Facebook aandelen kopen: beleggen in Facebook

Facebook is een iconisch bedrijf. Bijna iedereen kent de blauwe F wel en deelt en liked er op los. Maar hoe kan je nu eigenlijk Facebook aandelen kopen? En is het nog steeds verstandig om te beleggen in Facebook? In dit uitgebreide artikel lees je alles wat je moet weten!

Facebook aandelen kopen

Je kan ervoor kiezen om fysiek Facebook aandelen te kopen. Je wordt dan 100% mede-eigenaar van dit grote techbedrijf. Hieronder zie je een overzicht van de beste brokers waar je Facebook aandelen kunt kopen en verkopen:

Broker
Flatex aandelen kopen €0 voor aandeel Facebook Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €0,50 + $0,0004 per aandeel Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen €1 + 0,1% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen $0,01 per aandeel (min $5) Meer informatie Aanmelden

Het kopen van een Facebook aandeel bij een broker is eenvoudig. Zoek eerst het aandeel op binnen de website. Vervolgens vul je in hoeveel aandelen je wilt kopen en tegen welke prijs. Nadat je de kooporder hebt geplaatst, zal deze automatisch worden uitgevoerd.

Actief beleggen in Facebook

Je kan er ook voor kiezen om actief te beleggen in Facebook. Je speculeert dan op koersstijgingen en koersdalingen op de korte termijn. Dit kan je doen bij een zogenaamde CFD broker. Een goede partij alwaar je door middel van CFD’s in Facebook kunt handelen is Plus500. Je kan de mogelijkheden er gratis uitproberen met een demo. Klik hier om een account te openen (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.):

Plus500 account openen

Hoe maakt Facebook winst?

Facebook weet tegenwoordig flink wat geld binnen te harken. Dit doen ze door advertentieruimte te verkopen op de website. Door middel van geavanceerde software kunnen adverteerders de juiste doelgroepen bereiken. Via het advertentieprogramma van Facebook kan je heel precies je advertenties aan een specifieke doelgroep laten zien.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je advertenties alleen te laten zien aan tuinierende mannen die van Heineken bier houden. Hierdoor kunnen advertenties gepersonaliseerd worden waardoor de resultaten een stuk hoger liggen dan bij de traditionele media.

Facebook verdient dus geld aan zijn gebruikers. Als gebruiker ben je het product. Wanneer Facebook winst wilt blijven maken, zal het de gebruikers dus aan zich moeten binden. Maar hoe zit het met de toekomst van Facebook? Is het verstandig om nu nog aandelen Facebook te kopen?

Facebook advertenties

Facebook verdient geld met advertenties in allerlei vormen

Toekomstperspectief Facebook

Facebook zit gelukkig niet stil. Ze hebben twee enorme andere media overgenomen: Instagram en WhatsApp. Waar Facebook langzaam aan populariteit verliest, doen deze applicaties het juist steeds beter. Tegenwoordig kunnen adverteerders ook automatisch hun advertenties weergeven op Instagram. Ook voor WhatsApp worden er speciale applicaties aangeboden voor bedrijven.

Denk je dat het Facebook lukt om deze platformen goed in te zetten? Dan kan het aantrekkelijk zijn om Facebook aandelen te kopen. Wanneer het Facebook lukt om meer winst en gebruiks aan te trekken, zal het aandeel immers naar alle waarschijnlijkheid in waarde toenemen.

Bedreiging voor Facebook

Toch zijn er ook voldoende bedreigingen die een belegging in Facebook minder aantrekkelijk kunnen maken. De grootste bedreiging voor Facebook, is het kwijtraken van zijn gebruikers. Denk nog maar eens terug aan het voorheen bekende Hyves. Tegenwoordig is Hyves niets anders dan een sociaal medium uit het verleden zonder al te veel waarde. Wanneer de gebruikers massaal opstappen, kan hetzelfde gebeuren met Facebook.

Wanneer je gaat beleggen in Facebook, is het dan ook verstandig om constant het sentiment bij te houden. Lijkt het erop dat mensen tevreden zijn met Facebook en gebruiken ze het nog steeds regelmatig? Neemt het aantal gebruikers nog steeds toe? Dan kan de winst stijgen en zal de waarde van een aandeel Facebook toenemen.

