De beste manier om in grondstoffen te beleggen

Wil je beleggen in grondstoffen? In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren waarop je in grondstoffen kunt beleggen, vervolgens kan je zelf beslissen welke methode je het meest praktisch lijkt. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je nu eigenlijk kunt beleggen in grondstoffen.

Hoe kan je het beste in grondstoffen beleggen

De beste voordeligste manier om in grondstoffen te handelen is door gebruik te maken van een online broker. Met een online broker kan je in alle populaire grondstoffen handelen: denk hierbij onder andere aan tarwe, graan, olie, goud, zilver en platina. Bij een online broker bepaald het verschil tussen de prijs waarop je een grondstof koopt en een grondstof verkoopt het uiteindelijk resultaat: de grondstof wordt nooit daadwerkelijk thuisbezorgd. 

Klik hier om een gratis (demo) account te openen bij een broker.

EFT grondstoffen of aandelen?

grondstoffen beleggenOp de grondstoffenmarkt zijn EFT’s erg populair. EFT’s of ook wel exchange traded funds zijn bedrijven die binnen een bepaalde sector beleggen. Wanneer je besluit om te investeren in een EFT moet je er rekening mee houden dat je investeert in het bedrijf en niet direct in de grondstof waarmee de bedrijven handelen. Kortom: doet het bedrijf het goed dan verdien je geld, doet het bedrijf het slecht dan verlies je geld.

Je kunt naast EFT's ook direct beleggen in bedrijven die zich bezighouden met de exploitatie van bepaalde grondstoffen. Dit kan je doen door aandelen in het betreffende bedrijf te kopen. Wanneer je bijvoorbeeld indirect in aardgas wilt beleggen kan je besluiten om aandelen Shell te kopen. 

Grondstoffen daadwerkelijk kopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een grondstof werkelijk te kopen. Je kunt grondstoffen kopen bij verschillende websites, en wanneer je de grondstof daadwerkelijk in handen hebt ben je zekerder van dit effect. Wanneer de grondstof immers in waarde daalt blijft hij van jou en krijg je niet direct last van een margin call. Wel moet je er rekening mee houden dat deze methode eigenlijk alleen bij edelmetalen goed werkt: aardolie of graan opslaan in je huis gaat immers niet zo gemakkelijk.

Beleggen in grondstof futures contracten

Beleggen in grondstoffen via futures is erg risicovol, en wellicht zelfs gevaarlijker dan beleggen in aandelen. Futures reageren immers op iedere omstandigheid: het weer en de oogst spelen een belangrijke rol bij landbouwfutures en de kleinste koerswijziging kan het volledige verlies van je positie betekenen. Tegenover dit hoge risico staat vanzelfsprekend ook een hoog (potentieel) rendement. 

Beleggen in goud, zilver en olie via een online broker

Deze grondstoffen zijn het populairst op de wereldmarkt en kunnen vaak direct verhandeld worden op de markt door middel van een tool. Bij verschillende Forex brokers als Plus 500 of Markets.com kan je beleggen in CFD's op deze grondstoffen waarna je niet direct de fysieke eigenaar bent; de koersverschillen bepalen hoeveel winst of verlies je maakt.