Succesvol beleggen in Ethereum

Veel beleggers zijn er nog steeds niet over uit. Zijn cryptomunten de toekomst of is het niets meer dan een speeltje waar je in kunt speculeren? Feit blijft hoe dan ook dat je geld kunt verdienen door succesvol te investeren in Ethereum. Maar hoe doe je dat en waar moet je zoal op letten? In dit artikel proberen we die vragen te beantwoorden!

Wat is Ethereum?

Ethereum of Ether is een zogenaamde cryptomunt. Een cryptomunt is een digitale valuta waarmee je online kunt betalen. Het betaalsysteem is echter volledig decentraal. Dit heeft als gevolg dat er geen derde partij (zoals een bank) is die de koers kan manipuleren. Cryptomunten zoals de Ethereum of ether hebben dan ook veel potentie. Maar hoe kan je beleggen in Ethereum?

Ehtereum kopen

Je kan ervoor kiezen om Ethereum te kopen. In Nederland zijn er verschillende aanbieders waar je dit kunt doen. Het is in ieder geval belangrijk om een goede beveiliging toe te passen wanneer je een cryptomunt zoals Ethereum koopt. Hackers proberen constant in te breken op de account van mensen die cryptomunten bezitten.

Eén van de voordeligste en volledig Nederlandstalige partijen waar je Ethereum kunt kopen, is Bitvavo. Met de onderstaande knop kan je eenvoudig een account openen bij deze partij:

Bitvavo account openen

Speculeren op Ethereum

Je kan er ook voor kiezen om actief te speculeren op de prijs van Ethereum. Ethereum is erg bewegelijk. Een klein nieuwsbericht kan er al toe leiden dat de koers vele procenten daalt of stijgt. Wanneer je actief speculeert op de koers kan je deze ritjes omhoog en omlaag meepakken.

Eén manier waarop je kunt speculeren in Ethereum is door CFD’s te gebruiken. Met CFD’s kan je orders plaatsen op zowel stijgende als dalende koersen. Ook kan je een hefboom toepassen. Bij Plus500 kan je eenvoudig handelen in Ethereum CFD’s. Ook kan je de mogelijkheden gratis uitproberen door middel van een demo (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.):

Plus500 account openen

Wat maakt Ethereum uniek?

Iets heeft waarde doordat het iets unieks heeft. De Bitcoin is natuurlijk enorm bekend. Je vraagt je dan ook misschien af wat het voordeel van de Ethereum is tegenover bijvoorbeeld de Bitcoin. In de praktijk kan je meer doen met een ether dan met een Bitcoin. Je kan Ethereum namelijk gebruiken voor het opstellen van complexe contracten.

De contracten kunnen nadat ze zijn opgesteld niet zomaar worden aangepast. Dit komt doordat ze via de blockchain over allerlei computers opgeslagen en bevestigd worden. Wanneer de Ethereum ooit verder doorgroeit kunnen notarissen wellicht vrijwel overbodig worden.

Ethereum kan voor de rest voor allerlei soorten applicaties worden gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een spel op het netwerk van Ethereum gebouwd. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en dat maakt deze nieuwe cryptomunt zo interessant!

ethereum beleggen

Ook als munt

De Ethereum kan net zoals de Bitcoin ook als munt worden gebruikt. Er zijn echter minder webshops die de Ethereum accepteren. Je kan de munt natuurlijk wel naar andere mensen overmaken. Hierdoor kan je iemand dus ook prima in ether betalen.

Momenteel komt het grootste deel van de waarde van de munt echter tot stand door speculanten. In de praktijk wordt Ethereum nog niet veel gebruikt en het aandeel in het totale betaalverkeer wereldwijd is erg bescheiden. Toch zien veel mensen de kracht van de munt in en doordat ze hem opkopen kan de prijs verder stijgen.

Waarom beweegt de munt zoveel?

De waarde van Ethereum schommelt sterk. Dit komt vooral doordat er veel beginnende beleggers bezig zijn met de munt. Dummies kopen en verkopen de munt bij het geringste nieuws zonder de daadwerkelijke impact te analyseren. Hierdoor kan een simpele Tweet er al toe leiden dat de koers van de munt instort.

Dit maakt de Ethereum erg interessant voor actieve beleggers. Je kan immers constant profiteren van de verschillende koersschommelingen. De instabiliteit maakt de munt echter minder interessant als valuta. Stel je voor dat de euro elke dag tien procent in waarde kon stijgen of dalen. Zou je de munt dan blijven gebruiken?

Hieronder zie je de actuele koers van Ethereum:

Wel of niet Ethereum kopen?

Voordat je belegt in ether, wil je natuurlijk weten of het verstandig is om de cryptomunt te kopen. Deze vraag is lastig te beantwoorden. De techniek achter Ethereum, blockchain, staat nog in zijn kinderschoenen. Het is dan ook lastig om te bepalen of Ethereum een groot marktaandeel gaat veroveren.

Er is in ieder geval veel vertrouwen in de techniek achter de verschillende cryptomunten. Het is door middel van cryptomunten mogelijk om geld geheel anoniem te versturen. Ook kan je in andere landen producten kopen zonder hoge wisselkoers kosten. Al met al kunnen cryptomuten al ons geldverkeer vernieuwen.

Het grootste gevaar voor Ethereum zijn de vele concurrerende munten die er bestaan. Op het moment van schrijven is de ether nog een erg grote en sterke munt. Dit wil niet zeggen dat er in de toekomst niet een beter alternatief wordt dat een groot marktaandeel weet te veroveren. Ethereum zou zomaar het Hyves van Facebook kunnen zijn!

Enkele laatste beleggingstips

Voordat je gaat beleggen in Ethereum, wil ik je graag enkele beleggingstips meegeven. De Ethereum is erg volatiel. Het is daarom niet verstandig om een groot deel van je vermogen in de munt te stoppen. Door de hoge speculatieve aard kan je beleggen in Ethereum bijna als een gok zien.

Toch kan je door aan daghandel te doen ervoor zorgen dat je positieve resultaten neerzet. Dit doe je door bijvoorbeeld technische of fundamentele analyse uit te voeren. Bedenk dat veel beginners bezig zijn met de Ethereum. Het kan daarom interessant zijn om na een forse daling te kopen.

Vaak zie je dat mensen de munt kopen of verkopen op basis van een simpele gebeurtenis. De echte waarde van de munt is dan dus minder relevant. Zoek naar patronen en onthoud dat mensen kuddedieren zijn. Raakt iedereen in paniek? Dan is het een goed moment om op een goed koopmoment te wachten.