Hoe een aandeel beoordelen

In tegenstelling tot traders beleggen investeerders op lange termijn. De aandelen die aangekocht zijn blijven vaak jaren in het portfolio. Dit vereist een grondige beoordeling van het bedrijf om zeker te zijn dat de continuiteit niet in gevaar is, en het aandeel een mooie return kan opleveren. Niet elk aandeel is de moeite waard om in te investeren. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten bij de beoordeling opgesomd.

Waar let je op bij het beoordelen van een aandeel?

  • De financiële cijfers: is de onderneming stabiel & financieel gezond?
  • Keert het bedrijf met regelmaat dividend uit, of verdien je alleen geld door koersstijgingen?
  • Wat zijn de toekomstverwachtingen binnen de sector alwaar het bedrijf opereert? 

Beoordelen op de korte termijn

waarde aandeelVoordat we ingaan op het beoordelen van aandelen op de lange termijn besteden we even kort aandacht aan het beoordelen van een aandeel op de korte termijn. Wanneer je een zogenaamde trader bent verdien je geld door het snel kopen en verkopen van aandelen. Wanneer je op deze manier handelt zijn de financiële situatie, het dividendbeleid en de sector veel minder belangrijk. 

Op de korte termijn wordt de koers namelijk voornamelijk beïnvloedt door nieuwsfeiten en technische niveaus. Op de lange termijn zijn de gegevens die we verder in dit artikel bespreken echter meer van belang. 

De financiële situatie

Onderzoek steeds of het bedrijf liquide en solvabel is. Zo weet je of het bedrijf op korte en lange termijn zijn schulden kan terugbetalen. Indien dit niet het geval is, onderzoek ook steeds de achterliggende reden. Mogelijk is het een bedrijf in volle groei waardoor de liquiditeit vermindert, maar de solvabiliteit gegarandeerd is. De liquiditeitsproblemen lossen zich dan zelf op.

Al deze informatie is vervat in de jaarrekening en de balans. Deze zijn eenvoudig op te vragen, waarna er verschillende ratio's berekend kunnen worden. Deze ratio's geven meer informatie over de liquiditeit, solvabiliteit, cash flows en toegevoegde waarde van het bedrijf.  Het voordeel van ratio's is dat je hiermee verschillende boekjaren kunt vergelijken om te controleren of de financiële situatie is verbeterd of verslechterd.

Daarnaast vereenvoudigen ratio's het vergelijken van het bedrijf met concurrenten in dezelfde sector. Vergeet niet dat resultaten in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst maar hoogstens een indicatie. Volg daarom steeds nauwgezet de persberichten van het bedrijf en de voorspellingen van de sector.

Het dividendbeleid

Sinds de financiële crisis hechten investeerders weer meer waarden aan dividendaandelen.  Dit zijn aandelen waarbij er jaarlijks een dividend wordt uitbetaald. De return on investment van het aandeel bestaat dan niet enkel meer uit de meerwaarden door koersstijgingen.  Het uitkeren van een dividend kan een indicatie zijn van een gezonde financiële situatie.  

Het bedrijf maakt winst en heeft deze winst niet geheel nodig om de groei te financieren. In onzekere tijden waarbij koersstijgingen niet gegarandeerd zijn, zijn deze aandelen zeer gewaardeerd en daardoor overgewaardeerd.  Aandelen die elk jaar een dividend uitkeren zijn te vinden in defensieve sectoren, bijvoorbeeld de energiesector.

Situatie binnen de sector

Naast een beoordeling van het bedrijf zelf, moet ook de positie van het bedrijf binnen de sector bekeken worden.  Is het bedrijf een leider of een volger?  Is de vraag naar de producten stabiel?  Is er veel innovatie en worden nieuwe producten in een hoog tempo gelanceerd?  Kunnen nieuwe aanbieders de markt snel en goedkoop betreden?  

Al deze vragen bepalen de stabiliteit en de voorspelbaarheid van de bedrijfsresultaten. Zo kan er een beeld gevormd worden over de stabiliteit van de markt en de positie van het bedrijf in de toekomst. Zo kan het bedrijf bezig zijn aan een nieuw product waardoor ze marktaandeel gaan winnen, of kunnen ze moeilijke jaren doormaken vanwege de innovatie van een concurrent. Dit zal invloed hebben op de koers en de winst van het bedrijf, wat je resultaat kan beïnvloeden.