Beleggen voor dummies: volledige handleiding

Je leest online wel eens dat beleggers niets is voor beginners. Toch moet iedereen toch ergens beginnen, wij begrijpen dat. Dus wil je gaan beleggen, maar weet je nog niet zo goed hoe dat werkt? Dan ben je in de beleggen voor dummies handleiding aan het juiste adres! We behandelen alles wat je moet weten voordat je begint met beleggen.

Wat is beleggen precies?

Wat is beleggen voor dummies nu precies? Beleggen is het kopen of verkopen van ‘iets’ met als doel het behalen van winst. Wanneer je belegt kan dit in van alles en nog wat zijn. Enkele voorbeelden van dingen waar vaak in belegd worden zijn:

Iedereen kan dus direct een belegger worden. Het enige wat je hoeft te doen is één aandeel kopen.

Maar hoe kan je beleggen als dummy?

Nu je ongeveer begrijpt wat beleggen betekent, is het belangrijk om te bekijken hoe je kan beleggen. Gelukkig hoef je niet de straat op om een olievat te kopen en verkopen. Tegenwoordig gaan alle beleggingen lekker snel via het internet. Er zijn partijen die zich gespecialiseerd hebben in het mogelijk maken van beurshandel.

Deze partijen worden ook wel brokers genoemd. Bij een broker kan je als dummy helemaal gratis een account openen. Vervolgens kan je eenvoudig bijvoorbeeld aandelen of obligaties kopen en verkopen. Wil je weten waar je het beste kunt beleggen voor dummies? Gebruik dan de onderstaande knop en bekijk ons overzicht van de beste brokers:

Brokers vergelijken

Maar waar moet je beginnen?

Wanneer je nog weinig verstand hebt van beleggen, moet je onthouden dat niet elk beleggingsproduct even geschikt voor je is. We bekijken enkele mogelijkheden:

Aandelen kopen en verkopen

Aandelen kunnen zeker geschikt zijn voor dummies. Het is wel belangrijk dat je rustig begint. Aandelen kunnen volatiel zijn en je moet er dan ook voor zorgen dat je voldoende geld opzij zet.

Handelen in opties

De handel in opties is een stuk risicovoller. Wanneer je een dummy bent kan je hier beter even mee wachten. Zeker met het schrijven van opties kan je namelijk flink veel geld verliezen.

Obligaties kopen

Obligaties zijn ook geschikt voor dummies. Bij obligaties gaat het om leningen waarbij je de som aan het einde van de looptijd weer terugkrijgt. Het rendement op obligaties ligt wel een stuk lager dan bij bijvoorbeeld aandelen.

Cryptocurrencies

Onder dummies zijn cryptocurrencies zoals de bitcoin en de Ethereum erg populair. De enorme koersstijgingen en -dalingen trekken veel beginnende beleggers aan. Toch zijn deze valuta’s door de enorme volatiliteit niet altijd de beste plek om te beginnen.

Tip: in het artikel waarin beleggen leer je alles over de verschillende beleggingsproducten.

Oefenen is belangrijk

Juist wanneer je nog weinig ervaring hebt, is het belangrijk om veel te oefenen. Het is natuurlijk belangrijk om handleidingen zoals deze goed door te nemen. Je leert echter het beste door de informatie direct toe te passen in de praktijk. Gelukkig kan je oefenen met beleggen zonder dat je zelf direct geld hoeft te storten.

Maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Dit doe je door een demo account te openen bij een broker. Dummies kunnen op die manier zonder risico te lopen direct beginnen met beleggen. Gebruik de onderstaande knop om te kijken waar je als beginner een demo account kunt openen:

Demo openen

Speculeren voor dummies?

Veel dummies voelen zich aangetrokken tot speculatie. Speculatie is meer gericht op de korte termijn. Je kan dan binnen een klein tijdsbestek rendementen behalen van tientallen procenten. Deze spanning trekt veel beginnende beleggers aan.

We willen je natuurlijk niet afschrikken, maar speculatie is niet altijd de beste manier om te beginnen. Je hebt de nodige kennis nodig en je kan ook snel een groter deel van je geld verliezen.

Denk je er over na om bijvoorbeeld in aandelen te speculeren als dummy? Stort dan een klein bedrag en bereid je voor om je volledige inzet te verliezen. Makkelijk is het namelijk zeker niet.

Beleggen voor dummies: hoe doe je het?

Het beleggen zelf is tegenwoordig niet zo moeilijk. Wanneer je een computer met een internetaansluiting hebt, kan je eenvoudig een aandeel kopen of verkopen. Wanneer je succesvol wilt worden en geld wilt verdienen met je beleggingen, moet je er echter wat meer werk in stoppen.

Want hoe zorg je er nu voor dat je geld verdient met je beleggingen? Een belangrijke tip hiervoor is dat je een plan moet ontwikkelen. Een aandeel kopen omdat de grafiek er grappig uitziet is in ieder geval geen goed idee. Maar op basis van wat kan je besluiten om je eerste aandeel te kopen?

beleggen dummies

Analyseer de grafiek

Wanneer je op de korte- tot middellange termijn wilt beleggen, kan je de grafiek analyseren. Je kan dan opzoek gaan naar de trend en je kan aan de hand van zogenaamde candlesticks proberen te bepalen hoe de koers zich verder zal ontwikkelen. In ons artikel over technische analyse leer je meer over deze manier van beleggen.

Bekijk de cijfers

Warren Buffet is een belegger die zweert bij de cijfers. Hij valt absoluut niet onder de term dummy en je moet hem dan ook zeker enigszins serieus nemen. Hij kijkt naar de onderliggende gegevens van een bedrijf en besluit op basis daarvan of het de moeite waard is om een aandeel te kopen. In het artikel over fundamentele analyse leer je zelf hoe je deze analyses kunt uitvoeren.

Let op het risico en rendement

Veel dummies die beginnen met beleggen, houden niet goed rekening met het risico van hun belegging. Wanneer je succesvol wilt beleggen, zal je ervoor moeten zorgen dat je consistent een goed resultaat neerzet. Een goede tactiek die je hiervoor kunt toepassen is het spreiden van je beleggingen. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je geld verliest op één aandeel.

Dummies en de psychologische kant

Veel beginnende beleggers onderschatten het belang van je mindset. Het is erg belangrijk om je emoties te beheersen. Veel beleggers gaan de mist in doordat ze vanuit een verkeerde emotie lukraak posities openen of sluiten. In ons artikel over de psychologie bij beleggen leer je hoe je je mindset het beste kunt managen.

Wat voor resultaat kan je verwachten?

Natuurlijk wil je direct gouden bergen binnenslepen. Dit is jammer genoeg vaak niet realistisch. Veel dummies die beginnen met beleggen verwachten teveel in te weinig tijd. Het is zeker waar dat je met beleggen een goed rendement kunt behalen. Tegelijkertijd kan er ook veel misgaan.

Zeker in het begin kan je aardig wat geld verliezen. Je moet dit zien als leergeld. Als je een nieuwe taal leert, dan moet je daar veel tijd in investeren. Er is geen reden waarom dit met beleggen anders zou zijn. Er is geen shortcut, dus wees bereid om naast geld ook veel tijd te investeren!

Heb je nog vragen na het lezen van deze beleggen voor dummies handleiding? Je kan het ons laten weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel.