Duurzaam beleggen

Beleggen wordt steeds populairder, steeds meer mensen gaan beleggen en er komen ook steeds meer manieren van beleggen. Dit artikel gaat over duurzaam beleggen.

Wat is beleggen nu precies?

duurzaam beleggenOm duurzaam beleggen uit te leggen, is het slim om het woord eerst in stukjes te hakken. Het bestaat uit twee woorden, beleggen en duurzaam. Maar wat is beleggen nu eigenlijk precies? Bij beleggen koop je eigenlijk een klein deel van een bedrijf, aan jou hoe groot het deel is, hoe groter hoe duurder. Je koopt dit deel Niet in ruimte maar in geld. Door middel van jou beleggingen kan het bedrijf verder uitbreiden, en krijg jij een deel van de winst.

Waarom duurzaam?

Wat is nou eigenlijk ‘’duurzaam’’? Duurzaam is een relatief breed woord met vele betekenissen. Er is dus ook niet echt een vaste definitie voor het woord duurzaam. Wel is er een officieel rapport waarin een van de definities staat van het woord Duurzaam, dit rapport is gemaakt door de World Commission on Environment and Development, in dit rapport staat dat duurzaam het voorzien van de generatie van nu zonder dat het ten kosten gaat voor een generatie in de toekomst om behoefte te voorzien is.

Wat is dan duurzaam beleggen?

windmolenWe hebben nu uitgelegd wat beleggen is en wat duurzaam is, dit artikel gaat over duurzaam beleggen. Kortom duurzaam beleggen is eigenlijk geld stoppen in een bedrijf wat aan de voorwaarden van de 3 p's (personen, planeet en profijt) houdt. Het bedrijf moet dus om het milieu, infrastructuur, werkloosheid en de sociaalheid geven.

Voordelen duurzaam beleggen

Er zijn vele voordelen aan duurzaam beleggen, een van de belangrijkste persoonlijke voordelen is dat het heel goed is voor je geweten. De meeste mensen voelen zich heel prettig bij duurzaam beleggen. Je weet dat je investeert in legale bezigheden en niet in illegale praktijken.

Nadelen duurzaam beleggen

Het rendement van duurzaam beleggen zal een klein beetje lager liggen als bij een gewone non duurzame investering. Het rentepercentage van duurzaam beleggen is wel een stuk hoger dan bij het sparen maar zal wel altijd lager liggen dan bij normaal beleggen.

 

Beleggen in groenfondsen: fiscale voordelen

24 september 2011Beleggen in groende fondsen is investeren in de toekomst. Door het gebrek aan duidelijkheid op het gebied van fiscale vrijstellingen is beleggen in groende beleggingsproducten niet erg populair. Nu de voorwaarden weer duidelijk vaststaan is er echter geen reden meer om groenbeleggen te mijden. In dit artikel kan je wat meer lezen over beleggen in groene beleggingsproducten en hoe dit je een fiscaal voordeel kan opleveren.

Klik hier om naar de site van de belastingdienst te gaan met exacte informatie over de voordelen >>

Stimuleren milieuvriendelijke producten

groen_beleggenDoor projecten die goed zijn voor het milieu te stimuleren hoopt de overheid om de milieuvervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit doet de overheid vooral door te spelen met de kosten en opbrengsten in de vorm van subsidies van deze bedrijven. Om in aanmerking te komen voor deze groene voordelen dient een bedrijf bij de VROM een groenverklaring te verkrijgen die onder andere verstrekt wordt aan bedrijven die zich richten op bosbehoud, natuur en landschap, biologische landbouw en duurzame energie.

Werking groen beleggen

Wanneer je groen wilt beleggen kan je geld in een groenfonds te stoppen. Een groenfonds is een fonds dat belegt in verschillende groene en dus milieuvriendelijke projecten. Door te beleggen zorg je ervoor dat dit soort bedrijven aan voldoende vermogen kunnen komen waarmee zij de groene investeringen kunnen doorvoeren.

Maar wat levert een vergelijkbare belegging je nu eigenlijk op? Wel, ten eerste een vrijtelling op de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent en in box 3 een extra heffingskorting van één procent die terugslaat om het geïnvesteerde vermogen. De heffing wordt in 2012 naar alle waarschijnlijkheid afgeschaft, controleer dus welke regelingen op het moment van lezen van toepassing zijn.

Rendement groen beleggen

Het rendement op groen beleggen ligt relatief gezien laag (slechts enkele procenten) maar daar tegenover staan enkele fiscale voordelen en een vrij laag risico. Wanneer je het milieu belangrijk vindt en wilt meedoen aan projecten met de groenverklaring dan kan je elk jaar een overzicht bekijken met de projecten die voor de groenverklaring in aanmerking komen.