Gemiddeld rendement: hoeveel is realistisch?

Elke belegger streeft natuurlijk naar een zo hoog mogelijk rendement. Maar wat is nu eigenlijk een realistisch rendement? Wanneer je consistent elk jaar je geld verwacht te verdubbelen, moet je je verwachtingen wellicht wat naar beneden bijstellen. Maar wat is nu eigenlijk wel het gemiddelde rendement? En met welke belegging behaal je het hoogste gemiddelde rendement? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een realistisch rendement?

Het is erg lastig om een realistisch rendement vast te stellen. Dit komt doordat het rendement per jaar op de meeste beleggingen sterk schommelt. Tijdens het crisisjaar van 2008 daalden aandelen bijvoorbeeld gemiddeld 40%. In de jaren daarop stegen de aandelen echter weer tientallen procenten per jaar. De variatie ligt dan ook erg hoog.

In het artikel gaat we voor het gemiddelde rendement uit van het rendement dat je over een langere periode zou behalen. Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk om alleen tijd te investeren dat je een langere tijd kunt missen. Op die manier zorg je ervoor dat je daadwerkelijk kunt profiteren van het gemiddelde rendement.

Wat wil je weten?

Gemiddeld rendement berekenen

Je kan eenvoudig het gemiddelde rendement op een belegging berekenen. Hiervoor moet je eerst vaststellen hoeveel geld je hebt geïnvesteerd. Vervolgens bekijk je op welke manier je rendement behaalt. Je kan rendement behalen door waardestijgingen en door tussentijdse betalingen.

Bij aandelen bestaat je rendement bijvoorbeeld uit prijsstijgingen van het aandeel en winstuitkeringen in de vorm van dividend. Tel deze waarden bij elkaar op en deel het door het bedrag dat je geïnvesteerd hebt. Op die manier zie je direct wat je gemiddelde rendement is geweest.

gemiddelde rendement beleggen

Laten we dit kort toelichten aan de hand van een voorbeeld. Je hebt een aandeel gekocht voor één euro. Aan het einde van het jaar is het aandeel één euro en tien cent waard. Het rendement op je aandeel bedraagt 10%. Het bedrijf keert echter ook vijf cent dividend uit per aandeel. Dit is nog eens vijf procent aan rendement. Het totale rendement op je investering bedraagt dan 15%.

Doe dit vervolgens voor alle investeringen die je hebt openstaan en bereken hier het gemiddelde van. Op die manier zie je direct wat je gemiddelde rendement is geweest. Gelukkig worden deze cijfers bij veel beleggingsrekeningen automatisch berekend.

Wat is het gemiddelde rendement op aandelen?

Het gemiddelde rendement op aandelen ligt tussen de zes en acht procent. Er zijn verschillende manieren waarop je het rendement kunt berekenen en het exacte getal waar je op uitkomt, hangt af van de tijdsperiode die je selecteert. Wanneer je een gemiddeld rendement van 6 tot 8 procent op jaarbasis wilt behalen, is het belangrijk dat je op de juiste manier belegt.

Een goede manier om te beleggen is het periodiek inleggen van een bepaalt bedrag. Discipline is dan erg belangrijk. Bij tegenvallers moet je niet direct uitstappen. Juist op die momenten moet je consistent doorgaan met geld storten, aangezien er dan veel koopjes op de loer liggen. Door constant periodiek geld te storten schakel je de variantie zoveel mogelijk uit en behaal je een gemiddeld rendement.

Op de lange termijn lijken aandelen één van de best renderende beleggingen die je kunt kiezen. Over de afgelopen honderd jaar deden aandelen het beter dan andere beleggingsvormen. Ze verslaan obligaties bijvoorbeeld en het rendement op spaargeld komt er niet eens bij in de buurt.

rendement aandelen

Realistisch rendement op vastgoed

Een andere populaire belegging is vastgoed. Het gemiddelde rendement op vastgoed bedraagt 4-8%. In de praktijk kan het rendement echter sterk wisselen afhankelijk van de periode. Na de kredietcrisis van 2008 zag je bijvoorbeeld een sterke daling van de huizenprijzen. Nadat de bodem in zicht kwam, zijn de prijzen juist flink gestegen. Het rendement op de waarde van een huis of kantoor, hangt dan ook sterk af van het moment waarop je het pand koopt.

Het toenemen van de waarde is echter niet de enige manier waarop je een positief rendement kunt behalen met vastgoed. Veel mensen kopen bijvoorbeeld een tweede huis om deze vervolgens te verhuren. Je ontvangt dan rendement in de vorm van huurinkomsten. Het gemiddelde rendement op huur ligt vaak op een paar procent op jaarbasis. Natuurlijk moet je hier wel kosten voor het onderhoud vanaf trekken.

Je hoeft overigens niet een heel huis te kopen om in vastgoed te beleggen. De meeste mensen stoppen hun geld in een fonds en spreiden op die manier hun geld over verschillende vastgoedprojecten. Op die manier verlaag je het risico op een groot fiasco met één specifiek pand. Je kan eenvoudig in vastgoedfondsen beleggen bij een online broker.

vastgoed beleggen

Wat is het gemiddelde rendement van de AEX?

