Flatex betrouwbaarheid – uitgebreide en eerlijke review!

Flatex brengt een nieuwe trend naar het beleggingslandschap: gratis beleggen! Wij Hollanders staan natuurlijk wel open voor gratis dingen. Toch roept het woord gratis ook de nodige twijfels op. Want is een gratis broker wel echt betrouwbaar? Wij waren net zo benieuwd als jou en zochten het uit. In deze uitgebreide review lees je alles wat je moet weten om te bepalen wat de betrouwbaarheid is van Flatex.

In het kort: Flatex

Uit onze bevindingen is gebleken dat Flatex inderdaad 100% gratis is. Er zijn geen nare verborgen kosten en nadat je een account hebt geopend (wat best wel even duurt), kan je direct aan de slag met het verhandelen van gratis aandelen. Verwacht geen uitbundige, geavanceerde software bij Flatex. Hiervoor kan je het beste een externe partij inschakelen. Wel kan je Flatex gebruiken om flink op je transactiekosten te besparen.

Beleggen bij Flatex

The good…

 • Gratis beleggen blijkt ook echt helemaal gratis: er zijn geen transactiekosten.
 • Flatex is erg betrouwbaar, je geld staat er net zo veilig als bij andere brokers.
 • De software is eenvoudig te gebruiken, de mogelijkheden spreken voor zich.
 • Flatex heeft een professionele en betrouwbare klantenservice.

The bad…

 • Het vinden van een specifiek effect kan wat minder omslachtig.
 • Het openen van een account is net wat lastiger dan nodig.
 • De analysemogelijkheden binnen de software zijn erg beperkt.
 • Je kan niet in opties handelen bij Flatex.

Flatex aanmelden

Wat wordt er besproken in deze review?

Hoeveel kost beleggen bij Flatex?

We hebben alle kleine lettertjes op de site uitgebreid doorgepluisd. Gelukkig heeft Flatex geen gemene bepalingen toegevoegd waardoor gratis beleggen toch een stuk duurder wordt. Het openen van een transactie bij Flatex is dus echt helemaal gratis. In tegenstelling tot bij veel andere brokers kan je dus gratis fysieke aandelen kopen. In welke producten kan je nog meer gratis handelen bij Flatex?

 • Verschillende indexfondsen
 • Obligaties
 • Turbo’s
 • CFD’s

Toch moet je net zoals bij andere brokers wel blijven opletten. Rood staan is namelijk een dure grap. Met een rente van bijna 8 procent zie je rendementen dan snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook voor het wisselen van valuta betaal je een opslag. Deze bedraagt echter 0,004 wat erg beperkt is.

Hoe kan Flatex gratis zijn?

Je vraagt je misschien af hoe Flatex gratis kan zijn. Dit komt doordat het bedrijf gevestigd is in Duitsland. In Duitsland geldt er geen provisieverbod. Hier maakt de broker gebruik van. De broker zet zijn orders namelijk af binnen Tradegate. Tradegate is een kleinere exchange dan bijvoorbeeld Euronext. Voor het wegzetten van de order ontvangt Flatex vervolgens een geringe commissie.

Tradegate in de praktijk

Bij elke exchange betaal je een zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Een aandeel kan bijvoorbeeld verkocht worden voor €10,05 en gekocht worden voor €9,95. De spread bedraagt dan €0,10 per aandeel. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het Tradegate platform en daaruit bleek onder andere het volgende:

 • De spreads tussen Flatex en bijvoorbeeld DEGIRO zijn vrijwel gelijk.
 • In de avond kan de spread bij Flatex oplopen en is handelen dus duurder.
 • Het volume binnen Tradegate is een stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld Euronext.

Wat zijn de gevolgen van deze bevindingen? Wel, je kan Flatex het beste niet gebruiken buiten de openingstijden van een beurs. Ook is het verstandig om altijd een limiet in te stellen zodat je je aandelen niet plotseling voor een veel hoger bedrag aanschaft. Wanneer je rekening houdt met deze aspecten zit je wel goed bij deze broker!

Tip: open ook een account bij DEGIRO voor als je buiten de normale handelsuren wilt beleggen.

Hoe werkt de software?

Bij Flatex heb je verschillende software pakketten. Laten we kijken wat de mogelijkheden zijn.

Het WebFiliaal

Het WebFiliaal wordt gebruikt voor de fysieke handel in bijvoorbeeld aandelen. Je kan hier eenvoudig zoeken naar verschillende aandelen. Een duidelijk overzicht van alle beschikbare effecten ontbreekt jammer genoeg.

Het openen van een positie binnen het WebFiliaal verloopt vrij eenvoudig. Je drukt nadat je het effect hebt gevonden simpelweg op kopen en je kan de gegevens van je order invoeren. Belangrijke opties zoals het gebruik van een limiet en een stop order zijn allemaal van de partij.

Wel is het jammer dat je met het WebFiliaan eigenlijk geen analyses kunt uitvoeren. Het is dus aan te raden om hier een extern softwarepakket voor te gebruiken.