Momenteel daalt het aantal gebruikers van Facebook in de westerse wereld. Het sociale media lijkt minder ‘cool’ te worden onder jongeren doordat steeds meer oude mensen actief zijn geworden op sociale media. Facebook is echter slim geweest door Instagram op te kopen aangezien veel Facebook gebruikers overstappen naar dit medium.

Hyves Facebook

Ooit was Hyves het grootste sociale medium in Nederland

Schandalen

Facebook is de laatste tijd wel steeds vaker negatief in het nieuws. Zo heeft het bedrijf last gehad van verschillende privacy schandalen. Een bekend voorbeeld hiervan is het feit dat Cambridge Analytica via Facebook de verkiezingen in Amerika heeft beïnvloed. Mark Zuckenberg, de oprichter van Facebook, heeft zich hiervoor al meerdere keren moeten verantwoorden.

Nu de wereldwijde zorgen om privacy toenemen, komen websites zoals Facebook steeds vaker in de spotlights te staan. De winstgevendheid van Facebook hangt voor een groot deel af van de persoonlijke data die het bedrijf verzamelt. Wanneer de privacy wetten te streng worden, kan dit ten koste gaan van de winstgevendheid van het bedrijf.

Denk je dat Facebook nog meer schandalen krijgt? Dan kan het verstandig zijn om Facebook aandelen te verkopen. Je kan zelfs van een schandaal profiteren door short te gaan. Je zet dan door middel van een derivaat in op de daling van de koers. Op die manier kan het dalen van de Facebook prijs goed nieuws voor jou zijn!

Camebridge Analytica schandaal Facebook

Eén van de vele schandalen van Facebook. Bron: Nu.nl

De concurrentie

Voordat je gaat beleggen in Facebook door aandelen te kopen, is het belangrijk om ook rekening te houden met de concurrentie. In mijn ogen is Google de grootste concurrent van Facebook. Momenteel verzamelt Google enorm veel data en ook Google verkoopt veel advertentieruimte. Adverteerders kunnen hun geld maar één keer uitgeven en ze zullen er dan ook voor moeten zorgen dat ze aantrekkelijker blijven dan de concurrentie.

Naast Google zijn ook andere sociale media netwerken een potentiële bedreiging. Twitter is hier een voorbeeld van. Toch lijkt Twitter een andere doelgroep aan te spreken en de twee partijen kunnen prima naast elkaar blijven bestaan. Toch is het belangrijk om andere sociale media bedrijven in de gaten te blijven houden. Wie weet is Facebook in de toekomst wat Hyves nu is.. een geest uit het verleden.

Lijkt het erop dat een ander sociaal medium Facebook gaat inhalen? Dan is het misschien een idee om je Facebook aandelen in de uitverkoop te doen.

facebook beleggen

Beleggen in Facebook tips

Wanneer je succesvol wilt beleggen in Facebook, is het belangrijk om een goede strategie toe te passen. Het lukraak kopen en verkopen van Facebook aandelen is waarschijnlijk niet de beste optie. Het is verstandiger om je beslissingen te baseren op een uitvoerige analyse.

Je hebt hierbij de keuze uit bijvoorbeeld fundamentele en technische analyse. Bij fundamentele analyse kijk je naar de cijfers achter het bedrijf. Op basis van de cijfers bekijk je of het bedrijf groeipotentie heeft. Bij technische analyse leg je de focus volledig op de grafiek en ga je op zoek naar terugkerende patronen.

Een belangrijk onderdeel van elke beleggingsstrategie, is het vaststellen van een geschikt koop- en verkoopmoment. Het is belangrijk om al voordat je Facebook aandelen koopt te bepalen wat je koersdoel gaat worden. Op die manier houd je verliesgevende posities niet onnodig lang open en zorg je ervoor dat je positieve resultaten behaalt met je beleggingen in Facebook.

Hulp bij het kopen en verkopen van Facebook aandelen

Vraag je voordat je Facebook aandelen gaat kopen de volgende dingen af:

  • Denk je dat het aantal gebruikers gaat toenemen?
  • Denk je dat Facebook nog steeds geld kan verdienen met advertenties?
  • Denk je dat Facebook voldoende nieuwe innovaties introduceert?
  • Denk je dat Facebook de concurrentie kan voorblijven?
  • Denk je dat de winstgevendheid van Facebook zal blijven toenemen?