Bestaat er een gegarandeerd rendement?

Sommige bedrijven beloven beleggers een gegarandeerd rendement van 10 procent of meer. Bestaat gegarandeerd rendement eigenlijk? En waar moet je op letten bij rendementsprognoses?

De risicovrije rente

Beleggers spreken vaak van risicovrije rente. Dit is de rente die wordt geboden op de minst risicovolle belegging: een staatsobligatie van de overheid. De kans dat de Nederlandse overheid omvalt en haar verplichtingen niet meer nakomt is nihil.

Belangrijk: zelfs staatsobligaties zijn niet zonder risico! Een overheid kan failliet gaat en de koers van een obligatie kan dalen.

Is er sprake van een gegarandeerd rendement?

Sommige aanbieders zeggen een gegarandeerd rendement aan te bieden. Wanneer dit rendement boven de zogenaamde risicovrije rente ligt, dan kan dit eigenlijk helemaal niet. Met een beetje gezond verstand kan je al snel tot deze conclusie komen. Want waarom zou een partij je een gegarandeerd rendement aanbieden boven de risicovrije rente? Ze zouden dan makkelijk minder rente kunnen vragen.

Rente of rendement is immers de vergoeding voor risico. Wanneer er geen risico is, kunnen ze een lager rendement aanbieden.

Zijn gegarandeerde beleggingen onbetrouwbaar?

Vaak wordt het woord gegarandeerd gebruikt als marketingslogan. Het klinkt natuurlijk mooier om gegarandeerde rendementen aan te bieden dan potentiƫle rendementen. Wanneer je dit lees moet je de tekst dan ook met een korreltje zout nemen. Bij het woord gegarandeerd is het in ieder geval belangrijk om extra waakzaam te zijn.

Doe uitgebreid onderzoek naar de exacte afkomst van de belegging. Ga ook na of de belegging onder toezicht staat van de AFM. Wanneer dit niet het geval is loop je extra risico. Wanneer je je geld overmaakt naar een oplichter heb je een gegarandeerd verlies in plaats van een gegarandeerde winst. Houd dit in je achterhoofd!