Hoe werkt een beleggingsfonds?

Het deelnemen aan een beleggingsfonds is een veel voorkomende manier van beleggen. Bij een beleggingsfonds koopt u in feiten een deel van een beleggingsfonds die handelt in verschillende effecten.

Beleggingsfonds werking

beleggingsfonds1Hoe werkt het nou precies? Een fonds gebruikt uw geld en dat van anderen om te beleggen in bepaalde aandelen. Een beleggingsfonds heeft hiervoor specialisten in dienst.

Een beleggingsfonds belegt in verschillenden effecten. Hiermee proberen beleggingsfonds ervoor te zorgen dat het risico op verlies zo veel mogelijk wordt gespreid. Dit kan een beleggingsfonds omdat er wordt belegd met heel erg veel geld wat allemaal afkomstig is van andere mensen. Hierdoor kunt u makkelijk beleggen met een klein bedrag.
Vaak handelt een fonds in een bepaald thema, dit kan heel erg verschillen, het kan gaan over obligaties of over aandelen. Dit verschilt per beleggingsfonds heel erg veel. Hier moet u dus goed naar kijken als u gaat beleggen. Aandelen leveren namelijk meer op, maar daar zit ook meer risico aan vast.

Andere mogelijkheden

Daarnaast zijn er ook nog beleggingsfondsen die alleen beleggen in aandelen van bepaalde werelddelen zoals bijvoorbeeld Amerika, Aziƫ en Europa. Ook zijn er nog beleggingsfondsen die alleen beleggen in bepaalde sectoren zoals IT-fondsen en Bio-fondsen.
Als u belegt via een beleggingsfonds kunt u toch mee profiteren van het rendement van beleggen zonder er zelf veel tijd in te stoppen, alles wordt immers gedaan door specialisten.

Echter zitten er vaak wel kosten aan een beleggingsfonds. Dit zijn vaak instapkosten, uitstapkosten en soms een jaarlijkse bijdrage. Ook worden er soms transactiekosten in rekening gebracht, deze kunnen vaak flink oplopen.
Voor wie zijn beleggingsfondsen nou geschikt? Beleggingsfondsen zijn het meest geschikt voor mensen die een zakcentje over hebben en zelf geen tijd hebben om te beleggen. Dan kunt u het beste naar een beleggingsfonds gaan!