De AEX is de bekendste beursgraadmeter van Nederland. De AEX bevat een mandje van de 25 grootste, beursgenoteerde ondernemingen van Nederland. Het gemiddelde rendement van de AEX over een periode van X jaar bedroeg X euro. Hieronder zie je ook het gemiddelde rendement van de AEX in de laatste jaren:

  • 2015: 4%
  • 2016 : 9%
  • 2017: 13%
  • 2018: -10%
  • 2019:

Gemiddelde rendementsmethode

De gemiddelde rendementsmethode is een eenvoudige manier van het berekenen van het rendement van bijvoorbeeld een aandeel. Je telt dan het behaalde rendement van elk los jaar bij elkaar op en je deelt dit door het aantal jaren.

Wel moet je opletten met deze methoden. Een bedrijf dat tien jaar achter elkaar 10% rendement behaalt en een bedrijf dat alleen in het laatste jaar 100% rendement behaalt komen volgens de gemiddelde rendementsmethode op dezelfde waarde uit. In de praktijk is het eerste bedrijf echter veel interessanter. Je kan het rendement immers opnieuw investeren waardoor je veel meer dan 100% rendement kunt behalen.

En hoe zit het met obligaties?

Ook obligaties zijn een populaire investering. Het gemiddelde rendement op staatsobligaties bedraagt zo’n 3-5% en op bedrijfsobligaties zo’n 4-7%. Het rendement op staatsobligaties ligt doorgaans lager. Dit is vrij eenvoudig te verklaren.

Overheden zijn over het algemeen stabieler en betalen de initiële som eerder terug. De kans op het verliezen van je geld ligt dan ook lager bij staatsobligaties. Rendement is de beloning die je ontvangt voor het risico dat je neemt. Logischerwijs betalen staatsobligaties dan ook minder uit.

En het rendement op derivaten?

Je kan ook actief speculeren op bijvoorbeeld aandelen door middel van derivaten. Derivaten zijn speciale effecten waarmee je kunt inzetten op koersdalingen en koersstijgingen op de korte termijn.

Het gemiddelde rendement hierop is lastig vast te stellen. Veel mensen verliezen behoorlijke bedragen. Wanneer je geen idee hebt wat je doet, kan je zelfs je volledige inleg verliezen. Het rendement op derivaten kan echter ook erg hoog uitpakken. Wanneer je een hefboomproduct goed inzet kan je op één belegging een rendement behalen van tientallen procenten.

Het is door de grote variatie jammer genoeg niet mogelijk om duidelijkheid te geven over het realistische rendement op derivaten.

Realistisch rendement op vermogen

Je vermogen is de combinatie van alle bezittingen die je hebt. Sommige mensen hebben alleen maar schulden. Bij andere mensen bestaat het vermogen uit een combinatie van bijvoorbeeld aandelen, huizen en obligaties. Wat een realistisch rendement op je vermogen is, hangt dan ook sterk af van je uitgangspositie.

Over het algemeen is het voor jongere mensen eenvoudiger om een hoog, realistisch rendement te behalen dan voor oudere mensen. Dit komt doordat jonge mensen vaak een langere tijdshorizon hebben. Hierdoor kan je langer wachten bij een economische dip en in risicovollere (maar vaak belonende) effecten investeren.

Wil je weten wat het gemiddelde rendement op je vermogen zou kunnen zijn? Maak dan een afspraak met een vermogensbeheerder of een financiële planner. Die kunnen samen met jou om de tafel gaan zitten om te kijken wat mogelijk en realistisch zou kunnen zijn.

Je reële vermogen

Vergeet bij het berekenen van je gemiddelde rendement, niet rekening te houden met de inflatie. Inflatie is het proces waarbij de prijzen van goederen en diensten toenemen over tijd. De gemiddelde inflatie in Nederland bedraagt 2-4%. Dit betekent dat je met een rendement onder de waarde van de inflatie er niet op vooruit gaat.

Er is dan ook een groot verschil tussen het absolute en reële rendement. Met een rendement van één procent lijkt het erop dat je vooruit gaat. Wanneer de inflatie echter twee procent bedraagt, kan je met dit rendement in de toekomst minder kopen. Je koopwaarde of je reële vermogen daalt dan dus.

inflatie Nederland

Concluderend

Het is belangrijk om te onthouden dat gemiddelde rendementen niets meer zijn dan cijfers uit het verleden. Natuurlijk vergroot je je kans op succes wanneer je rekening houdt met bestaande patronen en gebeurtenissen uit het verleden.

Er is bij beleggen echter geen zekerheid. Daarom is het lastig om vast te stellen wat het gemiddelde rendement over de komende tien of twintig jaar zal zijn. Waarschijnlijk ligt het rendement op de lange termijn op aandelen ook weer hoger dan op je spaarrekening, maar met zekerheid kunnen we dit niet zeggen.