Griekse obligaties: een mooie investering?

De rente op Griekse staatsobligaties blijft maar stijgen. Momenteel staat de rente voor een obligatie met een duur van één jaar rond de duizend procent en een tienjarige obligatie kent een interestpercentage van ongeveer veertig procent. Dit zijn reusachtige percentages, zeker wanneer we ze vergelijken met de interest op Nederlandse obligaties die slechts enkele procenten bedraagt. 


Griekse obligaties: een mooie investering?

obligatie_Griekenland_1_jaarTheoretisch gezien zouden Griekse obligaties dan ook een erg mooie investering vormen. Immers, met een interestpercentage van duizend procent zou u uw eigen vermogen binnen een jaar kunnen vertienvoudigen. Toch dumpen banken en grote financiële instanties hun Griekse waardepapieren massaal en dat is natuurlijk niet zonder reden.


Ponzi schema

Griekse obligaties werken momenteel via het ponzi schema. Wat is een ponzi schema? Wel, bij een ponzi schema worden er onrealistische rendementen belooft aan investeerders waarbij de interest in de eerste instantie gewoon uitbetaald wordt. De rentepercentages worden vergoed via de nieuwe investeringen gedaan door toetreders, uiteindelijk stort de piramide echter in doordat er niet meer genoeg nieuwe investeerders toetreden om alle interest uit te betalen.


Griekenland en het uitbetalen van obligaties

ponzi_schemaNatuurlijk kan Griekenland vergelijkbare hoge interestpercentages uiteindelijk niet meer ophoesten. Momenteel gebruikt het land de uitgegeven leningen vooral voor het aflossen van andere openstaande leningen, op die manier neemt de schuldenlast verder toe zonder dat er geld beschikbaar is om verbeteringen door te voeren. Met dusdanige hoge interestpercentages is het voor een land dan ook onmogelijk om op een normale manier het vermogen bijeen te krijgen wat nodig is voor het oplossen van een vergelijkbare

economische crisis

En Europa?Toch zijn er veel hedgefondsen die obligaties kopen met de hoop om een uitbetaling te redden. Het kan natuurlijk een leuke gok zijn, maar meer is het niet. Wellicht weet Europa Griekenland lang genoeg boven water te houden waardoor het mogelijk is om de uitbetaling van interest op de obligatie te ontvangen. Een gewaarschuwd man telt echter voor twee: Griekenland is failliet, het duurt alleen nog even voordat we het allemaal doorhebben.