduitbetalingen.