Investeren in edelmetalen

Edelmetalen worden al duizenden jaren door mensen gebruikt als geld of om er sierraden van te maken. In die periode hebben ze de gemoederen aardig bezig weten te houden en dat doen ze nog steeds. Ook tegenwoordig staat de monetaire rol van met name goud, weer op de voorgrond. Even dachten we dat die rol was uitgespeeld, maar niets is minder waar.

Goud blijkt nog steeds gezien te worden als een goede graadmeter voor de gezondheid van valuta. Dit wordt tegenwoordig weer fraai gedemonstreerd. De huidige monetaire verruiming, die van ongekende omvang is, heeft de goudprijs naar recordhoogte doen stijgen. Goud blijft schaars, maar valuta wordt in rap tempo bijgedrukt en wordt daardoor minder schaars. Hierdoor stijgt de waarde van goud ten opzichte van de waarde van de betreffende valuta.

In edelmetaal beleggen

gouden aardbolEdelmetalen zoals goud, zilver, platina en palladium zijn momenteel dus erg interessant voor beleggers. Door valuta om te zetten in deze edelmetalen beschermt men zich tegen geldontwaarding of inflatie. Daarnaast kan er natuurlijk ook flink verdiend worden aan de stijging van de goudkoers.

Bijvoorbeeld door te beleggen in edelmetaalmijnen of door met hefboomproducten (warrant, turbo of CFD) in edelmetalen te beleggen. Waar voor gekozen wordt hangt af van het doel van de belegger (koerswinst of bescherming van kapitaal) en het risico wat hij bereid is te lopen om dat doel te bereiken.

Fysiek edelmetaal kopen

Fysiek edelmetaal kopen wint in toenemende mate aan populariteit. Dit komt o.a. omdat beleggers de “papieren belofte” van bijvoorbeeld goud en zilver ETF’s niet meer vertrouwen. Het is namelijk publiek geheim dat deze ETF’s niet volledig gedekt worden door fysiek edelmetaal, maar voor een belangrijk deel in futures zitten. Dit is geen probleem zolang het financiële systeem goed blijft functioneren. Maar als dat systeem in elkaar klapt dan kan je beter echt fysiek edelmetaal bezitten.

Nu kun je natuurlijk zelf goud, zilver of een van de andere edelmetalen kopen en thuis bewaren op een veilige plek. Er zijn daarvoor verschillende handelaren waarbij je terecht kunt en waarbij je online je edelmetaal kan bestellen in de vorm van munten of baren. Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om goud, zilver en platina online te kopen en direct verzekerd op te laten slaan in professioneel beheerde kluizen. Een van de bedrijven die deze service aanbiedt in Nederland is Goldrepublic.

Edelmetaalmijnen en hefboomproducten

Het beleggen in edelmetaalmijnen en hefboomproducten zijn de meest risicovolle beleggingen. Als belegger moet je tegen de volatiliteit kunnen die dit met zich mee brengt. Hefboomproducten lenen zich over het algemeen meer voor de wat kortere termijn speculatie. Daarbij dient u als belegger bovenop de markt te zitten, zodat u snel kunt reageren. Edelmetaalmijnen kunnen erg volatiel zijn, maar ze kunnen zeer goed voor de wat langere termijn worden aangeschaft. Maar ook hier loont goede timing bij aan en verkopen.

Mogelijkheden genoeg dus, om te investeren in edelmetaal, als u die beslissing eenmaal hebt genomen. Het is dan alleen nog zaak om de, voor u, juiste vorm te kiezen.

Dit is een gastartikel van de redactie van Goudbelegger.com