Goedkoop beleggen in goud

In tijden van inflatie en recessie stijgt de waarde van verschillende metalen. Wanneer geld immers steeds minder waard wordt, kunnen goud en zilver garanties bieden voor de toekomst. Wanneer we de actuele goudprijs dan ook vergelijken met die van enkele jaren terug zien we een verviervoudig van de waarde. Ook als particulier kan je profiteren van de vlotte koersschommelingen: in dit artikel bekijken we hoe je dit kunt doen.

Goud fysiek kopen?

Wanneer je van plan bent om op de lange termijn in goud te beleggen moet je het fysiek kopen. Dit betekent dat je het volledige bedrag dat het metaal waard is moet betalen. Wanneer je goud echter fysiek koop loop je meer risico: door de hoge waarde is de kans op diefstal groot, de kosten bij de verkoop liggen hoog en wanneer de goudprijzen inzakken maak je veel verlies.

Gelukkig is er een betere & goedkopere manier om goud te kopen. Dit kan je doen door middel van een CFD of contract for difference.

CFD of contract for difference

goudWanneer je als consument toch wilt profiteren van de koersschommelingen van goud kan je gebruik maken van de zogenaamde CFD’ s of contract for differences. Wanneer je bijvoorbeeld goud koopt ben je niet de fysieke eigenaar en hoef je niet het volledige bedrag in te leggen: een marge met een hefboom van één om twintig is bijvoorbeeld al voldoende om een ounce goud of meer te kopen met een minimale inzet. Hierdoor kan je niet meer verliezen dan je inzet terwijl je toch kunt profiteren van koersschommelingen.

Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. Wanneer goud momenteel 1500 euro per ounce zou kosten en je gebruik maakt van een hefboom van 1:20 heb je slechts 1500/20 = 75 euro nodig om een ounce goud te kopen. Je profiteert in dit geval echter wel gewoon van de volledige koersstijging! Beleggen met een hefboom in goud is dus een stuk goedkoper!

Beleggen bij een broker

Hierbij moet je gebruik maken van een zogenaamde broker. Bekende brokers alwaar je in goud kunt handelen zijn Plus 500 en Markets. Deze aanbieders berekenen geen commissie en hebben een hoge hefboom waardoor je met weinig geld veel kunt investeren. Wel moet je een nachtpremie voor open posities te betalen wat het risico van de broker moet dekken, je bent immers niet de fysieke eigenaar van het object en het is de broker die het geld voorschiet. Uiteindelijk is beleggen in goud op deze manier veel goedkoper.

Long en short gaan

Door slim posities te openen en orders te plaatsen op de juiste momenten kan je veel geld verdienen met goud. Je kunt door long te gaan geld verdienen door koersstijgingen en door short te gaan geld verdienen door koersdalingen. Wanneer je vervolgens de laagste en hoogste waarde van de vorige dag bestudeert en op die manier een order plaatst met een automatische verkoop bij een bepaald bedrag aan winst of verlies kan je leuke bedragen verdienen. Toch is het verstandig om te beginnen met kleine beleggingen om te oefenen. Laten we een voorbeeld naar voren brengen van een belegging in goud, hierbij gebruiken we de huidige prijs aangeboden door Plus 500:

prijs goud

Laten we eerst eens kijken hoe duur beleggen in goud is: dit kunnen we berekenen door de aanschafprijs af te trekken van de short prijs, dit komt neer op 0,6 per ounce goud of (0,6/1597,05)X100%=0,04 procent aan transactiekosten! Dat beleggen in goud via een online broker erg goedkoop is moet nu wel duidelijk zijn! Maar wat gebeurt er wanneer we goud kopen voor 1000 euro met een hefboom van 1:10? We kopen dan (1000X10)/1597= 6 ounces goud en wanneer de koers vervolgens met 2 procent stijgt verdienen we (0,02X1597)X6=191 euro wat neer komt op een rendement van ruim 19 procent!