Beleggen voor jongeren: jong beleggen is verstandig!

Wanneer je jong bent heb je veel aan het hoofd. Feestjes, een studie… maar juist wanneer je op jonge leeftijd begint met beleggen kan je een enorm bedrag opbouwen. Dit komt doordat je van één resource meer hebt dan wie dan ook: tijd! In dit artikel lees je precies hoe je het beste kunt beleggen wanneer je jong bent.

Hoe kan je het beste beleggen?

Strategie 1: flink spreiden

Wanneer je jong bent kan je ook met kleine bedragen een goede lange termijnstrategie inzetten. Dit komt doordat je volop kunt profiteren van het principe van samengestelde rente. Wanneer je één euro investeert en een rendement behaalt van tien procent op jaarbasis dan ontvang je het eerste jaar tien cent. Het jaar erop ontvang je ook tien procent over het behaalde rendement, dit kan over een periode van vele jaren flink aantikken.

Wanneer je bijvoorbeeld een bedrag van ongeveer 300 euro belegt per maand, dan ben je binnen 40 jaar miljonair bij een gemiddeld rendement van 8 procent. Laat 8 procent nou net het rendement zijn dat mensen de afgelopen 100 jaar gemiddeld hebben behaald!

Vanzelfsprekend zijn er ook slechtere perioden. Wanneer je in 2008 was begonnen met beleggen, dan had je niet direct een leuk rendement behaald. Het is daarom belangrijk om goed te spreiden over de tijd. Wanneer je iedere maand een vast bedrag inlegt, voorkom je dat je instapt op de top. Op die manier profiteer je dus van het gemiddelde rendement wat hoger ligt dan die van bijvoorbeeld een spaarrekening!

Tip: wil je leren hoe je het beste kunt spreiden? Lees dan dit artikel!

Waar beleggen voor jongeren?

Wanneer je strategie één gaat toepassen, is het verstandig om een partij te kiezen met lage transactiekosten. Je belegt vaak met kleinere bedragen en transactiekosten kunnen je resultaten flink drukken. Eén van de onderstaande partijen kan dan erg interessant zijn:

Flatex

Flatex is de perfecte partij voor jongeren. Dit komt doordat ze beleggen geheel gratis aanbieden. Een besparing van bijvoorbeeld twee euro per belegging lijkt misschien laag. Wanneer je echter rekening houdt met het principe van samengestelde rente, dan kan dit een enorm verschil maken. Je kan hier meer lezen of Flatex, of je kan de onderstaande knop gebruiken om direct een account aan te maken.

Flatex account openen

Flatex jongeren

DEGIRO

Ook DEGIRO is een goede partij om te beleggen. DEGIRO is één van de voordeligste partijen van Nederland. De transactiekosten liggen er laag en de software is eenvoudig te gebruiken. Je kan hier meer lezen over DEGIRO of je kan de onderstaande knop gebruiken om direct een account aan te maken:

DEGIRO account openen

  DEGIRO broker

Strategie 2

Veel jongeren houden ook wel van wat actie. Elke maand een vast bedrag inleggen in een vast mandje aandelen, kan een beetje saai worden. Gelukkig zijn er ook genoeg brokers alwaar je actief kunt handelen. Je kan beleggen bij dit soort brokers vaak al met een bedrag van honderd euro uitproberen.

Actief handelen werkt vaak via een zogenaamd derivaat. Een goed voorbeeld hiervan is de CFD. CFD’s maken het mogelijk om te beleggen met een hefboom. Hierdoor kan je met een klein bedrag toch een significant grote positie openen. Bovendien kan je ook inzetten op dalende koersen. Veel jongeren met interesse in beleggen kiezen dan ook voor een broker alwaar je actief kunt investeren.

