Wat is een hefboom en hoe werkt deze? – Beleggen

Wanneer je in derivaten gaat beleggen, kom je regelmatig de term hefboom of leverage tegen. Maar wat is een hefboom nu eigenlijk en hoe pas je een hefboom toe op je beleggingen? In dit artikel lees je alles over de toepassing van de hefboom bij beleggen.

Wat is een hefboom?

Een hefboom of leverage is een verhouding die aangeeft dat je met €1 een grotere investering uitvoert. Wanneer de hefboom op een aandeel bijvoorbeeld 1:10 is, dan betekent dit dat je een tien keer zo grote positie inneemt. Wanneer je €100 op je account hebt, koop je dan dus voor €1000 aan aandelen. In Nederland is de maximale hefboom voor de particuliere belegger 1:30.

Hefboom handleiding: wat leer je hier?

Hoe kan je een hefboom toepassen?

Je kan een hefboom toepassen bij een online broker. Vooral speciale CFD brokers maken het mogelijk om met een hoge hefboom te investeren. Het toepassen van de hefboom is in de praktijk erg eenvoudig. Je opent simpelweg een belegging die groter is dan het bedrag op je account. De hefboom wordt vervolgens automatisch toegepast.

Ben je op zoek naar een goede partij waar je met een hefboom kunt beleggen? Probeer dan hefboom beleggen uit bij eToro. Dankzij de aanwezigheid van een gratis demo kan je er flink mee oefenen:

eToro aanmelden

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je snapt nu ongeveer wat een hefboom is en hoe je deze kunt toepassen. Maar waarom staan brokers het je toe om een positie in te nemen met meer geld dan je eigenlijk hebt? Zou de broker daar niet geld op kunnen verliezen? Dit zou in theorie kunnen wanneer ze je toestaan om de positie open te houden wanneer er geen geld meer op je account staat. Dit is echter niet het geval.

Hefboom beleggen

Wanneer je niet meer voldoende geld op je account hebt, wordt je positie namelijk automatisch gesloten. Dit noemen we ook wel een margin call. De broker zal je vragen om meer geld bij te storten wanneer een margin call dreigt plaats te vinden. Wanneer je dit niet doet, worden de posities automatisch gesloten. Je verliest dan je volledige inleg.

Aan de hand van de hefboom kan je eenvoudig bepalen bij hoeveel verlies je een margin call kan verwachten. We laten dit zien aan de hand van drie voorbeelden:

 • Wanneer je geen hefboom gebruikt kan je geen margin call krijgen.
 • Gebruik je een hefboom van 1:2? Dan krijg je een margin call wanneer de koers met 50% daalt.
 • Gebruik je een hefboom van 1:20? Dan krijg je al een margin call wanneer de koers met 5% daalt.

De margin call zorgt er dus voor dat de broker geen geld verliest aan deze positie. Voor het verstrekken van de marge rekent de broker een beperkte financieringsrente. Deze wordt dagelijks berekend en staat vaak per effect aangegeven.

Winst en verlies

Maar hoe bereken je nu je winst en verlies wanneer je een hefboom toepast. Ook dit principe is vrij eenvoudig in de uitvoering. Een hefboom vergroot simpelweg het effect van koersbewegingen. Laten we kijken wat er gebeurt wanneer de koers met één euro stijgt bij verschillende hefbomen:

 • Gebruik je geen hefboom dan maak je simpelweg €1 winst.
 • Gebruik je een hefboom van 1:2 dan maak je €2 winst.
 • Gebruik je een hefboom van 1:20 dan maak je €20 winst.

Vanzelfsprekend snijdt het zwaard in twee richtingen. Wanneer de koers daalt kan je het volgende verwachten:

 • Gebruik je geen hefboom dan heb je een verlies van €1.
 • Gebruik je een hefboom van 1:2 dan maak je €2 verlies.
 • Gebruik je een hefboom van 1:20 dan maak je €20 verlies.

In de praktijk zorgt een hefboom er dus voor dat je winsten en verliezen flink uitvergroot worden. Wanneer je de hefboom laat toenemen, neemt zowel de potentiële winst als het potentiële verlies toe. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van beleggingen met een hefboom.

Welke hefboom kan je toepassen?

Om de particuliere belegger te beschermen, zijn er maximale hefbomen geïntroduceerd. Dit is opgelegd door wetgeving vanaf de Europese Unie.

 • 1:30 voor alle belangrijke valutaparen (EUR/USD, GBP/USD etc.)
 • 1:20 voor overige valutaparen, goud en bekende indexen (Dow Jones etc.)
 • 1:10 voor CFD’s op alle overige grondstoffen.
 • 1:5 voor andere indexfondsen en voor aandelen.
 • 1:2 voor cryptocurrencies.

Als je kan aantonen dat je een professionele handelaar hebt met veel ervaring, dan heb je de mogelijkheid om met een hefboom tot 1:300 te handelen. Hier zijn echter wel veel eisen aan verbonden. Vraag je broker om de specifieke voorwaarden.

Toegankelijkheid vergroten

Je kan een hefboom ook gebruiken om de toegankelijkheid tot verschillende beurzen te vergroten. Dit is vooral interessant wanneer je met een klein bedrag wilt beleggen. Stel een aandeel kost €1000 en je wilt maar €500 investeren dan kan je met een hefboom van 1:2 alsnog een positie openen op dit aandeel.

Een hefboom hoeft dus niet alleen gebruikt te worden voor het innemen van sterk speculatieve posities. Je kan een hefboom ook prima gebruiken om het mogelijk te maken om nieuwe markten te betreden.