Investeren in goud, een gouden kans?

Door de aanhoudende nervositeit op de beurzen bereikt het goud de recordprijs van 1890 dollar, terwijl het einde van deze hausse nog niet in zicht is.  Daarnaast is de goudprijs gevoelig aan nieuws.  Teleurstellende macro-economische cijfers of geruchten die slecht nieuws bevatten zijn voldoende om de prijs verder de hoogte in te stuwen.  De verklaring hiervoor is te vinden in de reputatie van goud, dat als veilig beleggingsinstrument wordt beschouwd in onzekere tijden.  Maar is dit terecht?  Is het de moment om te investeren in goud?

Risico’s beleggen in goud

investeren in goudBeleggen in goud is verstandig wanneer er een indicatie is dat een verslechterde financiële situatie verwacht wordt.  Naarmate de situatie daadwerkelijk verslechtert, zullen meer beleggers goud aankopen waardoor de prijs verder stijgt. Op korte termijn valt er een aantrekkelijke resultaat te behalen door de stijgende goudprijs maar op lange termijn valt dit te betwijfelen.  De prijs blijft enkel stijgen zolang er beleggers zijn die geloven in een verslechterende situatie.  

Zodra de economische indicators verbeteren en het optimisme terugkeert zal de goudprijs een neerwaartse correctie ondergaan. Door de hoge prijs zal deze correctie drastisch zijn en verdampt er op korte termijn veel van de beurswaarde.  Dit proces zal versneld worden door de invloed van goudtrackers. De lage return on investment op lange termijn is een nadeel omdat goud in tussentijd ook geen intrest of dividend oplevert.  De return wordt dus enkel bepaald door de gerealiseerde meerwaarde. Het ontbreken van directe inkomsten maakt de correcte waardering van de goudprijs ook moeilijk.

Toch profiteren van een investering in goud?

Ondanks het feit dat goud geen dividend oplevert en dat er een grote kans bestaat op een neerwaartse correctie is het prima mogelijk om te profiteren van goud. Dit kan je doen door te handelen in goud bij een online broker. Bij een broker kan je namelijk profiteren van korte ritjes, zowel omlaag als omhoog. Wanneer je dan dus op het juiste moment geld investeert in goud kan je veel geld verdienen!

Bij brokers is het namelijk mogelijk om zowel long als short te gaan in de grondstof goud. Wanneer je long gaat koop je de grondstof en wanneer je short gaat verkoop je de grondstof. Doordat dit allebei mogelijk is kan je zowel bij stijgende als bij dalende goudkoersen geld verdienen. Iedere week gaat de goudprijs zowel omhoog als omlaag waarvan je kunt profiteren door korte ritjes nemen op de grondstof.

Investeren in goud verstandig?

Toch zijn er ook argumenten om investeringen in goud te onderbouwen. Zo is er de groeiende vraag naar goud uit China en Afrika die de prijs doet stijgen. Deze vraag is structureel en niet conjunctuurgevoelig. Daarnaast is de recordprijs uit 1980 nog niet behaald. In januari 1980 bedroeg de goudprijs 850 dollar( het equivalent van 2400 dollar op dit moment rekening houdend met de inflatie).  Het huidige prijsniveau ligt hier nog ver onder waardoor er nog voldoende groeipotentieel is. Daarnaast zal de goudprijs pas een duik nemen als de huidige situatie genormaliseerd is. 

Het is echter onmogelijk om te voorspellen wanneer dit het geval zal zijn. De eurocrisis is niet volledig bedwongen en de verminderde kredietwaardigheid van de Verenigde Staten toont aan dat de budgettaire problemen daar ook niet van de baan zijn. De implicaties van de besparingen op de economische groei zijn moeilijk te becijferen waardoor het niet onrealistisch is dat beleggers staatsobligaties de rug toekeren ten voordele van goud. Wel dient opnieuw opgemerkt te worden dat enkel de stijgende vraag een blijvend effect is en de andere factoren slechts op korte en middellange termijn invloed zullen hebben. Op lange termijn blijven aandelen interessanter, zeker nu deze vaak ondergewaardeerd zijn.