Wil je ook de markt proberen te verslaan? Dan kan je actief aan de slag bij een broker als eToro. Bij eToro kan iedereen de mogelijkheden geheel gratis uitproberen door middel van een demo van $100.000. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account aan te maken (67% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's):

 eToro account openen

Tips om jong & succesvol te worden

Nu je weet waar en hoe je kunt beleggen wanneer je jong bent, is het nog handig om te leren hoe je kunt beleggen. Met deze tips zorg je voor een vliegende start!

Tip 1: financiën op orde

Voordat je kan beleggen, is het belangrijk dat je geld overhoudt. Hiervoor is het van belang dat je financiën op orde zijn. Als student geef je vaak veel geld uit aan allerlei luxeproducten. Dit is logisch en helemaal goed: je moet natuurlijk genieten van die tijd! Bedenk echter dat wanneer je echt rijk wilt worden, het belangrijk is dat je jezelf goede gewoontes aanleert.

Een belangrijke gewoonte is dan ook om eerst een goed overzicht op te stellen van je financiën. Een algemene regel is dat je ongeveer tien procent van je uitgaven kunt schrappen zonder dat het echt pijn doet. Wanneer je dit geld vervolgens gebruikt om iedere maand een klein bedrag te investeren, zorg je ervoor dat je in de toekomst een behoorlijk bedrag bij elkaar verzamelt.

Ook is het belangrijk om eens kritisch naar je schulden te kijken. Vooral creditcards brengen hoge rentekosten met zich mee. Voorkom daarom altijd dat je rood staat en los eerst al je grote schulden af voordat je gaat beleggen. Een eventuele uitzondering daarop is de studieschuld. De rente op de studieschuld ligt eigenlijk altijd zo laag, dat het zelfs aantrekkelijk is om het geld pas heel laat terug te betalen

Tip: het enige doel waarvoor het aantrekkelijk is om te lenen, is vastgoed.

Tip 2: stel een plan op

Ook als je jong bent, heb je een plan nodig. Je moet bedenken welke strategie je gaat toepassen. Voor veel mensen is een combinatie van de spreid- en actieve strategie een goede beslissing. Vervolgens moet je echter ook vaststellen hoe je gaat beslissen waarin je gaat beleggen. Hiervoor is het belangrijk om voldoende analyses uit te voeren.

Veel jongeren kiezen simpelweg aandelen van bedrijven die ze zelf cool vinden. Een aandeel Apple kopen omdat het merk zo cool is, is echter vaak niet de beste beslissing. Het is verstandiger om uitgebreide analyses uit te voeren. Je kan hiervoor kiezen uit één van de bekende analyses:

Tip 3: oefen en evalueer

Het is vervolgens belangrijk te blijven oefenen. Wanneer je actief handelt, kan je dit in het begin het beste doen door middel van een demo. Met een demo kan je alle beleggingsmogelijkheden heel precies simuleren. Wil je weten waar je beleggen gratis met een demo kunt uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop:

Demo's bekijken

Alleen oefenen is niet genoeg. Je zal echt moeten bijhouden hoe het gaat. Koop daarom een boekje en houd nauwkeurig bij wat de resultaten van de verschillende beleggingen zijn. Op die manier ontdek je of er manieren zijn waarop je de beleggingsresultaten verder kunt verbeteren

Conclusie: beleggen wanneer je jong bent

Juist als je jong bent, is beleggen één van de slimste dingen die je kunt doen. Je hebt enorm veel tijd waardoor je zelfs met kleine investeringen voor je pensioen miljonair kan worden. Hiervoor hoef je geen bijzonder moeilijke dingen te doen. Het openen van een account bij één van de vele brokers is geheel gratis en je kan de mogelijkheden zelfs met een demo uitproberen.

Het is dan ook erg slim om zodra je achttien bent, direct een beleggingsrekening bij een broker te openen. Op die manier zorg je ervoor dat er snel genoeg een moment is waarop je een groot vermogen beschikbaar hebt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen. Door te beleggen kan je ook flink wat geld verliezen. Door niet te beleggen, verlies je echter sowieso.