Flatex WebFiliaal

CFD platform

Je kan bij Flatex ook aan de slag met CFD’s. Met deze derivaten kan je inspelen op stijgingen en dalingen van de koers van bijvoorbeeld het aandeel. Het is met CFD’s mogelijk om een hefboom in te zetten en je kan ook speculeren op een dalende koers.

Het CFD platform is een stuk uitgebreider dan het WebFiliaal. Zo kan je bijvoorbeeld op grafieken tekenen en ook kan je gebruik maken van verschillende indicatoren.

Voor een daghandelaar zijn de mogelijkheden wellicht nog niet uitgebreid genoeg. Wanneer dit het geval is kan je een ander softwarepakket downloaden en je orders vervolgens bij Flatex uitvoeren.

Flatex CFD software

Mobiele applicatie

Je kan bij Flatex ook via je mobiele telefoon beleggen. Je kan hiervoor hun mobiele applicatie downloaden. Met de app kan je eenvoudig onderweg aandelen kopen en verkopen. Met de mobiele applicatie kan je vanzelfsprekend geen complexe analyses uitvoeren, maar de app doet wat hij zou moeten doen.

Hoe betrouwbaar is Flatex?

Bij een buitenlandse partij vraag je je eerder af of alles wel betrouwbaar is. Natuurlijk hebben we alles goed nagetrokken, en de betrouwbaarheid bij Flatex is dik in orde. Je hebt bij de broker Flatex dan ook niet te maken met een nieuwe partij. Het bedrijf is al langer actief als broker in Duitsland en heeft enkele indrukwekkende resultaten neergezet:

 • Het bedrijf heeft in totaal 80 miljoen transacties uitgevoerd.
 • Het bedrijf bedient meer dan 275.000 klanten.
 • In totaal beheert het bedrijf 11 miljard euro aan effecten.
 • Het bedrijf beheert meer dan 1 miljard een tegoeden van klanten.
 • Al actief als broker in Duitsland sinds 2006.

Dat zijn getallen waar je u tegen zegt! Grote getallen zeggen echter nog niets over de veiligheid van je geld. Piramideschema’s hebben dit in het verleden al eerder bewezen.

Hoe veilig staat je geld?

Bij Flatex kan je veilig geld storten. Het bedrijf staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder (BaFin). Flatex zal niet snel onder toezicht komen bij de AFM gezien het Nederlandse provisieverbod.

Geld dat je stort bij Flatex valt onder het garantiedepositostelsel. Je kan dus tot €100.000 storten zonder dat je bang hoeft te zijn voor het faillissement van de broker.

Fijn om te weten is ook dat Flatex je aandelen niet zal uitlenen aan andere partijen. In Nederland is dit toegestaan, maar in Duitsland is het verboden.

En de klantenservice?

Krijg je een Duitse, bejaarde dame aan de telefoon wanneer je het nummer draait? Het antwoord op deze vraag is gelukkig nee. Ik heb de klantenservice enkele keren uitgeprobeerd. Er was geen wachtrij en ik kreeg vaak binnen een minuut iemand te spreken. Het probleem werd ook snel en kundig opgelost.

Het is fijn dat Flatex heeft geïnvesteerd in een Nederlands support team. Op die manier kan je altijd in je eigen taal over je financiën praten. Bij geldzaken is dat wel zo prettig.

Flatex team

Het team achter de Nederlandse tak van Flatex

Hoe werkt het openen van een account?

Het openen van een account is een vrij lang proces. Dit komt doordat er allerlei persoonlijke gegevens moeten worden gevraagd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je adresgegevens. Flatex zal al je gegevens verifiëren om na te gaan of je geen geld witwast of andere illegale praktijken uitvoert. Het insturen van deze gegevens is bij bijna iedere broker nodig voordat je kunt beginnen met beleggen.

Flatex maakt echter nog een extra stap door je identiteit ook digitaal te controleren. Dit doen ze via een special dienst waarbij je moet worden gebeld. Ik heb het proces doorlopen en dit gaat vrij eenvoudig. Het verificatie proces is jammer genoeg wel in het Engels. Je moet tijdens de verificatie meerdere taken uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten zien van je paspoort en het beantwoorden van enkele vragen.

Nadat je klaar bent met deze rompslomp kan je gelukkig wel direct aan de slag met beleggen. Je kan eenvoudig geld storten op je account via bijvoorbeeld iDEAL en voordat je het weet koop je de eerste gratis aandelen bij deze broker.

Een CFD rekening

Voordat je kunt beleggen in CFD’s, moet je nog wat extra voorwaarden doornemen en accepteren. Ook moet je enkele vragen beantwoorden. Nadat je een account hebt geopend, is het niet super moeilijk om ook je CFD rekening te openen.

Conclusie review Flatex

Flatex belooft gratis beleggen en maakt deze belofte dubbel en dwars waar. Er zijn eigenlijk geen grote negatieve punten die het onverstandig maken om gebruik te maken van deze gouden kans. Het beleggen zonder transactiekosten verhoogt je rendement en dat is wat elke belegger uiteindelijk natuurlijk wilt.

Deonlinebelegger raadt Flatex dan ook aan in deze review! Heb je nog vragen of opmerkingen over het gebruik van Flatex? Laat het ons gerust weten in een reactie onder deze recensie.