Grondstoffen

In goud beleggen, hoe en wat?

In tijden van economische onzekerheid gaan veel mensen over tot het kopen van goud. Misschien wel de belangrijkste reden hiervoor is het verlies van het vertrouwen in de economie, de munt of de banken. Omdat goud naar verhouding juist erg waardevast is, vormt dit voor mensen met veel spaargeld op de bank juist een gezonde investering. Een andere belangrijke reden goud te kopen is eraan te willen verdienen door goudspeculatie. Beide redenen worden hieronder verder besproken.

Goud als financiële waarborg voor de toekomst

beleggen in goudVoor veel mensen staat goud kopen gelijk aan investeren in de toekomst. Heeft u flink wat spaargeld op de bank staan, dan is het immers niet zeker dat dit over een aantal of laat staan enkele tientallen jaren nog altijd evenveel waard zal zijn. Vooral nu ook Zuid-Europese schuldenlanden mede de waarde van de euro bepalen, is veel geld op de bank allesbehalve een verstandige financiële investering.

Goud daarentegen biedt veel meer zekerheid. Zo is het bijvoorbeeld niet onderhevig aan instortende wisselkoersen of economisch wanbeleid van bepaalde lidstaten. Ook zijn failliet gaande banken niet van toepassing aangezien goud niet op de bank staat. Mocht er een grote economische crisis komen, dan zal goud bovendien altijd in te wisselen zijn tegen andere valuta. Goud kopen om uw spaargeld en dus uw toekomst veilig te stellen, is daarom zeker geen onverstandige zet.

Goud kopen om te speculeren

Een tweede belangrijke reden dat mensen goud kopen is om eraan te verdienen. In tijden van economische crisis stijgt de waarde van goud namelijk bijna zo goed als altijd, terwijl in tijden van economische stabiliteit of voorspoed de waarde juist weer iets kan dalen. Door op het juiste moment goud te kopen en weer te verkopen, kan er zo dus geld verdiend worden aan deze goudspeculatie. Behalve de aanschaf van lastig verhandelbare gouden baren of munten, is het ook mogelijk goud te bezitten onder contract.

In dat geval ligt uw goud door middel van een trustfonds bewaakt in kluizen in bijvoorbeeld Zürich of New York. Ook is het mogelijk eigenaar te worden van goud dat nog in een goudmijn ligt. Het voordeel van dit soort contracten op goud is dat ze makkelijker en sneller te verhandelen zijn dan fysiek goud, wat het erg geschikt maakt voor speculatie. Het nadeel is uiteraard dat u het goud niet fysiek in bezit heeft en u juist wel weer afhankelijk bent van bedrijven en instanties. Goud kopen voor speculatie zal dus heel andere beweegredenen kennen dan goud kopen om uw toekomst veilig te stellen.

In het kort gezegd echter, kan goud kopen zeker interessant zijn. Heeft u spaargeld op de bank en weet u niet zeker of dit over vele jaren nog wel genoeg waard zal zijn, dan is investeren in goud een aanlokkelijk alternatief om te overwegen. Wilt u juist extra geld verdienen met de aanschaf en verkoop van goud, ook dan is het aan te raden u eens verder in goud te verdiepen.