Actuele koers zilver

Wanneer het relatief slecht gaat met de economie, stijgen de prijzen van de edelmetalen zilver en goud vaak enorm. De prijs is momenteel dan ook erg hoog, en mensen die hebben belegd in zilver zagen hun vermogen verdriedubbelen in enkele jaren tijd. Beleggen in zilver is dus hot, maar wat zijn de koersontwikkelingen en hoe komt de zilverprijs nu eigenlijk tot stand?

Koers zilver

zilvere muntDe koers van zilver verandert iedere seconde van elk dagdeel. De prijs die er voor een ounce zilver (ongeveer 30 gram) wordt gevraagd verschilt dan ook iedere dag. De prijs of koers wordt bepaald door het geheel van vraag en aanbod op de markt, waarbij een hoge vraag vaak zorgt voor een hoge prijs en andersom.

De koers van zilver is echter wat lastiger te bepalen dan die van bijvoorbeeld de bekende valutaparen. Bij valutaparen vergelijken we immers de waarde met een andere valuta, bij zilver is dit echter niet het geval. Wanneer we de koers van zilver bekijken wordt deze uitgedrukt in een bepaald aantal dollars waardoor niet alleen de waarde van zilver een rol speelt maar ook de waarde van de dollar tegenover de euro.

Actuele koers zilver

Drastische stijging

Waar zilver rond 2005 nog maar 14 euro per ounce waard was is het nu rond de 30 euro per ounce waard. Dit maakt het een interessante grondstof waarin steeds meer mensen beleggen.

Waarvoor wordt zilver gebruikt?

Vanzelfsprekend wordt zilver veel gebruikt voor sierraden in de vorm van kettingen en armbanden. Zilver komt echter ook steeds vaker voor in elektrische apparaten en medische apparatuur. Zilver is betrekkelijk eenvoudig te reinigen wat het een interessant materiaal maakt om dit soort nieuwe innovaties mee uit te voeren.

 

zilver_prijs_grafiek

Grafiek die de prijs van zilver de afgelopen tien jaar weergeeft.